100+1 zahraniční zajímavost 20/23: Konec mýtu pravěkých lovců a žen sběraček

Tradovaný mýtus o mužích lovcích a ženách sběračkách je mylný. Před deseti tisíci let žádné princezny nežily. Jak se lidský druh ve skutečnosti vyvíjel se dočtete v novém čísle 100+1 zahraničních zajímavostí. 

22.11.2023 - David Bimka



K vášnivě diskutovaným otázkám mezi biology a psychology patří téma „nature versus nurture“, tedy „přirozenost proti výchově“. Letitý spor se v jádru zabývá otázkou, zda jsou naše vrozené sklony silnější než rodičovské vedení. Lze se takto sice ptát na vývoj kteréhokoliv člověka, ale jakmile debatu vztáhnete na porovnání mužů a žen, získá mírně hysterický nádech.

V amerických univerzitních kampusech, jež se staly bitevním polem nového pohledu na genderovou identitu, se zrodil naprosto extrémní trend – a sice tvrzení, že jsou ženy i muži stejní a nepanuje mezi nimi žádný rozdíl. Jde samozřejmě o ideologii, jež zcela ignoruje realitu. Průměrný muž je až třikrát silnější a má lepší prostorovou orientaci než průměrná žena, ale ta má zase vyšší práh bolesti, lepší odolnost vůči virům a delší dožití. Jsme jiní, což ovšem neznamená, že je jedno pohlaví lepší než druhé. A navzdory všem rozdílům se mezi námi rozevírá mnohem užší propast, než by se mohlo zdát.

Přestaneme-li z žen dělat křehké chudinky, ale dáme jim možnost se fyzicky zlepšovat, bez obav se postaví do oktagonu při zápasech MMA nebo udělají dvě stě shybů na crossfitových soutěžích. Opět vstupuje do hry výchova. Pokud budeme holčičkám dokola říkat, že jsou princezny, vyrostou z nich výhradně princezny. Coby otec dvou děvčat můžu upřímně prohlásit: Máme v sobě uvedené kulturní modely zakořeněné tak hluboko, že se jich prakticky nelze zbavit. Nicméně nový pohled na možnosti ženského těla vedl k několika průlomovým studiím, které ukázaly, že se tradovaný mýtus o mužích lovcích a ženách sběračkách mýlí. Před deseti tisíci let totiž žádné princezny nežily. Více se dozvíte v novém čísle 100+1 zahraničních zajímavostí

A ještě novinka z e-světa: Odstartovali jsme podcast přímo z redakce! Stopluska slaví neuvěřitelných 60 let a my se pravidelně noříme do archivních vydání, z nichž vybíráme ty nejzajímavější kousky. Poslechnout si nás můžete na Spotify a Google Podcasts, přímé odkazy najdete na stoplusjednicka.cz/podcast.

100+1 zahraniční zajímavost 20/2023


Další články v sekci