Je pravda, že pití vína při jídle přispívá k tloustnutí?

Pokud si chcete udržet štíhlou linii, dejte si pozor, kdy si dopřáváte sklenku vína




Na porce, které sníme, víno určitý vliv skutečně má. Zásadní roli ovšem hraje, zda alkohol pijeme před jídlem, během něj, nebo až po něm. Jedna z posledních vědeckých studií na toto téma vyšla nedávno v časopise Discover.

Odborníci nechali účastníky pokusu pít alkohol (konkrétně půl láhve odrůdy Cabernet Sauvignon Shiraz) před jídlem a při něm. Velikost snědených porcí poté srovnávali s množstvím jídla, které si dopřáli strávníci bez doprovodné sklenky. Účinky alkoholu na chuť k jídlu a energetický příjem ze stravy sledovali po čtyři dny. Výsledky byly jednoznačné: Příjem energie z oběda se zvýšil o 25 %, pokud si lidé dali víno 20 minut předem, a o 22 %, když popíjeli během jídla

A jak vědci zmíněný fakt vysvětlují? „Z prázdného žaludku alkohol proniká přímo do krevního řečiště, a jak jeho koncentrace v krvi stoupá, naše schopnost kontroly naopak klesá,“ tvrdí Robbie Clark, dietolog a spoluzakladatel australské The Health Clinic. Jakmile totiž látka dorazí do mozku, začne ovlivňovat naše chování i tělesné funkce. S prázdným žaludkem se zkrátka alkohol vstřebává podstatně rychleji, což má vliv také na další orgány.

„Játra začnou ukládat tuky, protože dojde k narušení přirozeného metabolismu,“ vysvětluje Clark. Je proto lepší si konzumaci vína před obědem či při něm odpustit a skleničku si dopřát až s plným žaludkem.

  • Zdroj textu

    100+1 zahraniční zajímavost

  • Zdroj fotografií

    Shutterstock


Další články v sekci