Reklama


Mufloni v české přírodě: Turnaje rohatých tvrdohlavců

24.11.2017 - Jaroslav Monte Kvasnica

Za sychravých listopadových dnů můžete v lesích zaslechnout ohlušující rány jako by někdo do suchého kmene zatínal gigantickou sekeru. Jestliže však budete tiší a trpěliví, zjistíte, že údery nemá na svědomí přerostlý dřevorubec

Nebezpečná výzbroj - Ve výjimečných případech jsou rohy starých beranů dlouhé až jeden metr
Nebezpečná výzbroj - Ve výjimečných případech jsou rohy starých beranů dlouhé až jeden metr

V listopadu dochází svého naplnění mufloní láska, kterou provázejí líté boje samců. Ti do sebe robustními čely a mohutnými rohy narážejí jako rozjeté nákladní vagóny. Nemilosrdné souboje kurážných muflonů připomínají středověké rytířské turnaje.

Starověcí gladiátoři

V prehistorické době obývali mufloni celou Evropu, v době historické pak už jen Sardinii a Korsiku. V pravěku byla tato zvířata domestikována a stala se základem chovu domácích ovcí. Muflony chovali i staří Řekové a Římané. Druzí jmenovaní si byli dobře vědomi mufloní odvahy a bojovnosti a jejich zápasení se stalo součástí programu římských her. Římané je stavěli i proti lvům a v muzeu ve švýcarské Basileji se dokonce dochovalo starořímské sousoší představující souboj muflona se dvěma lvy.

TIP: Sloupsko-šošůvské jeskyně aneb Podzemní kronika věčné tmy

Jako lovnou zvěř se muflony poprvé pokusil chovat v oborách Evžen Savojský. Od 18. století byli intenzivně a úspěšně vysazováni v Německu, ve Francii, v Rakousku, na Slovensku, v Maďarsku a v Bulharsku. Mimo Evropu se dostali i do jihozápadní Asie, Ameriky, Austrálie a dokonce na Havaj.

Nejlepší mufloni jsou Češi

Nelze vyloučit, že v českých zemích se první mufloni chovali již během 18. století. Patrně se však u nás objevili až v padesátých letech 19. století, kdy bylo do Staré obory u Hluboké nad Vltavou přivezeno několik zvířat z oborového chovu u Vídně.

S ohledem na jejich rozšíření je potřeba zdůraznit, že v lesním prostředí mufloni dorůstají větších rozměrů i hmotnosti než v místech svého posledního přirozeného výskytu, tedy v horách Sardinie a Korsiky. V chovu mufloní zvěře je světovou špičkou bezpochyby Česká republika. V současné době u nás žije asi třetina světové populace a mufloni v Česku evidentně skvěle prospívají. Vždyť z lesního závodu v Židlochovicích u Brna pochází osm z deseti největších mufloních trofejí na světě.

Bez ohledu na následky

Muflon je lovným druhem, jehož odstřel je u nás povolen v posledních pěti měsících roku. Každoročně tak lovecké vášni padne za oběť šest až osm tisíc muflonů, ale tento fakt se nijak neprojevuje na nebojácnosti rohatých bojovníků. V zimě u krmelců se mezi ostatní spárkatou zvěří chovají velmi hrdě a sebevědomě. Staří berani neuhnou mohutným jelenům ani o krok a respekt mají pouze před černou zvěří.

Listopadová říje muflonů je v lesích nepřehlédnutelná. Dva soupeřící samci od sebe nejprve poodejdou na dvacet až třicet kroků. Poté obřadně skloní hlavy a na pokyn neviditelného sudího se vyřítí proti sobě. Následuje příšerný náraz čely. Hlasitý třesk je v tom okamžiku slyšitelný do vzdálenosti stovek metrů. Není proto divu, že podle zjištění nedávných výzkumů se po takových střetech projevuje u velkého procenta mufloních samců různý stupeň otřesu mozku.

Kam za muflony

Mufloní zvěř se ostrůvkovitě vyskytuje prakticky po celém území České republiky. Nejčetnější je v severozápadních, západních a místy i v jižních Čechách, v Orlických horách, v Hrubém Jeseníku, na Českomoravské vrchovině, na severní Moravě a ve Slezsku. Musím však říci, že se s muflony běžně setkávám i na jižní Moravě a v Moravském krasu.

  • Zdroj textu: časopis Příroda
  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Reklama



Reklama

Aktuální články

Ve strážních věžích na vrcholcích hor sídlily dobře vyzbrojené posádky, které chránily horské průsmyky před nomádskými agresory.

Zajímavosti

Třetihorní tučňák Kumimanu biceae měřil asi 1,77 metru a vážil kolem 100 kilogramů.

Věda

Edge 1030 vyniká obřím displejem

Gadgety

O tom, že si karnevalové období hojnosti dokázali Benátčané nad míru užít, svědčí opakované zákazy reje masek

Historie

Měnící se vzdálenost Měsíce od Země

Vesmír

Formace Stuk kdesi nad východní frontou, zima 1943/1944

Válka

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907