100+1 zahraniční zajímavost 1/24: Oblíbená stoplusjednička slaví 60 let existence!

Stopluska slaví životní jubileum, a my se tak ohlížíme za významnými událostmi, k nimž během její dlouhé existence došlo

13.12.2023 - David Bimka



Je šedesát let krátká doba, nebo dlouhá? Z pohledu lidského života to není právě málo, a koneckonců i měřeno rychlostí, jakou pádí moderní dějiny, jde o pořádnou „kládu“. Stoplusjednička se narodila v roce 1964 v tehdejší Československé tiskové kanceláři a měla se stát něčím, co si nikdo předtím neuměl v komunistické zemi představit, tedy oknem do světa za železnou oponou. Šlo o klíč k jejímu raketovému úspěchu – ten pocit, že se dá alespoň na chvilku vystrčit hlava z hermeticky uzavřeného státu, který má naprostou kontrolu nad tokem informací.

Samozřejmě se nejednalo o žádný tobogán svobodných zpráv. V prvních ročnících Stoplusky se museli čtenáři povinně prokousat tím, co si o světě myslí redaktoři Komsomolské pravdy. Ale na rozdíl od novin, jež přinášely „vzrušující“ reportáže o úspěšném pokračování sklizně, se alespoň dozvěděli něco o dobývání vesmíru. Výběr textů ze západních médií byl přísně účelový a vždy šlo o levicová periodika nebo o analýzy kritické k americké politice.

S uvolňováním politického ovzduší však bylo možné zahlédnout stále neobvyklejší zprávy, často cestovatelské reportáže z exotických zemí, nad nimiž se dalo zasnít. Po roce 1968 se pak Stopluska pochopitelně vrátila k tvrdé stranické linii.

Masivní oblíbenost si ovšem zachovala pro celé generace čtenářů, až do roku 2010, kdy její pouť dorazila do zdánlivého konce. Nicméně právě tehdy jsme se rozhodli časopis nejen našeho mládí zachránit, a od roku 2011 se tak píše další éra moderní Stoplusky – pod křídly naší redakce ve vydavatelství Extra Publishing. Obsahem a výběrem témat se časopis vlastně stále podobá svému mladému „já“ z 60. let, je však o mnoho svobodnější.

A ještě novinka z e-světa: Odstartovali jsme podcast přímo z redakce! Stopluska slaví neuvěřitelných 60 let a my se pravidelně noříme do archivních vydání, z nichž vybíráme ty nejzajímavější kousky. Poslechnout si nás můžete na Spotify a Google Podcasts, přímé odkazy najdete na stoplusjednicka.cz/podcast.

100+1 zahraniční zajímavost 1/2024


Další články v sekci