Smrákání nad „éčkem“ E171: Oxid titaničitý již není bezpečný pro potraviny

09.05.2021 - Stanislav Mihulka

Evropský úřad pro bezpečnost potravin změnil názor a hojně používané „éčko“ E171 považuje za riziko


Reklama

Oxid titaničitý TiO₂ je dnes hojně využívaný materiál. Našel uplatnění jako pigment, který zaručuje bělost a neprůhlednost, například v barvách, plastech, papírech, inkoustech, kosmetice či léčivech. Využívá se i jako UV filtr v kosmetice a díky schopnosti odpuzovat vodu bývá součástí autoskel nebo slunečních brýlí. Rovněž se používá jako bílé potravinářské barvivo, kde bývá uvedený jako E171.

Nad dalším používáním oxidu titaničitého v potravinářství se ale pomalu stahují mračna. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) na základě výzkumu v posledních letech a doporučení panelu expertů změnil postoj k oxidu titaničitému a již ho nepovažuje za bezpečnou přísadu do potravin.

Podezření z genotoxicity

Šéf panelu EFSA pro hodnocení oxidu titaničitého Maged Younes přiznává, že výzkum účinků této látky stále ještě nedospěl k definitivnímu závěru. Problém je v tom, že nelze vyloučit genotoxické účinky částic oxidu titaničitého v jídle a zároveň nelze stanovit jejich bezpečné množství . Tyto částice se sice vstřebávají jen málo, ale mohou se hromadit v těle. Takže je na místě opatrnost.

TIP: Hodná a zlá éčka: Obejdeme se bez nich? A jak se v nich vyznat?

Oxid titaničitý se v potravinářství používá ve stovkách různých výrobků, od žvýkaček a majonéz po sladkosti a zmrzlinu. Aktuální krok ESFA sice neznamená okamžitý zákaz používání E171 v potravinách, ale v podobných příkazech na sebe zákazy na národní úrovni i v celé EU nenechají dlouho čekat. Stella Kyriakides, evropská komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin, hodlá co nejdříve navrhnout kompletní zákaz E171 v EU.

Nebezpečná „éčka“

E110 – žluť SY (Cl potravinářská žluť 3) je nevhodná pro děti, způsobuje alergie a astmatické záchvaty, a má nejspíš i karcinogenní (rakovinotvorné) účinky. Vyskytuje se v likérech, sladkostech, hořčici a instantních polévkách.

E132 – Indigotin (Cl potravinářská modř 1). Nadměrná konzumace této pochoutky může vést k nevolnosti, zvracení, závratím. Neúměrně zvyšuje krevní tlak a může spustit alergické reakce. Objevuje se v tmavých sladkostech a čokoládách, mražených výrobcích a všude tam, kde je modrá barva.

E133 – Brilantní modř FCF (Cl potravinářská modř 2) může způsobovat u dětí hyperaktivitu, a hrozí i rakovinotvorné účinky pro člověka. Běžně na ni narazíme v „borůvkových“ nebo „hroznových“ produktech.

E210 – Kyselina benzoová patří mezi vynikající konzervanty. Avšak její konzumace může u citlivých lidí vyvolat až anafylaktický šok, nebo v lepším případě jen kopřivku. Její doménou jsou sladkokyselé omáčky, kuchyňská dochucovadla a nekvalitní kečupy.

E951 – Aspartam, syntetické sladidlo. Používá se jako náhražka cukru k běžnému slazení, k výrobě sypkých nápojů, žvýkaček, jogurtů, dezertů, mražených krémů, majonézy, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce. U citlivých osob může vyvolat závratě, bolení hlavy, vyrážky, u dětí pak i poruchy chování. Zvláštní pozor by si na něj měly dát těhotné a kojící ženy.

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Přistání na letišti Courchevel je možné pouze se speciální licencí – jde o páté nejnebezpečnější letiště světa.

Zajímavosti

Současné kombajny váží desítky tun a velice zatěžují půdu na polích, což ohrožuje jejich úrodu.

Věda
Reklama

Konstelace satelitů Swarm

Vesmír

Eisenhower považoval za nejlepšího německého velitele Gerda von Rundstedta (zcela vlevo).

Válka
Historie

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907