100+1 zahraniční zajímavost 17/23: Japonská zábava za hranicí sadismu

Japonské reality show bývaly prototypem televizní krutosti a jasným důkazem tvrzení, že čím víc lidé v pořadu trpí, tím větší má sledovanost. Více se nejen o této soutěži dozvíte v novém čísle 100+1 zahraničních zajímavostí.

27.09.2023 - David Bimka



Až se budou jednou historici dívat zpět na nedávno uplynulou epochu, nejspíš ji nazvou „dobou televizní“. Ve své pozdní fázi se samozřejmě překrývala s „dobou internetovou“, kterou právě prožíváme naplno. Zmíněná dvě období však budou mít jisté pojítko, a sice vzestup reality show. Natáčení lidí, kteří se dostávají do nepříjemných, většinou uměle vytvořených situací a následných konfliktů, hraje na tu nejhorší a nejnižší strunu v nás.

Pravda číslo jedna nicméně zní, že popsaná škodolibá radost v nás byla vždycky. Rozdíl spočívá jen v tom, že už si nevystačíme s úšklebkem nad noční divokou hádkou sousedů, ale dobrovolně a s uspokojením nasedáme na vlnu emocí jediným stisknutím tlačítka. A pravda číslo dvě? Čím víc potěšení nad cizím utrpením pociťujeme, tím přijatelnější nám pak podobná situace připadá u nás samotných. Pokud si libujeme v tom, jak na sebe lidé ve Výměně manželek křičí, existuje také větší pravděpodobnost, že budeme stejně jednat se svým partnerem. S reality show se to má totiž jako s drogami: To, co už člověk dostal, mu nestačí a baží po ještě intenzivnějším zážitku. Je proto zcela logické, že producenti ochotně zacházejí do extrému, aby vyhověli stále „náročnějšímu“ publiku.

Vrcholu ve zmíněné branži dosáhly japonské televize, které přišly se skutečnými lahůdkami především na poli zábavy zvané „game show“. Diváci si tak mohou užívat vědomostní soutěže, kde po špatné odpovědi následuje propleskávání varlat speciálním strojem, nebo seznamku, kde si muž vybírá potenciální partnerku výhradně podle odhaleného pozadí. Na úplné špici pak stanula tzv. Nasubi show, jež v japonské televizi zcela změnila pravidla hry. Více se nejen o ní dozvíte v novém čísle 100+1 zahraničních zajímavostí.

100+1 zahraniční zajímavost 17/2023


Další články v sekci