Červené, nebo bílé? Španělská vinice chce prorazit s modrým vínem

23.11.2016 - Martin Reichman

Přichází vinná revoluce nebo jde jen o výkřik do tmy? Španělská vinice přichází s modrým vínem Gïk Blue

Příroda zrozená v chemické továrně -<p>K vývoji svého přírodního vína si Aritz López najal chemické inženýry z Baskické university. </p>
Příroda zrozená v chemické továrně -

K vývoji svého přírodního vína si Aritz López najal chemické inženýry z Baskické university. 


Reklama

Španělsko je zemí, kde slovo „tradice“ není jen prázdným pojmem a víno k této tradici patří takřka neodmyslitelně. Pro Aritze Lópeze jde o ideální místo pro začátek vinné revoluce. Jeho modré víno Gïk Blue kombinuje červené a bílé hrozny s organickými pigmenty.

Gïk Blue spojuje přírodu a technologii. Je směsí různých druhů červených a bílých hroznů a dvou organických pigmentů, které ho zabarví do modra - anthokyaninu a indigotinu, sloučenin používaných jako potravinářské barvivo. Podle Lópeze je určené především konzumentům, kteří nechtějí znát tisíce pravidel, aby si dali skleničku.

Ne všichni ale nadšení z modré novinky sdílí, objevují se i skeptické hlasy označující modrý nápoj za „antivíno“ a přirovnávají jej k jinému nevydařenému španělskému počinu – jahodovému ginu.

Zda si modrá novinka najde cestu na vinné lístky restarací ukáže až čas, již nyní se Gïk Blue prodává v 25 zemích světa a chystá se jeho cesta na americký trh.

  • Zdroj textu:

    BBC Travel

  • Zdroj fotografií: Gïk Blue

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Pařížskou katedrálu Notre-Dame zachvátil v polovině dubna mohutný požár. Střecha svatostánku se následně propadla a oheň se rozšířil i do jedné z hlavních věží.

Zajímavosti

Nejnebezpečnější nepřítel - japonské Micubiši A6M Zero bylo rychlé a obratné.

 

Válka
Věda
Vesmír
Revue

Karel Ludvík (vlevo) s bratry

Historie

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907