100+1 zahraniční zajímavost 6/22: Jak to chodí v rudém Hollywoodu

Hollywoodská studia se podobají dinosaurům, které ohrožují savci. Jejich síla upadá. Více se nejen o cenzuře „citlivého“ obsahu amerických filmů v Číně dočtete v aktuálním čísle 100+1 zahraničních zajímavostí.

16.03.2022 - David Bimka



Hollywoodská „továrna na sny“ zažívala v posledních dekádách zlaté časy. Od 80. let návštěvnost amerických kin neustále rostla, a zatímco roku 1980 vynesla 1,6 miliardy dolarů, v roce 2018 šlo téměř o 18 miliard. I když započítáme kumulativní inflaci, která za ta léta poskočila na 220 %, zjistíme, že Američané vydali za zábavu třikrát víc peněz. Lví podíl na ohromném boomu si připsal „vynález“ superhrdinského filmu, v němž ožívají komiksoví hrdinové vydavatelství jako Marvel a DC, případně nekonečné ždímání klasik typu Hvězdných válek. Žánry komiksu a sci-fi jsou totiž přímo stvořené pro divokou akci, triky a spoustu efektů, které pomáhají zapomenout na všední starosti. 

Pandemie koronaviru však nasypala do rozjetého motoru písek. V roce 2020, kdy se svět zastavil a kina nepromítala, spadly tržby téměř na úroveň roku 1980. Producenti si rvali vlasy a studia se ocitla po krk v problémech. A jak to ve světě dinosaurů bývá, ohromný rozmach zažili savci, kteří se do té doby spíš ukrývali ve stínu – v tomto případě streamovací platformy jako Netflix, HBO či Amazon Prime. Najednou jsme se mohli podívat na zábavu v kvalitě Hollywoodu, ale v teple domova a ve formátu seriálu: Se svými hrdiny jsme tak nestrávili jen dvě hodiny, ale klidně celé týdny. Netflix rostl rychlostí milionů předplatitelů měsíčně a dnes ho sleduje 222 milionů lidí. Za loňský rok hlásil tržby přes 30 miliard dolarů a čistý zisk 5,5 miliardy, tedy šestkrát víc, než v amerických kinech utržily filmy všech hollywoodských studií dohromady. 

Není proto divu, že Hollywoodu na zahraničních trzích najednou záleží – bez nich se totiž položí. Co všechno jsou tvůrci ochotní překousnout kvůli promítání například v Číně, se dočtete v aktuálním čísle 100+1 zahraničních zajímavostí


Další články v sekci