100+1 zahraniční zajímavost 2/23: Ideál mužské krásy se dnes dramaticky mění

Neustále nás provázejí dva ideály krásy: jeden vytvářený kulturou, jenž se neustále mění, a druhý, který nosíme v sobě. Více se nejen o proměnlivosti ideálu krásy dočtete v novém čísle 100+1 zahraničních zajímavostí.

11.01.2023 - David Bimka



Je fascinující, jak moc – a zároveň jak málo – podléhají ideály krásy a sexuální přitažlivosti změnám. Zdá se, jako by každou dekádu přišel nový královský pár perfektního muže a ženy, který odsune předešlou dokonalou dvojici. Plné křivky nastupujících vládkyň zeštíhlí, napumpované svaly jejich protějšků atrofují, až nakonec zbudou spíš jakési lidské verze chrtů – jen aby se nová generace zase zakulatila do faldů, jež jsou přece také krásné. 

Tato proměnlivá, kulturou formovaná krása má však své dvojče: Jde o jakousi hlubší vrstvu naší mysli, provázanou s biologií. Studie prokázaly, že muži napříč národy preferují ženy s postavou ve tvaru přesýpacích hodin, tedy s výraznějšími boky, štíhlým pasem a „dobře modelovaným“ hrudníkem. Vkus jednotlivců se samozřejmě liší, ale pokud vytvoříte průměr z odpovědí tisíců mužů, dostanete preferenci popsaného typu ženy, která bude snadno rodit a dobře krmit kojence. Nikoliv náhodou jistý psycholog poznamenal: „Chcete-li opravdu vědět, po čem pánové touží, nesledujte módní přehlídky, ale podívejte se na výzdobu skříněk v šatnách. Budou tam viset plakáty s playmate roku.“

Totéž platí pro fyzickou krásu silnějšího pohlaví. V jednu chvíli může představovat ideál vítěz kulturistické soutěže a v dalším okamžiku půjde o vytrvalostního běžce. Nicméně ženy ve výzkumech dlouhodobě volí muže s dominantním, atletickým a symetrickým zevnějškem – neboli dárce kvalitních genů a ochránce v případě nebezpečí. Ačkoliv pak dámy pro rodinný život většinou upřednostňují mírnější, „starací“ typy, daná sexuální preference se vlastně nijak neliší od volby samic u ostatních primátů. Až si tedy budete v novém čísle 100+1 zahraničních zajímavostí číst o tom, jak dnešnímu světu vládne křehký a mladistvý vzhled asijských mužů, berte článek trochu s rezervou. Kultura se mění, ale příroda zůstává.


Další články v sekci