Překvapivá zpráva: Organické potraviny jsou vlastně horší pro klima

Organické farmy jsou méně efektivní a v konečném důsledku tak škodí klimatu více než ty klasické

18.12.2018 - Stanislav Mihulka



Zákazníci nakupující organické potraviny, tedy produkty „ekologického“ zemědělství, obvykle počítají s tím, že tím prospívají nejen sobě, ale také celé planetě a klimatu obecně. Podle nového výzkumu švédských badatelů, to ale za současné situace může být právě naopak.

Vědci porovnali celkový dopad organického a klasického moderního zemědělství na klima planety. Závěry výzkumu jsou poměrně překvapivé. Plodiny v organickém zemědělství mají mnohem nižší výnosy, než stejné plodiny pěstované klasickými zemědělskými postupy dnešní doby. Na tom není nic divného, v organickém zemědělství se nepoužívají průmyslová hnojiva, která jinak zajistí vysokou úrodu.

TIP: Britská robotická farma dokončila první autonomní sklizeň na světě

Samo o sobě by klimatu nevadilo, že v organickém zemědělství mají menší sklizně. To pocítí hlavně peněženky zákazníků. Problém je v tom, že organické zemědělství tím pádem potřebuje k dosažení stejné sklizně mnohem větší plochu, než klasické zemědělství. A využívání větší plochy k zemědělství zatěžuje klima emisemi uhlíku, které nutně doprovázejí odlesnění a obhospodařování půdy. Nejde přitom o malá čísla. Organické farmy podle výpočtů vědců zatěžují klima o 50 až 70 procent více, než tradiční farmy.


Další články v sekci