Šéfkuchař žaluje michelinského průvodce: Vadí mu ocenění jeho restaurace

Většina kuchařů by zabila, aby se jejich restaurace dostala do prestižního michelinského průvodce. Existují ale i tací, kteří se naopak domáhají odstranění michelinského ocenění u soudu

01.12.2019 - Martin Reichman



Jihokorejský šéfkuchař Eo Yun-gwon se obrátil na vydavatele michelinského průvodce s žádostí o vyjmutí své restaurace z průvodce restaurací Michelin. Důvod? Eo Yun-gwon nesouhlasí s konceptem průvodce – považuje jej za krutý a nespravedlivý.

Krutý a ponižující systém

Podle jihokorejského kuchaře koncept nutí kuchaře, aby celý rok čekali na zkoušku, aniž by věděli, kdy (a zda) přijde. „Je to krutý a ponižující systém. V Soulu existuje tisíce restaurací, které jsou lepší než ty, které jsou v průvodci uvedené. Je to nezdravé,“ okomentoval michelinského průvodce Eo. Šéfkuchaři také vadí nejasný systém hodnocení michelinského průvodce.

Žádosti šéfkuchaře vydavatelé v letošním vydání nevyhověli a restauraci Ristorante Eo do n knihy zařadili. Yun-gwon se proto obrátil na soud s tím, že zařazení do průvodce považuje za urážku. Zda soud šéfkuchaři vyhoví není jasné. Podle jihokorejských zákonů je za urážku či pomluvu považováno vulgární nebo jinak nepravdivé negativní označení, snižující sociální postavení.

TIP: Michelinský průvodce si popletl restaurace: Hvězdu udělil malému bistru

Přestože je případ jihokorejského šéfkuchaře neobvyklý, není ani zdaleka prvním, kdo se proti michelinskému kultu ostře vymezil. V roce 2017 byla z průvodce vyjmuta restaurace slavného francouzského šéfkuchaře Sébastiena Brase, držitele tří michelinských hvězd. Také v jeho případě bylo hlavní motivací vaření s větší svobodou a pod menším tlakem. Zápis do proslulého průvodce v minulosti odmítl také Brit Marco Pierre White nebo pařížský restauratér Alain Senderens.

Michelinův průvodce

Průvodce Michelin (francouzsky Le Guide Michelin) je série knižních průvodců vydávaných každoročně francouzskou společností Michelin ve více než 12 zemích. Tento průvodce volně navazuje na Michelin Red Guide, což je nejstarší a nejznámější průvodce, který uděloval hvězdičky hotelům a restauracím.

  • Zdroj textu
  • Zdroj fotografií

    Shutterstock


Další články v sekci