Popcorn připravený z geneticky vylepšené kukuřice je podle badatelů superpotravinou. Je chutnější, má pozitivní prebiotické vlastnosti a obsahuje téměř dvojnásobné množství živin
Samotný popcorn bez másla a podobných přísad je relativně zdravý. Poněkud pokulhávající je jeho nutriční hodnota. To by se ale nyní mohlo změnit, díky neobyčejnému úspěchu rostlinných genetiků, kteří si pohráli s kukuřicí.
Již v devadesátých letech vědci vložili do běžné kukuřice variantu genu Opaque-2. V důsledku toho došlo ke zdvojnásobení obsahu aminokyseliny lysinu a rovněž ke zvýšení obsahu další aminokyseliny tryptofanu. Obě patří mezi takzvané esenciální aminokyseliny, které si lidské tělo nedokáže samo syntetizovat a musí je přijímat v potravě.
Výsledkem zmíněné genetické úpravy byla nová odrůda kukuřice s výmluvným názvem Quality-Protein Maize (QPM). V dnešní době se pěstuje například v rozvojových zemích, kde pomáhá v boji s podvýživou. Klasy této geneticky modifikované kukuřice byly původně měkké a bohužel i zranitelné škůdci. Dalším šlechtěním se tento nedostatek ale podařilo odstranit.
Tým genetiků, které vedl David Holding z americké Univerzity v Nebrasce – Lincolnu, se rozhodl provést podobné genetické vylepšení u popcornové kukuřice. Nejprve dopadli stejně jako jejich předchůdci před 30 lety. Po vložení příslušné varianty genu Opaque-2 získali kukuřici s měkkými klasy, která měla i jednu zásadní vadu – nebylo možné z ní udělat popcorn.
Badatelé proto museli dále experimentovat a důkladně křížit kukuřice, až nakonec získali žádoucí upravenou kukuřici, která je vhodná i pro přípravu popcornu. Nová odrůda dostala název High-lysine Quality Protein Popcorn (QPP) a podle dobrovolníků, kteří ji testovali, je nejen zdravější, ale i chuťově lepší než popcorn připravený z tradičních druhů kukuřice.
TIP: Nové geneticky vylepšené rajče je ideální pro městské farmaření
„To, co se nám podařilo vypěstovat, je kompletní proteinová svačina, která může díky svým pozitivním prebiotickým vlastnostem sloužit jako superpotravina. A není to jen svačina. Námi vylepšená kukuřice je natolik výživná, že by mohla posloužit jako doplněk stravy například v rozvojových zemích, kde je potřeba bílkovin,“ popisuje výsledky výzkumu, který zveřejnil odborný časopis Frontiers in Microbiology, David Holding.
University Communication and Marketing, Craig Chandler, CC BY-SA 4.0
VědaStartup Vow Food z australského Sydney vyprodukoval jako první na světě maso z buněk vyhynulého mamuta. (ilustrace: Wikimedia Commons, Thomas Quine, CC BY-SA 2.0)
VesmírChcete-li zahlédnout vzdálené galaxie, neobejdete se bez dalekohledu s objektivem o průměru alespoň 10 cm, lépe však 15 cm, a nad hlavou byste měli mít dostatečně tmavou oblohu. (ilustrační foto: Unsplash, Simon Delalande, CC0)
HistorieSocha Juraje Jánošíka z roku 1919 ve Smetanových sadech v Hořicích v Královéhradeckém kraji. (foto: Wikimedia Commons, Ben Skála, CC BY-SA 3.0)
PřírodaDědeček kakadu
Pátým nejstarším známým ptákem byl nejspíš sameček druhu kakadu inka (Cacatua leadbeateri) jménem Cookie. Vylíhl se 30. června roku 1933 v australské zoologické zahradě Taronga a o rok později byl převezen do právě založené Brookfieldské zoologické zahrady v americkém Chicagu. Když pak 27. srpna roku 2016 zemřel, byl ve věku 83 let nejstarším chovancem této zahrady a posledním zástupcem původního živého inventáře chicagské zoo. Díky známému datu narození je Cookie zaznamenán jako nejstarší papoušek i v Guinessově knize rekordů. Úctu svému bývalému rezidentovi projevila i zoologická zahrada v Chicagu, která v roce 2017 umístila u pavilonů plazů a ptáků pamětní bronzovou sochu Cookieho v životní velikosti.
Kakadu inka je středně velkým zástupcem kakaduovitých papoušků. Nápadným znakem druhu je jeho hřebínek z červeno-oranžově zbarvených pírek, který dokáže napřímit. Obývá vyprahlé australské vnitrozemí. (ilustrační foto: Wikimedia Commons, JJ Harrison, CC BY-SA 4.0)