Hollywoodské pokušení: Amerika objevila kouzlo babiččiných koláčů

10.09.2017 - Kateřina Vašků

Když se řekne Hollywood, mnozí si představí honosné vily slavných, kteří mučí těla v posilovnách a živí se výhradně zeleninou. Jenže s dietami to ani v Hollywoodu není tak žhavé – v poslední době se tu hitem číslo jedna staly klasické koláče

Koláče dobývají Ameriku -<p>Koláče sladké i slané, nebo třeba prodávané v hrnku se nyní v Hollywoodu těší mimořádné oblibě.</p>
Koláče dobývají Ameriku -

Koláče sladké i slané, nebo třeba prodávané v hrnku se nyní v Hollywoodu těší mimořádné oblibě.


Reklama

Žádné honosné dezerty jako suflé (bábovička plná horké čokolády) nebo crème brûlée (vanilkový krém s křehkou karamelovou krustou). V Hollywoodu teď „frčí“ koláče jako od babičky. Cukrárny, které je nabízejí, rostou jako houby po dešti – jejich recepty přitom vycházejí z toho, co s sebou přivezli čeští imigranti před 150 lety. Tzv. kolache si získaly velké renomé a například v Texasu jim zasvětili celé festivaly. Upéct koláč přitom není žádná věda: Těsto uhnětené z mouky, másla a soli se vloží do formy a pak už se pochoutka naplní tím, co má jedlík nejraději – třeba lesním ovocem nebo jablky. Zapomenout se samozřejmě nesmí ani na tradiční zdobený okraj.

Sladká nostalgie 

„Zákazníci chtějí koláče, jaké jim pekly jejich babičky a jaké jedli po nedělním obědě. Jde o způsob, jak si připomenout hezké chvíle z dětství,“ vysvětluje oblibu tradičních dezertů cukrářka Lisa Ritterová. Kromě babiččiných receptů však hollywoodské cukrárny nabízejí i nové varianty pochoutky. Experimentuje se zejména s netradičními náplněmi a vznikají tak třeba koláče masové nebo zeleninové. Zvláštní jsou ovšem i jejich tvary: pokud spěcháte, můžete sáhnout například po koláči v hrnku. 

„Pečeme koláče na špejli nebo jako panáky alkoholu, které prodáváme v malých skleničkách, ale třeba i koláče v zavařovací sklenici,“ vyjmenovává majitelka cukrárny Robyn Poarchová. Velkým hitem se stal právě koláč ve stylu skleničky tvrdého alkoholu, přičemž v náplni se nešetří tequilou a limetkou. 

Místo svatebního dortu 

I když si koláč může upéct každý doma, o ty „profesionální“ je větší zájem. Mlsné jazýčky neodrazuje ani cena pochoutky – v hollywoodské cukrárně za ni průměrně zaplatíte v přepočtu sto korun. Koláče dokonce vytlačily takové konkurenty, jako jsou svatební dorty. Místo nich si dnes budoucí novomanželé hromadně objednávají na hostinu svatební koláče.

TIP: Chléb Schüttelbrot: Křupavý poklad z Jižního Tyrolska

Moderní cukrárny povýšily koláče na umění. Dezerty našich babiček chutnají skvěle, a navíc se vyrábějí z místních přírodních surovin. Cukráři je přitom stále zdokonalují a snaží se vymýšlet něco nového. Mají k tomu dobrý důvod: průměrný Američan si totiž dezert po hlavním jídle dopřeje třikrát týdně. 

  • Zdroj textu:
  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Na konci 19. století překonal během velké ruské chřipky virus přenášený lidmi vzdálenost 202 887 km za pouhých šest dní.

Zajímavosti

Slovenský umělec propojuje ve své tvorbě užitkovost i umění. Díla mladého skláře lze najít po celém světě.

Zajímavosti

Lidové milice pochodují 28. února 1948 přes Karlův most.

Historie

Čisticí prostředky mohou mít i stinnou stránku

Věda

Tvář robota Affetto

Věda

Sonda MMX u svého cíle

Vesmír

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907