Smrákání nad „éčkem“ E171: Oxid titaničitý již není bezpečný pro potraviny

09.05.2021 - Stanislav Mihulka

Evropský úřad pro bezpečnost potravin změnil názor a hojně používané „éčko“ E171 považuje za riziko


Reklama

Oxid titaničitý TiO₂ je dnes hojně využívaný materiál. Našel uplatnění jako pigment, který zaručuje bělost a neprůhlednost, například v barvách, plastech, papírech, inkoustech, kosmetice či léčivech. Využívá se i jako UV filtr v kosmetice a díky schopnosti odpuzovat vodu bývá součástí autoskel nebo slunečních brýlí. Rovněž se používá jako bílé potravinářské barvivo, kde bývá uvedený jako E171.

Nad dalším používáním oxidu titaničitého v potravinářství se ale pomalu stahují mračna. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) na základě výzkumu v posledních letech a doporučení panelu expertů změnil postoj k oxidu titaničitému a již ho nepovažuje za bezpečnou přísadu do potravin.

Podezření z genotoxicity

Šéf panelu EFSA pro hodnocení oxidu titaničitého Maged Younes přiznává, že výzkum účinků této látky stále ještě nedospěl k definitivnímu závěru. Problém je v tom, že nelze vyloučit genotoxické účinky částic oxidu titaničitého v jídle a zároveň nelze stanovit jejich bezpečné množství . Tyto částice se sice vstřebávají jen málo, ale mohou se hromadit v těle. Takže je na místě opatrnost.

TIP: Hodná a zlá éčka: Obejdeme se bez nich? A jak se v nich vyznat?

Oxid titaničitý se v potravinářství používá ve stovkách různých výrobků, od žvýkaček a majonéz po sladkosti a zmrzlinu. Aktuální krok ESFA sice neznamená okamžitý zákaz používání E171 v potravinách, ale v podobných příkazech na sebe zákazy na národní úrovni i v celé EU nenechají dlouho čekat. Stella Kyriakides, evropská komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin, hodlá co nejdříve navrhnout kompletní zákaz E171 v EU.

Nebezpečná „éčka“

E110 – žluť SY (Cl potravinářská žluť 3) je nevhodná pro děti, způsobuje alergie a astmatické záchvaty, a má nejspíš i karcinogenní (rakovinotvorné) účinky. Vyskytuje se v likérech, sladkostech, hořčici a instantních polévkách.

E132 – Indigotin (Cl potravinářská modř 1). Nadměrná konzumace této pochoutky může vést k nevolnosti, zvracení, závratím. Neúměrně zvyšuje krevní tlak a může spustit alergické reakce. Objevuje se v tmavých sladkostech a čokoládách, mražených výrobcích a všude tam, kde je modrá barva.

E133 – Brilantní modř FCF (Cl potravinářská modř 2) může způsobovat u dětí hyperaktivitu, a hrozí i rakovinotvorné účinky pro člověka. Běžně na ni narazíme v „borůvkových“ nebo „hroznových“ produktech.

E210 – Kyselina benzoová patří mezi vynikající konzervanty. Avšak její konzumace může u citlivých lidí vyvolat až anafylaktický šok, nebo v lepším případě jen kopřivku. Její doménou jsou sladkokyselé omáčky, kuchyňská dochucovadla a nekvalitní kečupy.

E951 – Aspartam, syntetické sladidlo. Používá se jako náhražka cukru k běžnému slazení, k výrobě sypkých nápojů, žvýkaček, jogurtů, dezertů, mražených krémů, majonézy, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce. U citlivých osob může vyvolat závratě, bolení hlavy, vyrážky, u dětí pak i poruchy chování. Zvláštní pozor by si na něj měly dát těhotné a kojící ženy.

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Zlatá mísa z Ebreichsdorfu.

Věda
Zajímavosti

Krabí mlhovina (vpravo) představuje zřejmě nejslavnější pozůstatek supernovy (SN 1054). Její explozi zaznamenali čínští hvězdáři v roce 1054. Vlevo dole pozůstatek Tychonovy supernovy (SN 1572), jež byla jako jedna z mála viditelná pouhýma očima. Vlevo nahoře Cassiopea A, nejjasnější zbytek po supernově (v radiovém oboru). Světlo z výbuchu k nám dorazilo zřejmě před 350 lety.

Vesmír

Před zpozorováním odstřelovačem chrání prostor pohybu i prostá maskovací síť. Na snímku americký voják v Koreji, 1952.

Válka

Marii Terezii na dobru poddaných nezáleželo tak, jak se traduje. Důležitější byl stabilní stát.

Historie

Krom případu Kathleen Grundyové vyšetřovala policie také úmrtí 27 dalších pacientů Harolda Shipmana, z nichž někteří také „změnili“ závěť v lékařův prospěch.

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907