Opětovně použitelný želatinový led chladí, aniž by se rozpouštěl

Nový „želatinový led“ z Kalifornské univerzity v Davisu nabízí chladicí účinek bez tání, je znovupoužitelný, kompostovatelný a mohl by změnit potravinářství i medicínu.

27.08.2025 - Stanislav Mihulka


Led je užitečný, ale má jednu velkou nevýhodu – vždycky nakonec roztaje a zůstane po něm louže vody. Nový materiál označovaný jako „želatinový led“ je jiný – je možné jej opakovaně zmrazovat a rozmrazovat, aniž by uvolňoval byť jen kapku vody.

Tento netradiční chladicí materiál vyvinula dvojice vědců z Kalifornské univerzity v Davisu, Ťia-chan Couová a Kang Sun. Vycházeli z jednoduchého zadání, které jim předložila potravinářská vědkyně Lu-sin Wangová: dokázali by vytvořit alternativu k ledu, která by neprodukovala kaluže plné bakterií v obchodech s čerstvými rybami?

Led z potravinářské želatiny

Inspirace přišla z kuchyně – konkrétně z mraženého tofu. To sice při zmrazení vodu udrží, ale po rozmrazení ji vypustí. Vědci proto sáhli po želatině, jejíž bílkovinné řetězce tvoří hydrogel s drobnými póry, schopnými vodu bezpečně zadržet i během změn skupenství. 

Výsledkem je materiál tvořený z 90 % vodou, který neztrácí vodu ani po mnoha cyklech zmrazení a rozmrazení, má až 80 % chladicí účinnosti běžného ledu, je omyvatelný, znovupoužitelný a kompostovatelný, a navíc se dá vyrábět v libovolných tvarech a velikostech – od kostek po celé bloky. 

Při testech se ukázalo, že kompostovaný „želatinový led“ dokonce zlepšil růst rajčat. A protože neobsahuje syntetické polymery, nehrozí u něj ani uvolňování mikroplastů. Postdoktorandka Zouová nový materiál prezentovala na konferenci Americké chemické společnosti ACS Fall 2025, která se uskutečnila ve dnech 17. až 21. srpna ve Washingtonu. 

Technologie už má první licence a vědci doufají, že se brzy objeví i na trhu jako udržitelná alternativa ledu, vhodná nejen pro potravinářství, ale také pro lékařské zásilky, biotechnologie či místa s nedostatkem vody.


Další články v sekci