Reklama


Opeření hosté u plných krmítek: Momentky zimních návštěvníků

15.01.2018 - Antonín Říha

Intenzivní mrazy způsobují velké starosti nejen lidem, ale i zvěři nebo ptákům. Současně však jde o období, kdy lze u krmítek obdivovat nádherně vybarvené zástupce jindy neviděných ptačích druhů

Na zimní období se obvykle těší víc děti než dospělí. Pro ty je zima často spojena především s krátkými dny, častým odhazováním sněhu, starostmi o topení nebo s problémy v silniční dopravě. V tuto dobu k nám ale rok co rok přilétají zimní hosté ze severu – havrani, kavky, jíkavci, brkoslavové a jiní. Houfují se do velkých hejn, táhnou krajinou od remízku k remízku, od lesa k lesu. V zasněženém stromoví nacházejí zapomenutá jablka, jeřabiny a jiné bobule. Objevují se i druhy, které v průběhu roku běžně nevidíme.

TIP: Boj o život aneb Zvířecí starosti o spižírnu

Ptáci se stahují se k lidským příbytkům. To je příležitost spatřit je u krmítek, na újedi, u rybníků. Na toto období se každoročně velice těším a hlavně kvůli němu mám na zahradě (a nejen na zahradě) poblíž krmítka postaven kryt. Když krmítko zbudujete s dostatečným předstihem, aby si na něho ptáci zvykli, a budete pravidelně přidávat pestrou nabídku (slunečnice, ptačí zob, různé bobule např. jeřabinu, kalinu, pecky třešní atd.), pak se vám přinejmenším některé ze zde představených ptačích druhů určitě podaří spatřit na vlastní oči.

<h3>Souboj čížků</h3><p>Čížci lesní (Carduelis spinus) jsou drobní ptáci létající převážně v hejnu. U krmítek jsou velice živí, hašteřiví, někdy až agresivní. Neustále napadají další ptáky, neváhají se obořit na větší druhy jako sýkory koňadry nebo zvonky zelené. Tento snímek zachycuje vyřizování účtů mezi dvěma čížky</p>

Souboj čížků

Čížci lesní (Carduelis spinus) jsou drobní ptáci létající převážně v hejnu. U krmítek jsou velice živí, hašteřiví, někdy až agresivní. Neustále napadají další ptáky, neváhají se obořit na větší druhy jako sýkory koňadry nebo zvonky zelené. Tento snímek zachycuje vyřizování účtů mezi dvěma čížky

<h3>Výchovná lekce</h3><p>Dlask společně s čížkem lesním, který na něj zaútočil. To si ale mnohem větší dlask nedal líbit. S drobným čížkem zatřepal, až z něho létalo peří</p>

Výchovná lekce

Dlask společně s čížkem lesním, který na něj zaútočil. To si ale mnohem větší dlask nedal líbit. S drobným čížkem zatřepal, až z něho létalo peří

<h3>Nedoceněný krasavec</h3><p>Kos černý (Turdus merula) je běžný obyvatel zahrad, parků a lesů. Zimní období dává vyniknout jeho jinak nenápadné eleganci</p>

Nedoceněný krasavec

Kos černý (Turdus merula) je běžný obyvatel zahrad, parků a lesů. Zimní období dává vyniknout jeho jinak nenápadné eleganci

<h3>Pěnkava jíkavec</h3><p>Pěnkava jíkavec (Fringilla montifringilla, také se mu říká jíkavec severní) je poměrně plachý pták, který běžně hnízdí ve Skandinávii. Sdružuje se v hejnech. Živí se semeny, v zimě nepohrdne bukvicemi a jinými bobulemi</p>

Pěnkava jíkavec

Pěnkava jíkavec (Fringilla montifringilla, také se mu říká jíkavec severní) je poměrně plachý pták, který běžně hnízdí ve Skandinávii. Sdružuje se v hejnech. Živí se semeny, v zimě nepohrdne bukvicemi a jinými bobulemi

<h3>Souboj jíkavců</h3><p>Souboj jíkavců u krmítka nebývá obvyklý, častý ani razantní. Převážně končí jen naznačeným výpadem</p>

Souboj jíkavců

Souboj jíkavců u krmítka nebývá obvyklý, častý ani razantní. Převážně končí jen naznačeným výpadem

<h3>Stehlík obecný</h3><p>Stehlík obecný (Carduelis carduelis) je pestře zbarvený pták s výraznou červenou maskou v obličeji. Je velký 12–14 centimetrů. V zimě se sdružuje do hejn, s oblibou hledá na mezích, úhorech a rumištích semena bodláků, lopuchů apod.</p>

Stehlík obecný

Stehlík obecný (Carduelis carduelis) je pestře zbarvený pták s výraznou červenou maskou v obličeji. Je velký 12–14 centimetrů. V zimě se sdružuje do hejn, s oblibou hledá na mezích, úhorech a rumištích semena bodláků, lopuchů apod.

<h3>Vrabec polní</h3><p>Vrabec polní (Passer montanus) žije převážně ve městech a na venkově v okolí zemědělských usedlostí. Je nejen příbuzným vrabce domácího, s nímž si jej lidé často pletou, ale je blízce spřízněn i se snovači žijícími hlavně v Africe</p>

Vrabec polní

Vrabec polní (Passer montanus) žije převážně ve městech a na venkově v okolí zemědělských usedlostí. Je nejen příbuzným vrabce domácího, s nímž si jej lidé často pletou, ale je blízce spřízněn i se snovači žijícími hlavně v Africe

<h3>Čížek lesní</h3><p>Čížci lesní (Carduelis spinus) jsou drobní ptáci létající převážně v hejnu. U krmítek jsou velice živí, hašteřiví, někdy až agresivní</p>

Čížek lesní

Čížci lesní (Carduelis spinus) jsou drobní ptáci létající převážně v hejnu. U krmítek jsou velice živí, hašteřiví, někdy až agresivní

<h3>Dlask tlustozubý</h3><p>Dlask tlustozubý (Coccothraustes coccothraustes) je poměrně ostražitý a plachý pták, velký asi 16–18 centimetrů. Dává přednost listnatým lesům s bukem a jasanem, lákají ho rovněž ovocné stromy, zvláště třešně, jejichž pecky s bravurou louská silným zobákem. Zajímavostí je, že barva zobáku se během roku mění. V zimě je slonovinové barvy a od jara se barví do modrošeda</p>

Dlask tlustozubý

Dlask tlustozubý (Coccothraustes coccothraustes) je poměrně ostražitý a plachý pták, velký asi 16–18 centimetrů. Dává přednost listnatým lesům s bukem a jasanem, lákají ho rovněž ovocné stromy, zvláště třešně, jejichž pecky s bravurou louská silným zobákem. Zajímavostí je, že barva zobáku se během roku mění. V zimě je slonovinové barvy a od jara se barví do modrošeda

Reklama

Další články

Reklama

Reklama

Aktuální články

Za knihu Justina čili Prokletí ctnosti byl Markýz de Sade uvězněn. Nakonec ho však po intervenci rodiny umístili v ústavu pro choromyslné.

Historie
Revue

Schopnost černých děr vysávat materiál z okolí se obvykle přeceňuje

Vesmír

V národním parku Yellowstone jsou zemětřesení na denním pořádku.

Věda

Američtí vojáci v Somálsku během operace Restore Hope, 1992

 

Válka

Není to hezké, není to chutné a není to příjemné. Ale funguje to. Většina narkomanů se zde vyléčí.

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907