100+1 zahraniční zajímavost 3/23: Mizející dědictví Mayů

V Mexiku řeší těžké dilema: Uchovávat dědictví mrtvých předků, nebo zlepšit úděl těch, kdo žijí právě teď? Více se nejen o změnách v yukatánské džungli dočtete v aktuálním čísle časopisu 100+1 zahraničních zajímavostí.

01.02.2023 - David Bimka



V novém čísle časopisu 100+1 zahraničních zajímavostí vám přinášíme dva texty, které se nepřímo věnují chudobě. Reportáž deníku The Washington Post přibližuje projekt, jenž má protkat srdce yukatánské džungle sítí železnic a propojit slavné mayské ruiny s turistickými hotelovými centry. Bohužel jde o počin destruktivní, jemuž padne za oběť řada dosud neobjevených památek. Není však pravděpodobné, že by se některá z nich mohla přiblížit dobře zachovalým magnetům, jako jsou Chichén Itzá, Uxmal či Palenque. 

Mexičtí odborníci i veřejnost přesto řešili dilema: Máme právo vymazat dědictví dávno mrtvých předků, abychom zajistili rozvoj a přijatelnější život současným obyvatelům? Je lepší být hrdý na minulost, nebo nechat z peněz turistů postavit školy a nemocnice? Mexická vláda rozhodla ve prospěch rozvoje a bagry se zakously do země. Archeologové tak nyní doslova sprintují, aby zachránili, co se dá. 

Druhým ze zmíněných textů je rozhovor s cestovatelem Zdeňkem Porkertem, který zná Vietnam lépe než kterýkoliv jiný Čech. Nejraději má hornatý sever země, domov menšin: Vesničané tam bydlí v chatrčích bez oken, orají s buvoly a ženy stále nosí pestrobarevné tradiční šaty. Uvedené oblasti zaostávají stovky let za raketově se rozvíjejícími městy ve zbytku státu, a právě proto začínají přitahovat turisty. 

Zůstává proto jen otázkou času, kdy Evropané hledající „autenticitu“ zaplaví daná místa penězi, které je pak nevyhnutelně promění. A je to tak dobře: Snadno se totiž obdivuje prostý život, když se člověk poté vrátí do bezpečné země s dostupným vzděláním a zdravotním pojištěním, zatímco tamní lidé dál žijí ve svých chatrčích. Stejný osud už potkal i rumunský Banát, Čechy tolik milovaný: Asfalt tam vystřídal prašné silnice a na místech, kde bývaly stohy sena, vyrostly větrné elektrárny. Je to škoda? Možná bychom se měli zeptat místních. Více se nejen o životě ve Vietnamu a yukatánské džungli dočtete v aktuálním vydání časopisu 100+1 zahraniční zajímavost.

100+1 zahraniční zajímavost 3/2023


Další články v sekci