100+1 zahraniční zajímavost 5/22: Kam zmizeli Vikingové?

Vzpomínky na vikingy jsou v Británii hořkosladké. Stáli za největším řáděním, srostli však s místní kulturou. Více se nejen o vikinzích dočtete v aktuálním čísle 100+1 zahraničních zajímavostí.

02.03.2022 - David Bimka



Vikingové zažili v současné populární kultuře asi nejlepší desetiletí v dějinách. Lví podíl na tom má irsko-kanadský seriál Vikingové, který vstoupil na obrazovky v roce 2013, přičemž od té doby vzniklo hned šest sérií. Akademici i fandové historie při pohledu na kostýmy a zbraně skřípali zuby, a aby také ne: Člověku před očima naskakují obrazy producentů, kteří vyhazují oknem návrhy na zemitě hnědé tuniky, jež seveřané skutečně nosili, a místo nich volí efektní kožené oděvy a meč vkládají do rukou i tomu nejchudšímu z válečníků. Přes popsané nedokonalosti však seriál skvěle vykreslil étos doby, kdy bohové chodili v přestrojení mezi lidmi, vize byly stejně důležité jako racionální rozhodnutí a křesťanství zápasilo o duše pohanů. 

Fenomenální úspěch jde na vrub naší neutuchající fascinaci těmito „barbary“ – odvážnými lupiči se zálibou ve vraždách a plenění, kteří však dokázali na mnoha místech splynout s dobytými kulturami a stát se lokální elitou. Obzvlášť v Británii je vzpomínka na ně hořkosladká: Jedno z nejtemnějších období ostrova se pojí právě s jejich řáděním, ale během více než dvousetleté kolonizace se vikingská krev promísila s tou anglosaskou i jinak než jen na válečném poli. Ze smíšených manželství vzešly nové rody s vlastními tradicemi a místní jazyk obohatily o stovky slov i pravidel. Především na severu Anglie, kde se nájezdníci usadili, se jejich dědictví oslavuje. Žádný div, že se k nim vracejí tvůrci seriálů i filmů. 

Je možné, že najdeme podobnou inspiraci u našich předků? Slovensko-ukrajinský seriál Slované, napěchovaný magií a testosteronovými hrdiny, který na obrazovky dorazil loni, možná vyvolá stejnou vlnu i ve střední Evropě. Bylo by to příjemné. Každopádně o vikinzích se dočtete v aktuálním čísle 100+1 zahraničních zajímavostí


Další články v sekci