100+1 zahraniční zajímavost 14/23: Co dělá mozek na hamburgrech?

Vysoce zpracované potraviny jsou levné, dostupné, snadno se připravují a relativně dobře chutnají. Stávají se proto základem jídelníčku obyvatel mnoha zemí. Vážou se k nim ale zdravotní rizika, která mají vliv na psychiku a fungování mozku

02.08.2023 - David Bimka



Jedno z nevyčerpatelných témat pro vědce, kuchaře, lifestylové magazíny i většinu z nás, obyčejných smrtelníků, představuje jídlo. Za co by náš život stál, kdybychom si nemohli vychutnat lahodné šťavnaté sousto? Ano, existují i tací, kteří na stravu zanevřeli a považují ji za jakousi obtěžující nutnost. Ale co jiného vám prozáří den lépe než nějaká ta laskomina na jazyku? Vždyť pak už bychom mohli rovnou opustit i slasti sexu či třeba spánku, protože při nich vlastně jen neúčelně mrháme energií a ztrácíme drahocenný čas. Tedy pravím vám – užívat si vybrané pokrmy znamená radovat se ze života.

Už francouzští osvícenci si povšimli, že vaření je snad jediným tématem, nad nímž si mohou notovat biskup, generál i dáma v domácnosti. V dnešní zběsilé době samozřejmě někdy jednoduše nemáme sílu a energii jídelníček ani vymýšlet, natož pak pokrm skutečně připravit. Ale jindy – obzvlášť při vaření pro své blízké s vidinou jejich spokojených úsměvů – skýtá „kouzlení“ v kuchyni tvůrčí požitek, jemuž se máloco vyrovná. Dlouhé směny či nepravidelná pracovní doba bohužel často znemožňují si přípravu jídla rozumně načasovat. Jediné řešení, jak večer rodinu nakrmit, potom nabízejí rozmrazené potraviny.

Ale pozor: Jednou za čas vás sice může instantní menu zachránit, pokud si z něj však vytvoříte základ jídelníčku, zaděláváte si na ohromnou kupu problémů – včetně těch psychických. V Evropě přitom v porovnání s Amerikou panuje ještě relativně přijatelná situace: Ve Spojených státech se totiž fast foodem živí 45 % populace do 40 let, zatímco u nás jde zhruba o 27 %. V novém čísle 100+1 zahraničních zajímavostí se pak dočtete, co přesně se s mozkem děje, když mu nedopřejete veškeré potřebné živiny.

100+1 zahraniční zajímavost 14/2023


Další články v sekci