Reklama


Obědy v říši divů: Deset netradičních restaurací

11.01.2018 - Kateřina Helán Vašků

Posnídat z rakve nebo ze záchodové mísy, oběd si nechat naservírovat od robota a k večeři se pomocí jeřábu vznést nad město. Nejzajímavější restaurace světa mají jedno společné: K dobrému jídlu nabízejí i vskutku netradiční zážitky, které si jejich stálí hosté nemohou vynachválit

Infarktové pochutiny - Pokud jste na dietě, do restaurace Heart Attack Grill v americkém Las Vegas rozhodně nechoďte. Na kalorie se tam totiž nehledí. Naopak – čím víc toho sníte, tím lépe. V imaginárním nemocničním zařízení navíc provokativně oděné servírky coby „sestřičky“ přijímají objednávky neboli „recepty“ od zákazníků – „pacientů“. Nabídka „léčby“ zahrnuje mimo jiné osminásobný hamburger téměř z kila hovězího masa. Heart Attack Grill zkrátka není pro žádné troškaře. A přestože byl název zamýšlen jako vtip, několik srdečních příhod, a dokonce i úmrtí zákazníků už restaurace bohužel zaznamenala…

Infarktové pochutiny - Pokud jste na dietě, do restaurace Heart Attack Grill v americkém Las Vegas rozhodně nechoďte. Na kalorie se tam totiž nehledí. Naopak – čím víc toho sníte, tím lépe. V imaginárním nemocničním zařízení navíc provokativně oděné servírky coby „sestřičky“ přijímají objednávky neboli „recepty“ od zákazníků – „pacientů“. Nabídka „léčby“ zahrnuje mimo jiné osminásobný hamburger téměř z kila hovězího masa. Heart Attack Grill zkrátka není pro žádné troškaře. A přestože byl název zamýšlen jako vtip, několik srdečních příhod, a dokonce i úmrtí zákazníků už restaurace bohužel zaznamenala…

Posezení v oblacích - Pokud vás děsí výšky, měli byste návštěvu tohoto podniku vynechat – lahodný oběd či večeři si v něm totiž budete vychutnávat zhruba 50 metrů nad zemí. Koncept mobilních restaurací Dinner in the Sky pochází z Belgie a základ tvoří jeřáb, který vynáší plošinu s jídelními stoly, židlemi i s personálem – zkrátka se vším potřebným k dobré hostině maximálně pro 22 lidí. „Večeře v nebi“ si již získaly popularitu ve více než 40 zemích světa.

Posezení v oblacích - Pokud vás děsí výšky, měli byste návštěvu tohoto podniku vynechat – lahodný oběd či večeři si v něm totiž budete vychutnávat zhruba 50 metrů nad zemí. Koncept mobilních restaurací Dinner in the Sky pochází z Belgie a základ tvoří jeřáb, který vynáší plošinu s jídelními stoly, židlemi i s personálem – zkrátka se vším potřebným k dobré hostině maximálně pro 22 lidí. „Večeře v nebi“ si již získaly popularitu ve více než 40 zemích světa.

V domečku z pohádky - Restaurace s přiléhavým názvem Rock neboli „skála“ připomíná pohádkový domeček v moři. Výjimečný podnik na východě Zanzibaru, kde se prý nacházejí jedny z nejkrásnějších pláží světa, však neláká jen kuchyní připravovanou z darů moře a tamního proslulého koření. Za odlivu se totiž na místo dostanete suchou nohou, ale v době přílivu budete muset využít služeb převozníka. A nezapomeňte si stůl rezervovat předem – podnik pojme jen pár hostů.

V domečku z pohádky - Restaurace s přiléhavým názvem Rock neboli „skála“ připomíná pohádkový domeček v moři. Výjimečný podnik na východě Zanzibaru, kde se prý nacházejí jedny z nejkrásnějších pláží světa, však neláká jen kuchyní připravovanou z darů moře a tamního proslulého koření. Za odlivu se totiž na místo dostanete suchou nohou, ale v době přílivu budete muset využít služeb převozníka. A nezapomeňte si stůl rezervovat předem – podnik pojme jen pár hostů.

Jak chutná v poutech - Majitel čínské sítě Devil Island Restaurants prý své podniky vybudoval se záměrem ukázat zákazníkům, jak drsný může být život za mřížemi, a odradit je od zločinů. Těžko říct, zda se mu to daří, jeho restaurace jsou každopádně velmi autentické a oblíbené. U vstupu přidělí dozorce každému návštěvníkovi vězeňské číslo, následně ho vyfo tí, sejme mu otisky prstů a v poutech jej odvede ke stolu. Mezi servírovanými pochutinami nechybějí laskominy s vězeňskou tematikou, včetně chleba ve tvaru rakve. Každý stůl navíc obklopují mříže a obsluha nosí černobílé uniformy.

Jak chutná v poutech - Majitel čínské sítě Devil Island Restaurants prý své podniky vybudoval se záměrem ukázat zákazníkům, jak drsný může být život za mřížemi, a odradit je od zločinů. Těžko říct, zda se mu to daří, jeho restaurace jsou každopádně velmi autentické a oblíbené. U vstupu přidělí dozorce každému návštěvníkovi vězeňské číslo, následně ho vyfo tí, sejme mu otisky prstů a v poutech jej odvede ke stolu. Mezi servírovanými pochutinami nechybějí laskominy s vězeňskou tematikou, včetně chleba ve tvaru rakve. Každý stůl navíc obklopují mříže a obsluha nosí černobílé uniformy.

S nohama ve vodopádu - Spojení exotické krajiny, vodopádů s křišťálovou vodou a vynikajícího jídla nabízí filipínská restaurace Labasin Waterfall v San Pablo City. Autentickou místní kuchyni si můžete vychutnat u bambusových stolů, s chodidly ponořenými do průzračného vodopádu, který v tamním vlhkém klimatu funguje jako unikátní přírodní klimatizace. Zážitek vám jistě nezkazí ani fakt, že se ve skutečnosti jedná o přepad z přehrady Labasin, vybudované v rámci dnes již nefunkční vodní elektrárny.

S nohama ve vodopádu - Spojení exotické krajiny, vodopádů s křišťálovou vodou a vynikajícího jídla nabízí filipínská restaurace Labasin Waterfall v San Pablo City. Autentickou místní kuchyni si můžete vychutnat u bambusových stolů, s chodidly ponořenými do průzračného vodopádu, který v tamním vlhkém klimatu funguje jako unikátní přírodní klimatizace. Zážitek vám jistě nezkazí ani fakt, že se ve skutečnosti jedná o přepad z přehrady Labasin, vybudované v rámci dnes již nefunkční vodní elektrárny.

Z ptačí perspektivy - Proletět se s umělými křídly je dnes již poměrně běžné, ale co takhle posnídat v ptačím hnízdě? Podobný zážitek nabízí restaurace Bird’s Nest v thajském resortu Soneva Kirl Eco: Nejprve se necháte i se svým doprovodem vynést v „hnízdě“ do výšky několika metrů a pak už můžete obdivovat okolní krajinu, případně smeknout před číšníkem připoutaným na laně, který vám bude hostinu obratně servírovat.

Z ptačí perspektivy - Proletět se s umělými křídly je dnes již poměrně běžné, ale co takhle posnídat v ptačím hnízdě? Podobný zážitek nabízí restaurace Bird’s Nest v thajském resortu Soneva Kirl Eco: Nejprve se necháte i se svým doprovodem vynést v „hnízdě“ do výšky několika metrů a pak už můžete obdivovat okolní krajinu, případně smeknout před číšníkem připoutaným na laně, který vám bude hostinu obratně servírovat.

Se žralokem za oknem - Podnik Ithaa v oblasti Alif Dhaal Atoll na Maledivách své zákazníky rázem přenese do podmořského světa, a to nejen díky servírovaným pokrmům. Restaurace pro 14 zákazníků se totiž nachází pět metrů pod hladinou a její průhledný strop nabízí panoramatický výhled. Dobrá zpráva zní, že podobný podnik zanedlouho vznikne také v Evropě. Restaurace Under, jejíž výstavba se plánuje na rok 2018, má vyrůst na jihu Norska a bude sloužit zároveň jako výzkumné středisko mořského prostředí.

Se žralokem za oknem - Podnik Ithaa v oblasti Alif Dhaal Atoll na Maledivách své zákazníky rázem přenese do podmořského světa, a to nejen díky servírovaným pokrmům. Restaurace pro 14 zákazníků se totiž nachází pět metrů pod hladinou a její průhledný strop nabízí panoramatický výhled. Dobrá zpráva zní, že podobný podnik zanedlouho vznikne také v Evropě. Restaurace Under, jejíž výstavba se plánuje na rok 2018, má vyrůst na jihu Norska a bude sloužit zároveň jako výzkumné středisko mořského prostředí.

Delikatesy ze záchodové mísy - Ani v restauračním provozu se vynalézavosti meze nekladou, jak dokládá proslulý tchajwanský podnik Marton Theme ve městě Tchaj-pej. Delikatesy si tam můžete vychutnat doslova ze záchodové mísy: Ať už se jedná o tvar židlí, nebo o design stolků či misek. V interiéru není nouze ani o pisoáry nebo o role toaletních papírů na zdech a večeři pak můžete završit například dezertem ve tvaru exkrementu. Zákazníci prý „záchodové“ jídlo doslova milují – přítomnost toalet podle nich dodává konzumaci pokrmů zvláštní rozměr.

Delikatesy ze záchodové mísy - Ani v restauračním provozu se vynalézavosti meze nekladou, jak dokládá proslulý tchajwanský podnik Marton Theme ve městě Tchaj-pej. Delikatesy si tam můžete vychutnat doslova ze záchodové mísy: Ať už se jedná o tvar židlí, nebo o design stolků či misek. V interiéru není nouze ani o pisoáry nebo o role toaletních papírů na zdech a večeři pak můžete završit například dezertem ve tvaru exkrementu. Zákazníci prý „záchodové“ jídlo doslova milují – přítomnost toalet podle nich dodává konzumaci pokrmů zvláštní rozměr.

Na drink s androidem - Žádný milovník netradičních kulinářských zážitků by neměl vynechat Tokio. Například ve Vampire Cafe se jídlo podává z rakví a v rybím podniku Zauo si můžete oběd vlastnoručně ulovit v přilehlém bazénku. Snad nejpopulárnější a turisty nejvyhledávanější je ovšem restaurace robotů: Povečeříte ve společnosti nejmodernějších strojů a vše se odehraje v pestrobarevné záři neonových světel. Zkrátka to nejšílenější z Japonska na jednom místě…

Na drink s androidem - Žádný milovník netradičních kulinářských zážitků by neměl vynechat Tokio. Například ve Vampire Cafe se jídlo podává z rakví a v rybím podniku Zauo si můžete oběd vlastnoručně ulovit v přilehlém bazénku. Snad nejpopulárnější a turisty nejvyhledávanější je ovšem restaurace robotů: Povečeříte ve společnosti nejmodernějších strojů a vše se odehraje v pestrobarevné záři neonových světel. Zkrátka to nejšílenější z Japonska na jednom místě…

Nahý oběd - Nově otevřená restaurace O'naturel je určena lidem, kteří si chtějí vychutnat lanýže, foie gras a další speciality tradiční francouzské kuchyně. Vedle jídla a pití ale restaurace nabízí i další specialitu – je totiž určena výhradně naháčům. Po vstupu do restaurace vás personál požádá abyste si své oblečení uložili v šatně a poté se v rouše Adamově či Evině můžete vydat ke stolům. Provozovatelé slibují „bistronomický zážitek“, tedy kvalitní jídla připravená špičkovými kuchaři za přijatelné ceny. Základní menu v O'naturel pořídíte za přijatelných 39 euro (990 korun), večeře včetně desertu pak vyjde o 10 euro dráž. V nabídce pochopitelně nechybí ani jídla pro vegetariány a vegany.

Nahý oběd - Nově otevřená restaurace O'naturel je určena lidem, kteří si chtějí vychutnat lanýže, foie gras a další speciality tradiční francouzské kuchyně. Vedle jídla a pití ale restaurace nabízí i další specialitu – je totiž určena výhradně naháčům. Po vstupu do restaurace vás personál požádá abyste si své oblečení uložili v šatně a poté se v rouše Adamově či Evině můžete vydat ke stolům. Provozovatelé slibují „bistronomický zážitek“, tedy kvalitní jídla připravená špičkovými kuchaři za přijatelné ceny. Základní menu v O'naturel pořídíte za přijatelných 39 euro (990 korun), večeře včetně desertu pak vyjde o 10 euro dráž. V nabídce pochopitelně nechybí ani jídla pro vegetariány a vegany.

Aktuální články

Význam utajení si uvědomoval již římský vládce Gaius Julius Caesar, který psal šifrované zprávy z bojiště.

Zajímavosti

Císař Rudolf II. podepsal v roce 1609 dokument, který do značné míry zrovnoprávňoval katolíky, luterány a kalvinisty.

Historie

Korýši skýtají jednoznačně nejčerstvější maso, jaké se vám může na talíři ocitnout. Důvod je prostý. Do vroucího vývaru se vkládají živí.

Revue

SpaceShipTwo VSS Unity na novém testovacím letu jako kluzák

Vesmír
Válka

Zalesněné skály v Číně

Věda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907