100+1 zahraniční zajímavost 19/23: Jak skóruje ženský sport?

Zatímco dřív se věřilo, že dámy nejsou na sportovní klání stavěné, a divácký zájem tomu odpovídal, dnes ženské zápasy přitahují k obrazovkám miliony příznivců. Jak se podařilo, že ženy vystoupily ze stínu mužských kolegů? A doženou je někdy i na poli platů?

01.11.2023 - David Bimka



Ženský fotbal roste jako nikdy dřív. Letošní šampionát v Austrálii a na Novém Zélandu měl neustále plné stadiony a zápas Australanek s britským týmem zhlédly miliony lidí. V USA se fotbal stává vůbec nejpopulárnějším ženským sportem – ačkoliv se mu tam obecně říká „soccer“, aby se nepletl s hrou, v níž do sebe narážejí metrákoví obři v honbě za šišatým balonem. Programy na středních školách totiž vyžadují, aby si studentky vybraly nějakou pohybovou aktivitu, a ředitelé fotbal velmi protežují, neboť je na rozdíl od plavání či halové atletiky levný na provoz: Stačí odhodlaný tým, trávník a kopačky. Pokládá se tím skvělý základ k profesionální ženské lize, která bude za dva roky sdružovat už šestnáct klubů a nejspíš Američanky postrčí na špičku světové elity.

Ne každý si ovšem myslí, že ženy a fotbal jdou dohromady. Turecko-německý hráč Kerem Demirbay dostal koncem října červenou kartu, když hlavní ženské sudí poradil, „aby se vrátila do kuchyně“. Nejenže si tím vysloužil zákaz startu v pěti zápasech, ale „z výchovných důvodů“ musí také odpískat jedno ženské utkání. S podobnými názory samozřejmě není sám, jen o nich hráči obvykle mluví v šatně, a ne před kamerami…

Ano, ženy jsou kvůli nižšímu podílu červených vláken ve svalech pomalejší a méně výbušné, nesprintují tak rychle a možná se nejlepším mužským hráčům technicky nevyrovnají. Přesto je radost se na jejich hru dívat: Jsou dravé, nebojí se střetů a na rozdíl od primadon z řad svých protějšků nemají nabubřelé ego ani potřebu filmovat pády a zranění. Fotbalistky zkrátka „jedou“ a my jim v redakci držíme palce! Více se o nových trendech v ženském sportu dočtete v novém čísle 100+1 zahraničních zajímavostí

A ještě novinka z e-světa: Odstartovali jsme podcast přímo z redakce! Stopluska slaví neuvěřitelných 60 let a my se pravidelně noříme do archivních vydání, z nichž vybíráme ty nejzajímavější kousky. Poslechnout si nás můžete na Spotify a Google Podcasts, přímé odkazy najdete na stoplusjednicka.cz/podcast.

100+1 zahraniční zajímavost 19/2023


Další články v sekci