Káva jako elixír života? Ano, ale bez cukru a bez mléka

Černá káva může prodloužit život – pokud ji ale zalijete smetanou a osladíte, její zdravotní přínosy rychle mizí.

04.07.2025 - Stanislav Mihulka


Milujete ranní kávu? Dobrá zpráva: může vám prodloužit život. Ale jen za předpokladu, že ji pijete černou nebo téměř bez cukru a tuku. Nová rozsáhlá studie ukazuje, že pozitivní vliv kávy na délku života se vytrácí, pokud do ní přidáváme cukr, smetanu nebo plnotučné mléko.

Káva ano, ale bez smetany

Tým vědců z americké Tuftsovy univerzity se rozhodl prozkoumat detail, kterému se dosud většina studií o kávě vyhýbala: jak přesně ovlivňuje zdraví to, co si do kávy přidáváme.

Pod vedením epidemioložky Bingjie Zhouové badatelé analyzovali data více než 46 000 dospělých Američanů ve věku 20 let a starších, jejichž návyky byly sledovány po dobu 9 až 11 let. Za tu dobu zemřelo přes 7 000 účastníků – a právě tato úmrtí byla porovnána s jejich konzumací kávy a přidaných ingrediencí.

Méně cukru, více života

Zásadní zjištění je jasné: Pijáci kávy obecně žili déle než ti, kdo kávu vůbec nepili. Redukce rizika předčasného úmrtí činila 14 % u těch, kteří pili černou kávu nebo kávu s velmi malým množstvím cukru a tuku. Při větších dávkách cukru a nasycených tuků (např. smetany či plnotučného mléka) ale výhoda mizí. A jaké je podle vědců ideální množství kávy? Dva až tři šálky denně.

Autoři studie se snažili zohlednit i další faktory, které mohou ovlivnit délku života – např. věk, fyzickou aktivitu, konzumaci alkoholu, vzdělání nebo pohlaví. Přesto přiznávají, že nejde o důkaz příčinné souvislosti – stále může existovat třetí proměnná, která ovlivňuje jak konzumaci kávy, tak riziko úmrtí.

Zajímavým vedlejším zjištěním je, že káva bez kofeinu žádný podobný efekt nevykazovala. Z toho plyne, že hlavní přínosy patrně souvisejí s kofeinem – nebo bioaktivním látkám, které se s kofeinem často vyskytují. Může jít například o chlorogenové kyseliny, diterpeny obsažené v olejovitých složkách kávy (kafestol a kahweol), alkaloid trigonellin nebo třeba melanoidiny, vznikající při pražení. 

Zatímco kofein stimuluje centrální nervový systém a zvyšuje bdělost, ostatní sloučeniny působí především na úrovni metabolismu a imunity. Právě kombinace těchto látek dělá z kávy nápoj s tak překvapivými zdravotními účinky. „Zdravotní přínosy kávy mohou souviset s jejími bioaktivními sloučeninami,“ vysvětluje spoluautorka studie Fang Fang Zhangová. „Naše výsledky ale naznačují, že přidaný cukr a nasycené tuky tyto přínosy oslabují.“

Káva je podle výzkumníků natolik rozšířeným nápojem – polovina Američanů ji pije denně –, že je velmi důležité chápat její zdravotní dopady nejen jako celek, ale i v souvislosti s tím, co si do ní přidáváme. Pokud tedy právě začínáte svůj den nad šálkem kávy, vězte, že černá káva není jen stylová – je možná i zdravější.


Další články v sekci