100+1 zahraniční zajímavost 17/22: Budoucnost britské monarchie a skandály v Bílém domě

Britové se ptají: Potřebujeme si vydržovat rodinu, jejíž členové si bohatství zasloužili jen tím, že se vhodně narodili?

29.09.2022 - David Bimka



Královna je mrtvá, ať žije král! Tyto řádky vznikaly v době, kdy se odehrál největší královský pohřeb v dějinách – a ve chvíli, kdy je čtete, jde už jen o vyčpělou zprávu. Co však rozhodně dlouho neodezní, jsou otázky zaměřené na budoucnost monarchie. Po smrti populární panovnice nastupuje na trůn mnohem méně milovaný král Karel III. a přináší rozdílný styl „vlády“. Po sedm dekád se Alžběta II. držela železného pravidla, že je monarcha vidět, ale mlčí. Úkolem korunované hlavy je mávat davům, slavnostně přestřihovat pásky a dávat požehnání charitativním akcím. Jedině v době, kdy země rozhodovala o vystoupení z EU, se královna rozhodla k „extrémnímu“ gestu a vzala si modrý klobouk se žlutými kvítky…

Naopak Karel III. rád „bombarduje“ svými dopisy aktivní politiky a protlačuje sice chvályhodnou agendu, zahrnující životní prostředí či urbanismus, ale přece jen pořád politickou. Dokonce se nechal slyšet, že má monarchie hrát aktivnější úlohu – což už několik stovek let nedělá a nejspíš pouze díky tomu přežila tak dlouho. „Královští“ se zkrátka změnili v celebrity a národ se k nim může utíkat jako k symbolu v těžkých dobách. Nikdo po nich nechce, aby něco skutečně dělali. 

Stojí ale všechno uvedené za to? Britští zastánci republiky spočítali, že při zahrnutí veškerých přímých i nepřímých nákladů vyjde provoz monarchie v přepočtu téměř na deset miliard korun ročně. Rodina vlastní 1,5 % britské půdy, zatímco zbytku šlechty – tedy pouhým několika tisícům osob – patří celá třetina země. Zachování monarchie má podporu 61 % Britů, ale ve skupině do 24 let sdílí tentýž názor jen 37 % lidí. S odcházením starších a konzervativnějších ročníků si tak bude království stále častěji pokládat zásadní otázku: Je potřeba si vydržovat rodinu, jejíž členové si bohatství a slávu zasloužili výhradně tím, že se vhodně narodili? Nicméně na odpověď si ještě pár dekád počkáme. Více se nejen o britské královské rodině dočtete v aktuálním čísle 100+1 zahraničních zajímavostí.


Další články v sekci