100+1 zahraniční zajímavost 18/21: Bizarní Británie královny Viktorie

Teprve viktoriáni přišli s tím, že sympatie k jinému člověku jsou dostatečným důvodem ke sňatku. Vděčíme jim za mnohé. Pokud se ale na dané období podíváme optikou kuriozit, vyvstane před námi obrázek světa vymknutého z kolejí příčetnosti. Více se nejen o éře královny Viktorie dočtete v aktuálním vydání 100+1 zahraničních zajímavostí

13.10.2021 - David Bimka



V novém čísle 100+1 zahraničních zajímavostí přinášíme článek o výstřelcích tzv. viktoriánské éry, která trvala po dobu vlády královny Viktorie mezi léty 1837 a 1901. Pokud se na dané období podíváme optikou kuriozit, vyvstane před námi obrázek světa vymknutého z kolejí příčetnosti: Rozbalování mumií coby společenská zábava? Focení mrtvých dětí, jako by byly živé? Nošení šatů, s nimiž neprojdete dveřmi?  

Nezapomínejme však, že tentýž soupis podivností bychom mohli vytvořit o každé epoše. Jak asi budou naši potomci hledět na dnešní vyznavače nesmyslných konspiračních teorií? Co si budou myslet o sledování hrdinských činů zcela fiktivních postav na plátnech kin? Jak se budou dívat na zálibu v drahých silvestrovských ohňostrojích, za něž bychom nakrmili půl planety? 

Viktoriáni byli lidé jako my, se svými zvláštnostmi a hloupostmi. Současně ovšem zavedli řadu „novinek“, jež dnes považujeme za zcela přirozené. Že někde bydlíte a někde jinde pracujete? Vynález zmíněné éry. S tím, jak se zvětšovala a bohatla střední třída, se zrodila i láska k domovu coby rodinnému hnízdu, které je třeba zvelebovat. S intimitou přišla touha po soukromí, což po staletích, kdy se kálelo zcela veřejně, znamenalo skutečnou revoluci. Nemluvě o nesmírném rozmachu lékařství a vědy. 

V neposlední řadě pak dala ona doba prostor lásce. City bývaly vždy oslavované, už méně ovšem společensky žádoucí: Manželství tvořilo instituci k výchově dětí a hromadění majetku, nikoliv prostor pro nějaké partnerské libosti. Teprve viktoriáni přišli s tím, že sympatie k jinému člověku představují dostatečný důvod ke sňatku. Až se tedy budete při čtení bavit nad jejich bizarnostmi, pomyslete i na všechny ty úžasné věci, které nám odkázali.


Další články v sekci