Flavanoly z kakaa chrání tělo před následky nadměrného sezení a nezáleží, jak moc jste fit
I malé změny ve stravovacích zvycích mohou pomoci zmírnit negativní dopady moderního sedavého života. Nová studie ukazuje, že pozitivní vliv na naše cévy může mít i kakao.
Vědci z Univerzity v Birminghamu přišli s překvapivým zjištěním: flavanoly obsažené v kakau mohou chránit naše cévy před negativními účinky dlouhého sezení. V době, kdy trávíme celé hodiny u počítače nebo před obrazovkou, jde o sladkou naději – doslova.
Sezení jako novodobé kouření
Lékaři už roky varují, že příliš mnoho času stráveného vsedě vážně poškozuje zdraví. Statistiky mluví jasně: každé dvě hodiny strávené sezením u televize zvyšují riziko obezity o 23 % a pravděpodobnost vzniku cukrovky o 14 %. Hodina sezení navíc zvyšuje riziko ztráty svalové hmoty (sarkopenie) až o třetinu. Dlouhé sezení také souvisí s bolestmi zad, krku a ramen.
Problém je mimo jiné v tom, že sezení omezuje funkci cévního systému. Když je krevní oběh zpomalený, zvyšuje se riziko infarktu, mrtvice a dalších kardiovaskulárních chorob.
Experiment s kakaem
Tým vedený Samem Lucasem a Catarinou Rendeiro proto zkoumal, jestli mohou flavanoly – přírodní látky s antioxidačními účinky obsažené v kakau – cévy chránit.
Do studie bylo zapojeno 40 zdravých mužů ve věku 18–45 let, rozdělených podle fyzické kondice na skupinu „fit“ a „méně fit“. Polovina účastníků z každé skupiny dostala nápoj s vysokým obsahem flavanolů (695 mg), druhá polovina pak kakaový nápoj s minimem těchto látek (5,6 mg). Všichni pak dvě hodiny seděli přesně tak, jak to děláme v kanceláři nebo doma u televize.
Kakao chrání cévy
Po dvou hodinách vědci pomocí metody FMD (Flow-Mediated Dilation) měřili průchodnost tepen v pažích a nohou. Výsledek byl jednoznačný: účastníci, kteří pili nápoj s vysokým obsahem flavanolů, nevykázali žádný pokles cévní funkce ani průtoku krve. Naopak ti, kteří dostali nápoj s nízkou koncentrací flavanolů, zaznamenali zhoršení cévní roztažnosti, zvýšení diastolického tlaku a snížené okysličení svalů.
„Vyšší fyzická kondice sama o sobě cévy před negativním vlivem sezení nechrání,“ říká Sam Lucas. „Ale po konzumaci nápoje s vysokým obsahem flavanolů zůstala cévní funkce zachována u všech – bez ohledu na fyzičku.“ Podle vědců jde o první důkaz, že flavanoly mohou přímo chránit cévy před škodami způsobenými sezením – a to bez ohledu na úroveň fyzické zdatnosti.
Sladká prevence
Neznamená to, že bychom měli do sebe ládovat tabulky čokolády – většina běžných výrobků totiž obsahuje velmi málo flavanolů. Dobrou zprávou ale je, že tyto látky najdeme i v jablcích, švestkách, ořeších, bobulovém ovoci, zeleném a černém čaji, červeném víně, kapustě, rajčatech nebo broskvích.
„Vzhledem k tomu, jak běžný je dnes sedavý způsob života, může být konzumace potravin bohatých na flavanoly spolu s krátkými přestávkami poměrně jednoduchým a účinným způsobem, jak chránit cévy a zlepšit své dlouhodobé zdraví,“ uzavírá Catarina Rendeiro.
Takže příště, když sáhnete po hrnku horkého kakaa, můžete si říct, že to děláte pro své zdraví – a věda bude tentokrát na vaší straně.





