Reklama


Jelení říje: Září a říjen jsou časem jelení lásky

16.09.2017 - Jaroslav Monte Kvasnica

Na rok 1986 asi nikdy nezapomenu. V polovině září jsem za mrazivé tmy pospíchal po lesní asfaltce z Tatranské Polianky na Sliezsky dom, odkud jsem měl pár přátel doprovodit na Gerlachovský štít. Když orvanými korunami horských smrčin začaly prosvěcovat první denní paprsky, prolomil tatranské ticho nečekaný řev...

Z plných plic - Patron všech lesních a horských tuláků Miloslav Nevrlý výstižně nazývá září měsícem jeleního řevu
Z plných plic - Patron všech lesních a horských tuláků Miloslav Nevrlý výstižně nazývá září měsícem jeleního řevu

Zkoprněl jsem – jen pár desítek metrů ode mne troubil hromovým basem do tmy své výzvy neviditelný, ale určitě statný karpatský jelen. Jeho výzva nezůstala oslyšena – za pár minut se jelením troubením rozezvučela celá dolina až po horní pásmo lesa. Pochodoval jsem středem silničky se zatajeným dechem a husí kůží. Připadalo mi, že procházím středem neviditelného špalíru nevraživých jeleních milovníků.

Vyhnáni z plání

Impozantní sudokopytník jelen lesní (Cervus elaphus) je známý též pod označením jelen evropský. Ve střední Evropě se stýkají areály dvou jeho poddruhů: jelena západního (Cervus elaphus hippelathus) a jelena karpatského (Cervus elaphus montanus), který je mohutnější. Samci dosahují hmotnosti 160–240 kg, laně 120–170 kg.

TIP: Psík mývalovitý - Roztomilý vetřelec z Asie i všežravá pohroma

Původně byli jeleni obyvateli bezlesých plání, stepí a otevřených prostor, do lesů a horských oblastí byli vytlačeni člověkem (je ostatně na první pohled zřejmé, že mohutné jelení paroží, vážící i 8 kg, je v hustém podrostu značně nepraktické). Samcům se vyvíjí paroží od března a plně rozrostlé je v červenci; svou okrasu i zbraň shazují v únoru.

Místo vybírají dámy

Jelení samci žijí mimo říji většinou samostatně, zatímco laně ve skupinách. Období říje trvá většinou od poloviny září do poloviny října, přičemž staří zkušení jeleni do procesu namlouvání vstupují nejdříve.

Patron všech lesních a horských tuláků Miloslav Nevrlý výstižně nazývá září měsícem jeleního řevu. V letech s teplým a vlhkým počasím v září ale může být říje tišší a nenápadnější. Nápadnost (a hlučnost) je však vázána nejen na počasí, ovlivňuje ji i populační hustota jelení zvěře a poměr pohlaví. Už prof. Dr. Julius Komárek správně tvrdil, že říjiště určují laně. O přesné lokalitě, kde se námluvy odehrávají, rozhoduje především potravní nabídka a nerušený klid.

Vyčerpávající vzrušení

Samci v říji se ozývají hlasitým troubením – staří jeleni sebevědomým, hlubokým hlasem, jejich mladší soupeři mají hlasový projev vyšší o půl až dva tóny. Vládcové harému, který sestává z osmi až deseti laní, brání dámy proti výbojným donchuánům, kteří by si také chtěli přijít na své a předat geny potomstvu. Z jelení lásky se po necelých devíti měsících rodí kolouch jedináček (porodní váha až 15 kg), pouze výjimečně laň vrhne dvojčata.

Jeleni proti sobě bojují parohy a zpravidla si nezpůsobují vážnější zranění. Už ale byli nalezeni mrtví nešťastníci, kteří se souhrou náhod zaklesli parohy tak, že se nedokázali „rozplést“. Pro samce je říje vyčerpávající: téměř nepřijímají potravu a jejich vzrušení jim takřka nedopřeje odpočinku.


Kam za jeleny

Za velkolepým divadlem jelení říje putují čeští „fajnšmekři“ nejčastěji na Slovensko. S klidným svědomím se však za ním můžeme vypravit i do našich hor – do Jeseníků, na Šumavu, do Beskyd, Krušných, Jizerských, Orlických hor… Vyhlášená říjiště jsou také v údolí řeky Odry v honitbě Libavá (patří Vojenským lesům), na Stupavě v Buchlovských kopcích (či chcete-li v Chřibech), ale také ve Žďárských vrších (zejména v oblasti Žákovy hory a Devíti skal) a na mnoha dalších místech České republiky. Mnohdy ovšem záleží na náhodě a štěstí.

Pro milovníky přírody a vysoké zvěře zřídil Národní park Šumava atraktivní středoevropské safari. Ze speciálních srubů-pozorovatelen mohou zájemci po telefonické domluvě absolvovat dvouhodinové exkurze. Víze viz ZDE.


Co o jelenech možná nevíte

Jelení zvěř má v letním období srst hnědočervenou, v zimě šedohnědou. Živí se zelenými bylinami, ale také lesními plody (např. žaludy, bukvicemi a kaštany); ráda si pochutnává na rašících pupenech, letorostech a semenáčcích, čímž pochopitelně lesu škodí. V zimě také vysoká zvěř poškozuje stromy tím, že strhává jejich kůru, menší rány rovněž uštědřují kmenům jeleni při vytloukání paroží. Průměrná délka života jelení zvěře je 10–13 let, v zajetí však často i více než 20 let.

  • Zdroj textu: Příroda 10/2010
  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Reklama



Reklama

Aktuální články

Uvědomělé stravování se nejlépe praktikuje na tichém místě, kde vás budou co nejméně rušit rozhovory dalších lidí.

Zajímavosti

Forerunner 30 jsou v tuto chvíli nejlevnější GPS hodinky Garminu

Zajímavosti

Češi získali po Norsku a Finsku jedinou poslankyni v Evropě

Historie

Robotický zahradník se postará o zahradu

Věda

Německé velení počítalo v případě války s Československem také s pomocí sudetských Němců

Válka

Snímek amerického robota Opportunity ukazuje povrch údolí na Marsu, zřejmě tvarovaný vodou

Vesmír

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907