100+1 zahraniční zajímavost 1/23: Internetová džungle plná podvodníků

Internet zaplavil žánr stavitelských videí, v nichž zdánlivě velmi šikovní jedinci budují přímo uprostřed džungle bazény či několikapatrové vily jen z přírodních
surovin. Jejich úspěch však pramení z podvodů…

14.12.2022 - David Bimka



Pokud jste někdy něco vlastnoručně vytvořili, znáte ten pocit hlubokého, příjemného uspokojení – i kdyby šlo jen o neuměle stlučenou psí boudu. To vědomí, že díky vám vzniklo něco pouze s využitím umu, odhodlání, šikovnosti a píle. Něco, co předtím nebylo a teď to je. Takový pocit se nedá koupit. Získáte ho, jen když se stanete tvůrcem. A bude úplně jedno, co se vám vlastně pod rukama zhmotnilo. 

Doba, kdy si můžeme koupit již hotové naprosto vše, včetně oloupaného a nakrájeného jablka zataveného v plastu, nám pocit uspokojení z dokončeného díla vzala. Řada z nás vykonává profese, v nichž konec svého snažení nevidíme, v nichž naše práce na první pohled nedává smysl. Ano, někdo musí sestavit účty, připravit podklady pro projekt, napsat další řádek softwarového kódu… Musíme být součástí větších celků, než jsme sami, protože sláva naší technické civilizace stojí a padá s tím, že všechna kolečka ohromného stroje dokonale zapadají a klapou. Systém nepotřebuje, abychom byli spokojení. Systém si žádá, abychom byli efektivní. 

Jenže naše touha tvořit nikam nezmizela. Proto tolik lidí na sociálních sítích vystavuje fotky upečených bábovek, ušitých šatů a nábytku, který si doma stloukli z palet. Další se pak místo pečení vydávají do lesa či džungle a pouze pomocí klacků nebo jiných primitivních nástrojů tam stavějí domy z hlíny a kamení, vypalují keramiku či taví železo. A to vše pak natáčejí a opět prezentují na internetu. Jejich videa je fascinující sledovat, protože tak trochu navozují onen slastný pocit z dobře odvedené práce. Více se o těchto nadšencích – ale i o podvodnících, kteří z jejich dovedností a popularity těží – dozvíte v aktuálním čísle 100+1 zahraničních zajímavostí.


Další články v sekci