Tokijská kavárna Mori Ouchi je určena výhradně pesimistům a negativistům

Doporučenou denní dávku deprese mohou tokijští pesimisté a obecně negativně naladění lidé nově čerpat ve vlastní stylizované kavárně

08.01.2024 - Martin Reichman



Japonsko je domovem mnoha bizarních kaváren, barů a nejpodivnějších restaurací. Kavárna Mori Ouchi, nacházející se v tokijské poklidné čtvrti Šimokitazawa, k nim rozhodně patří – je totiž určena výhradně pesimistům a obecně negativně naladěným lidem.

Negativně naladění lidé obvykle nemívají nejlepší pověst. Podle zakladatele a provozovatele kavárny Mori Ouchi ale neprávem. „Většina lidí je přesvědčená, že být pozitivně naladěný je správné a negativisty nemají rádi. Negativně ladění lidé ale bývají rezervovanější, což vnímám jako formu laskavosti. Cítil jsem, že by bylo skvělé, kdyby si měli tito lidé kde v klidu posedět a odpočinout si,“ popisuje okolnosti vzniku svérázné kavárny její majitel. Pesimisté jsou podle něj také citlivější než většina ostatních a snadněji je jim ubližováno.

TIP: Koronavirové ticho: Japonsko si užívá zvyklostí vzešlých z časů pandemie

Podnik Mori Ouchi s rustikální lesní výzdobou, kterou si majitel sám vyrobil, na první pohled vlastně ani nevypadá jako smutné místo. Uvnitř je členěný do samostatných místností, kde mohou být návštěvníci sami sebou, aniž by se museli obávat pohledů ostatních. Jediná věc, která naznačuje negativismus, je jídelní lístek s bizarně dlouhými názvy koktejlů:

  • Jediná dobrá věc na mém tátovi byla, že to byl vážný člověk. Před 22 lety ale náhle zmizel a to jediné, co po něm zbylo, byl dopis, ve kterém stálo: „Pegasové jsou skuteční"
  • Včera jsem zakopal prokletou panenku kokeši (japonský symbol štěstí, pozn. redakce) hluboko v lese, když jsem se ale ráno probudil, byla zpátky na poličce
  • K narozeninám mi máma poslala meloun z venkova a já neměl to srdce jí říct, že už mi meloun nechutná

Podle majitele se většina koktejlů podávaných v Mori Ouchi připravuje ze zářivě barevných ingrediencí, které nakonec zanechávají návštěvníky zklamané svou ostrou chutí a nechutnou barvou po zamíchání.


Další články v sekci