Genetici vytvořili superpopcorn: Je zdravější a prý i chutnější

18.11.2022 - Stanislav Mihulka

Popcorn připravený z geneticky vylepšené kukuřice je podle badatelů superpotravinou. Je chutnější, má pozitivní prebiotické vlastnosti a obsahuje téměř dvojnásobné množství živin

<p>Vedoucí výzkumu David Holding s geneticky vylepšeným popcornem. <em>(foto: University Communication and Marketing, Craig Chandler, CC BY-SA 4.0)</em></p>

Vedoucí výzkumu David Holding s geneticky vylepšeným popcornem. (foto: University Communication and Marketing, Craig Chandler, CC BY-SA 4.0)


Reklama

Samotný popcorn bez másla a podobných přísad je relativně zdravý. Poněkud pokulhávající je jeho nutriční hodnota. To by se ale nyní mohlo změnit, díky neobyčejnému úspěchu rostlinných genetiků, kteří si pohráli s kukuřicí.

Již v devadesátých letech vědci vložili do běžné kukuřice variantu genu Opaque-2. V důsledku toho došlo ke zdvojnásobení obsahu aminokyseliny lysinu a rovněž ke zvýšení obsahu další aminokyseliny tryptofanu. Obě patří mezi takzvané esenciální aminokyseliny, které si lidské tělo nedokáže samo syntetizovat a musí je přijímat v potravě.

Výživná kukuřice 

Výsledkem zmíněné genetické úpravy byla nová odrůda kukuřice s výmluvným názvem Quality-Protein Maize (QPM). V dnešní době se pěstuje například v rozvojových zemích, kde pomáhá v boji s podvýživou. Klasy této geneticky modifikované kukuřice byly původně měkké a bohužel i zranitelné škůdci. Dalším šlechtěním se tento nedostatek ale podařilo odstranit.

Tým genetiků, které vedl David Holding z americké Univerzity v Nebrasce – Lincolnu, se rozhodl provést podobné genetické vylepšení u popcornové kukuřice. Nejprve dopadli stejně jako jejich předchůdci před 30 lety. Po vložení příslušné varianty genu Opaque-2 získali kukuřici s měkkými klasy, která měla i jednu zásadní vadu – nebylo možné z ní udělat popcorn.

Chutný superpopcorn

Badatelé proto museli dále experimentovat a důkladně křížit kukuřice, až nakonec získali žádoucí upravenou kukuřici, která je vhodná i pro přípravu popcornu. Nová odrůda dostala název High-lysine Quality Protein Popcorn (QPP) a podle dobrovolníků, kteří ji testovali, je nejen zdravější, ale i chuťově lepší než popcorn připravený z tradičních druhů kukuřice.

TIP: Nové geneticky vylepšené rajče je ideální pro městské farmaření

„To, co se nám podařilo vypěstovat, je kompletní proteinová svačina, která může díky svým pozitivním prebiotickým vlastnostem sloužit jako superpotravina. A není to jen svačina. Námi vylepšená kukuřice je natolik výživná, že by mohla posloužit jako doplněk stravy například v rozvojových zemích, kde je potřeba bílkovin,“ popisuje výsledky výzkumu, který zveřejnil odborný časopis Frontiers in Microbiology, David Holding.

Reklama




Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Startup Vow Food z australského Sydney vyprodukoval jako první na světě maso z buněk vyhynulého mamuta. (ilustrace: Wikimedia Commons, Thomas QuineCC BY-SA 2.0)

Věda
Zajímavosti

Chcete-li zahlédnout vzdálené galaxie, neobejdete se bez dalekohledu s objektivem o průměru alespoň 10 cm, lépe však 15 cm, a nad hlavou byste měli mít dostatečně tmavou oblohu. (ilustrační foto: Unsplash, Simon Delalande, CC0)

Vesmír

Ostrov Sokotra, kde se poddruhu Adenium obesum subsp. Socotranum daří, leží asi 240 km od pobřeží Somálska. Politicky je ovšem ostrov součástí Jemenské republiky. (foto: Shutterstock)

Příroda

Socha Juraje Jánošíka z roku 1919 ve Smetanových sadech v Hořicích v Královéhradeckém kraji. (foto: Wikimedia Commons, Ben SkálaCC BY-SA 3.0)

Historie

Dědeček kakadu

Pátým nejstarším známým ptákem byl nejspíš sameček druhu kakadu inka (Cacatua leadbeateri) jménem Cookie. Vylíhl se 30. června roku 1933 v australské zoologické zahradě Taronga a o rok později byl převezen do právě založené Brookfieldské zoologické zahrady v americkém Chicagu. Když pak 27. srpna roku 2016 zemřel, byl ve věku 83 let nejstarším chovancem této zahrady a posledním zástupcem původního živého inventáře chicagské zoo. Díky známému datu narození je Cookie zaznamenán jako nejstarší papoušek i v Guinessově knize rekordů. Úctu svému bývalému rezidentovi projevila i zoologická zahrada v Chicagu, která v roce 2017 umístila u pavilonů plazů a ptáků pamětní bronzovou sochu Cookieho v životní velikosti.

Kakadu inka je středně velkým zástupcem kakaduovitých papoušků. Nápadným znakem druhu je jeho hřebínek z červeno-oranžově zbarvených pírek, který dokáže napřímit. Obývá vyprahlé australské vnitrozemí. (ilustrační foto: Wikimedia Commons, JJ HarrisonCC BY-SA 4.0)

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907