Kaše je grunt: Na obilovinách si pochutnávali chudí i bohatí

15.07.2018 - Monika Feyfrlíková

Sladké či slané kaše byly v pravěku a ve středověku nejčastěji konzumovaným pokrmem u všech sociálních vrstev společnosti

<p>Kaše se doslazovala ovocem či medem, protože cukr se u nás rozšířil až v 15. století.</p>

Kaše se doslazovala ovocem či medem, protože cukr se u nás rozšířil až v 15. století.


Reklama

Obilná kaše tvořila základ stravy od pravěku až do 18. století. Konzumovala se jednak slaná, ale daleko častěji se vařila sladká. Například u Slovanů se připravovala z pšeničných, ječných a prosných zrn, zatímco ovesné kaši patrně holdovaly pouze germánské kmeny. 

Namletá zrna

Zrna zbavená pluch se mohla uvařit buď v celku, nebo se lehce podrtila či pomlela. V pravěku se k tomu používalo dvou kamenů, jednoho mírně zahloubeného a druhého, kterým se zrna drtila. V pozdní době laténské v posledních staletích před přelomem letopočtu se rozšířilo užívání ručních rotačních kamenných mlýnků, které se nazývají žernovy. Během středověku pak začali lidé budovat první mlýny a vznikla tak samostatná specializovaná profese. Do té doby se zrní mlelo doma, což se ovšem v případě potřeby dělalo i nadále.

Pokud se měl připravovat bohatší pokrm, omastila se kaše sádlem či slaninou. K ochucení se užívaly bylinky, které rostou volně v přírodě, nebo se u nás pěstovaly na zahrádkách, jako jsou například kopr, medvědí česnek, petržel, majoránka, libeček, saturejka, dobromysl obecná a rozmarýna.

Slazení bez cukru

Sladké kaše se používaly i jako slavnostní jídlo na svatbách a podle etnografických záznamů se při této příležitosti nesolily, protože jejich sladkost měla přejít i na manželský pár. Pokud se tedy mělo vařit pro slavnostní příležitost, uvařily se obiloviny v mléce, nebo se přelévaly smetanou, případně se také mohlo přidat vejce. Jenže mléko a vejce nebyly po celý rok k dispozici, a tak se výběr řídil aktuálním ročním obdobím.

Kaše se doslazovala rozvařeným ovocem nebo medem. Klasický cukr se ještě nepoužíval, protože do střední Evropy se rozšířil až v průběhu 15. století jako importované luxusní zboží. Kaše mohla posloužit coby základ k přípravě dalších jídel, například placek, které se pekly v peci, ale daly se připravit i na rozpáleném kameni. 

Reklama

  • Zdroj textu:

    Tajemství české minulosti

  • Zdroj fotografií: Pixabay



Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Nezamhouřit oka

Shattered | rok: 2014 | počet sezon: 1

V reality show Shattered se deset účastníků nechalo zavřít v domě plném skrytých kamer a měli za úkol vydržet týden bez spánku. Denně přitom podstupovali testy, aby se určilo, na koho dlouhodobá bdělost dopadá nejhůř. Tito jedinci se pak utkávali v různých výzvách a nejslabší museli dům opustit. Na vítěze čekalo v přepočtu 4,1 milionu korun, suma se však snižovala pokaždé, když někdo ze soutěžících zavřel oči na déle než deset sekund. Zatímco někteří usnuli, jiní prodělávali halucinace či dramatické změny chování. Farah Clareová nakonec zůstala vzhůru celých 178 hodin a odnesla si čtyři miliony korun. (foto: Unsplash, Alexandra Gorn, CC0)

Revue

Northrop Grumman B-2 Spirit – vývoj tohoto víceúčelového strategického bombardéru probíhal v maximálním utajení. (foto: Shutterstock)

Válka
Zajímavosti

Lidé se superneurony mají paměť jako mladíci. (foto: Shutterstock)

Věda

Poprava císaře Maxmiliána, vedle něho generál Miramón (po císařově levé ruce) a Mejía. Obraz fracouzského malíře Edouarda Maneta. (foto: Wikimedia Commons, CC0)

Historie

Následky kolize DART s planetkou Dimorphos zachycené dalekohledem SOAR. Za planetkou se táhne ohon, který je podle vědců dlouhý více než 10 000 kilometrů. (CTIO/NOIRLab/SOAR/NSF/AURA, T. Kareta, M. KnightCC BY-SA 4.0)

Vesmír

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907