Reklama

Reklama

Vegetariáni žijí nezdravě: Mají více psychických poruch a častěji rakovinu

5.2.2016 - Martin Reichman
Studie vědců z univerzity ve Štýrském Hradci ukazuje, že vegetariáni jsou častěji nemocní, trpí častěji depresemi a představují větší zátěž pro zdravotní systém než jedlíci masa
Mýtus zdravého jídla
Mýtus zdravého jídla

Vegetariáni trpí častěji psychickými problémy a depresemi a vykazují také celkově horší kvalitu života než pojídači zvířat.

Studie univerzity v Grazu tvrdí, že vegetariáni jsou častěji nemocní a mají nižší kvalitu života než masožrouti. Lidé zcela odmítající maso trpí také častěji rakovinou, jsou náchylnější k srdečním infarktům a vykazují vyšší procento psychických poruch než zbytek populace. V důsledku toho představují vegetariáni větší zátěž pro systém zdravotní péče.

Studie byla poprvé zveřejněna v roce 2014 a vědci v ní porovnávali stravovací návyky 1 320 osob rozdělených do 4 skupin. Všechny skupiny byly srovnatelné s ohledem na věk, pohlaví a sociální postavení. V rámci jednotlivých skupin vědci zohlednili také kuřáky a sportovce. Všichni testovaní jedinci měli také normální váhu (BMI 22,9 – 24,9). Jediná věc, která jednotlivé skupiny odlišovala, byl jejich jídelníček.

První skupinu tvořili vegetariáni, druhou jedlíci masa, zeleniny a ovoce. Třetí skupina reprezentovala občasné jedlíky masa a čtvrtá vyložené masožrouty. Mezi vegetariány byli zahrnuti i konzumenti ryb, neboť zkoumaný vzorek nenabízel dostatek „čistokrevných“ vegetariánů. Sběr dat probíhal v letech 2006 až 2007 v Rakousku a byl součásti pravidelného průzkumu, který je zde prováděn každých 8 let. Testované osoby odpovídaly na otázky vědců formou dotazníků.

Jezte maso, budete zdravější

Výsledky vyšetření podle vědců vyvrací obvyklé klišé, že bezmasá strava je zdravější. Vegetariáni trpí častěji alergiemi (30,6 %) než jedlíci masa (16,7 %). Výskyt rakoviny u vegetariánů je o 166 % vyšší než u lidí s běžnou stravou (4,8 % u vegetariánů a 1,8 % u jedlíků masa). Četnost srdečních záchvatů byla u vegetariánů vyšší o 150 % (1,5 % a 0,6 %).

Výskyt onemocnění v jednotlivých skupinách

onemocněnískupina I.skupina II.skupina III.skupina IV.
astma4,8 %3,3 %3,9 %4,5 %
alergie30,6 %18,2 %20,3 %16,7 %
cukrovka2,7 %4,2 %2,4 %2,4 %
šedý zákal4,2 %3,0 %3,3 %1,8 %
šelest v uších4,8 %4,8 %4,8 %3,6 %
vysoký tlak11,5 %10,6 %12,4 %15,5 %
srdeční infarkt1,5 %1,5 %0,9 %0,6 %
dýchací potíže1,2 %1,8 %1,5 %1,8 %
bronchitida3,9 %3,6 %2,4 %3,0 %
artritida8,5 %7,6 %8,8 %10,3 %
bolesti zad26,7 %24,8 %18,2 %23,9 %
osteoporóza6,4 %4,8 %3,6 %5,8 %
inkontinence2,1 %3,9 %2,7 %6,4 %
žaludeční vředy4,2 %4,2 %1,5 %3,6 %
rakovina4,8 %3,3 %1,2 %1,8 %
migréna15,8 %11,8 %9,1 %12,1 %
psychické problémy9,4 %4,8 %5,8 %4,5 %
jiná chronická onemocnění8,8 %5,5 %5,8 %4,5 %

 

Ze sledovaných 18 onemocnění byly hodnoty u vegetariánů nejlepší jen ve 2 případech (inkontinence a dýchací potíže). Naopak ve 14 z 18 sledovaných parametrech byly vyšetřené hodnoty vegetariánů horší než u největších masožroutů

Závěry studie také ukazují, že vegetariáni trpí častěji psychickými problémy a depresemi a vykazují také celkově horší kvalitu života než pojídači zvířat. 

Reklama