100+1 zahraniční zajímavost 18/23: Kdy Benátky zmizí pod hladinou moře?

Italské Benátky leží pouhé dva metry nad mořskou hladinou. Od hrozby zaplavení je nově chrání systém bariér, který ale do budoucna možná nebude stačit. Čeká ikonickou renesanční perlu postupná zkáza?

11.10.2023 - David Bimka



Náš svět se nevyhnutelně mění. Pamatujete na varování klimatologů před pěti lety, že balancujeme na hraně propasti, a pokud společně nezatáhneme za záchrannou brzdu, zřítíme se do temnot? Světoví lídři se sešli, rokovali – a samozřejmě to dopadlo jako vždycky. Bohatí nechtějí platit za chudé a chudí si na hubeném břichu rozhodně nehodlají utahovat opasek. Ledová pokrývka planety se tak nenávratně rozpouští a hladina oceánů stoupá. Při současném trendu představuje její nárůst o šedesát centimetrů do konce století zcela reálnou předpověď.

A jelikož polovina globální populace žije v oblastech do tří kilometrů od pobřeží, budou se muset všichni tito lidé zvednout a hledat si nový domov. S budoucím „stěhováním národů“ pak přijdou ohromné sociální otřesy. První ochutnávku, ačkoliv zatím pouze mírnou, můžeme zažít v Evropě. Benátky, miláček všech cestovatelských celebrit a influencerů z TikToku, mizí pod hladinou. Nejenže stoupá hladina Jadranu, ale kvůli odčerpávání podzemních vod se propadá i samotné podloží, na němž italské město spočívá. Kombinace popsaných faktorů je katastrofální a Benátkám zcela vážně hrozí zánik.

Italové samozřejmě nedají svůj národní klenot bez boje. Kdyby se však jednalo o jakékoliv jiné historické město v chudé části planety, nejspíš by byl jeho osud dávno zpečetěn. Sladké romantické Benátky mají štěstí – protože pokud by skutečně mělo dojít na nejhorší a zkáza by se ukázala jako neodvratná, svět by se nejspíš přičinil o jejich rozebrání a nové vybudování dál ve vnitrozemí. Jaké pokusy o záchranu renesanční ikony se odehrávají už nyní, se dočtete v novém čísle 100+1 zahraničních zajímavostí.

100+1 zahraniční zajímavost 18/2023


Další články v sekci