100+1 zahraniční zajímavost 5/24: Co ukázaly studie o nejužívanější droze světa?

Doporučení pro zdravý životní styl se shodují, že kávy bychom měli vypít pokud možno co nejméně. Přibývá však důkazů, že každodenní dávka kofeinu nemusí být nutně škodlivá, a ve skutečnosti nám může dokonce prospívat

28.02.2024 - David Bimka



Víte, v čem je skvělý „suchý únor“? Pokud vydržíte měsíc nepít – ačkoliv to normálně děláte – dokážete si, že stále vládnete nad svým životem. Protože sklenička, ať ve formě ušlechtilého vinného moku, nebo vychlazeného piva, je pro spoustu z nás vítaným večerním rituálem po náročném dni: Stres z práce odezněl, nic se od nás už nečeká, a pokud máme malé děti, dávno leží v posteli a konečně na chvilku zavládlo ticho. Všechno z nás spadlo a je čas na odměnu.

Problém spočívá v tom, že pokud nějaký příjemný rituál opakujeme dostatečně dlouho, náš život se bez něj už neobejde. Nemusí se přitom zdaleka jednat jen o pití. Někdo si neumí představit den bez zmrzliny, jiný bez čokolády a většina lidí pak nejspíš bez kávy. Každá taková pochutina funguje jinak: Některé z nich poskytují tělu cukr a tuk, jiné přímo útočí na mozkové receptory a působí povzbudivě, nebo nás naopak uklidňují a utlumují. Výsledkem je nicméně vždycky uragán dopaminu, který nám poskytuje potěšení – a čím víc ho dostáváme, tím víc ho chceme. Nakonec si jej dopřáváme zcela automaticky, bez přemýšlení. Schválně: Kolikrát jste se dnes podívali na mobil, abyste zjistili, co nového na sociálních sítích?

Suchý únor ukazuje, co dokáže síla vůle, která překoná sevření pevně zakořeněných návyků. Dobrovolná „odvykací kúra“ by se měla stát tradicí pro každého z nás. Vynechejte na nějakou dobu alkohol, cukr nebo kofein, a uvidíte, že se to vyplatí – vaše tělo a mysl vám poděkují. I kdybyste se pak měli ke svým hříšným potěšením zase vrátit, stojí to za zjištění, že jste stále pány svých životů. O účincích kávy coby nejrozšířenější drogy světa se více dozvíte v novém čísle 100+1 zahraničních zajímavostí.  

100+1 zahraniční zajímavost 5/2024


Další články v sekci