Kóbe: Ochutnejte slavné hovězí ve městě, které vstalo z popela

20.05.2019 - Komerční prezentace CK Go2

V sevření mezi modrým oceánem a zelenými vrcholky horského masivu Rokko leží ukryt jeden z nejvýznamnějších japonských přístavů a domov světoznámého plemene skotu Wagyu, Kóbe.


Reklama

Pro současné Japonce je město Kóbe symbolem moderní kosmopolitní kultury, bujarého nočního života a vyhlášeného hovězího masa, které nenechává klidným gurmány po celém světě. V minulosti ovšem několikrát nechybělo mnoho a hlavní město prefektury Hjógo dnes nemuselo na mapách Japonska vůbec existovat.

Historické město v moderním kabátě

Historie Kóbe je úzce spjata především s cizinci a šintoismem, kterému vděčí i za svůj název. Podle císařské kroniky Nihon Šoki zde v roce 201 n. l. císařovna Džingú nechala postavit svatyni Ikuta, jejíž následovníci byli označováni titulem kanbe, a právě odtud pochází současná podoba jména Kóbe.

 Zásadní událostí, která určila na dlouhá staletí budoucí multikulturní ráz Kóbe, se stalo vybudování zdejšího přístavu. Ten vzkvétal díky zahraničnímu obchodu s Korejci a Číňany již od 8. století a své výsadní postavení v rámci Japonska si udržel i po restauraci Meidži v roce 1868, kdy se Kóbe stalo jedním z prvních přístavů, kam mohli připlouvat obchodníci ze Západu.

Živoucí památkou na první styky Japonců s Evropany je čtvrť Kitanočó, kde stojí nádherné domy vystavěné ve stylu viktoriánské gotiky, jež si zde postavili zámožní zahraniční kupci a diplomaté. Při návštěvě této čtvrti na vás dýchne zvláštní kombinace evropské a japonské kultury 19. století, kterou byste jinde, než právě v Kitanočó, těžko hledali. 

Jako bájný fénix

Podobně jako bájný pták Fénix, tak i přístavní Kóbe během své dlouhé historie několikrát povstalo ze svého popela. Poprvé se ocitlo Kóbe v ohrožení na sklonku druhé světové války, kdy Američané město dvakrát bombardovali pomocí „létajících superpevností B-29“. Během těchto náletů byla zničena zhruba polovina města a bez hlavy nad hlavou se ocitlo více než 650 tisíc obyvatel. Hrůzné zážitky obyvatel Kóbe posloužily později jako předloha pro známý animovaný film studia Ghibli, Hrob světlušek.

Dalším nešťastným milníkem v historii města se stal rok 1995, kdy časně ráno zasáhlo město nečekané zemětřesení o síle 6,9 stupňů Richterovy škály. Ničivé zemětřesení, které si vyžádalo přibližně 6,5 tisíce životů a o střechu nad hlavou připravilo dalších bezmála 220 tisíc lidí, zničilo také přístavní zařízení a silniční spojení s okolím. Kóbe bylo prakticky odříznuto od okolního světa, což značně ztížilo přísun zdravotnické pomoci. Nečekaná pomoc v těchto krušných chvílích však přišla od místní mafie. Členové Jakuzy v Kóbe zabezpečili podstatnou část dodávek jídla, vody, přikrývek a hygienických potřeb do evakuačních center v prvních dnech po zemětřesení, čímž si vysloužili slova díků od mnoha zasažených obětí.

TIP: Vydejte se na jeden z poznávacích zájezdů do Japonska a nechte se unést kulturou, památkami a přírodou. 

„Kobe beef - kaviár mezi hovězím“

Jak jsme již zmínili v úvodu, Kóbe se proslavilo také na poli kulinářském, jelikož dalo světu Kobe Beef, které se připravuje z lokálního plemene skotu Wagyu. U zrodu tohoto plemene stálo pečlivé křížení japonských plemen se skotem importovaným ze Západu po roce 1868, kdy v Japonsku došlo k restauraci císařské moci a začalo období Meidži. Právě politické změně otevření se Západu přinesly na japonský jídelníček hovězí maso. Japonci do té doby používali skot výhradně jako tažné zvíře a vzhledem k jeho náboženskému významu neměli pro jeho maso žádné využití.

K opravdovému rozmachu konzumace hovězího masa došlo v Japonsku po 2. světové válce a do svou cestu do světa si kóbské hovězí našlo na přelomu 80. a 90. let minulého století. Za svou popularitu vděčí Kobe Beef především svému jemnému masu rovnoměrně mramorovanému tukem. Tohoto specifického jevu je dosaženo speciální stravou a unikátním způsobem chovu, kdy je po celou dobu skot chráněn před stresem, což se pak projeví na vytříbené chuti a kvalitě masa.

Netradiční restaurační zážitek

Po porážce musí maso splňovat řadu přísných požadavků a pouze ty nejvyšší třídy masa (třídy 6 a výše na dvanáctistupňovém žebříčku) získají přísně střeženou ochrannou známku Kobe Beef. Vysoké nároky na kvalitu chovu a výsledného masa se samozřejmě odrážejí i v ceně hovězího z Kóbe. V restauracích, kde je toto maso nejčastěji podáváno jako steak, sukijaki (prudce osmažené tenké plátky masa) či šabu šabu (tenké plátky vařené v bujónu), zaplatíte za 100 gramů v přepočtu částku mezi 1500 až 6000 Kč.

I přes větší cenu však patří ochutnávka místní speciality při návštěvě Kóbe za nutnost. Gastronomickým zážitkem je pak objednávka Kobe Beef v restauracích tenpannjaki, kde šéfkuchař za využití akrobatických kousků griluje maso na obří železné lotně přímo před zraky svých hostů.

Kam s plným žaludkem?

Přestože bylo Kóbe v minulosti několikrát na pokraji zničení, jeho obyvatelé vždy město znovu vystavěli do nové, ještě krásnější podoby. Jednou z „obnovených“ čtvrtí je i živelná Čínská čtvrť s parkem Nankin, do nějž se vchází čtyřmi typickými barevnými branami. Park je domovem 12 soch zvířat z čínského astrologického kalendáře a jeho okolí je lemováno spoustou restaurací, pouličních stánků a obchodů se suvenýry.

Dalším oblíbeným místem odpočinku je park Meriken, který se nachází u Kóbského námořního muzea. Expozice muzea, které je stimulováno do podoby skleněné lodě, je věnováno především důležitosti místního přístavu.  Krásný výhled na město a okolní hory si vychutnáte z nedaleké Přístavní věže či obrovského ruského kola, které je jednou z dominant přístavu.

Milovníci historie mohou navštívit také Muzeum města Kóbe, jež se dle slov místních průvodců pyšní nejlepší sbírkou evropského umění, jež bylo přiváženo od 16. století na portugalských a holandských obchodních lodích do Japonska.

Lanovkou za přírodou

Pokud dáváte přednost objevování přírodních krás, přímo za městem se nacházejí 43 metrů vysoké kaskádovité vodopády Nunobiki, o jejichž krásách se zmiňují již básnická díla z 10. století. Cestu k vodopádům si můžete zpříjemnit pomocí lanovky, která vás kromě Nunobiki doveze také až na vrchol hory Rokko. Odtud se návštěvníkům jako na dlani otevírá panorama města Kóbe a pobřeží Vnitřního moře. Svou návštěvu horského masivu Rokko můžete zakončit v horkých pramenech Arima Onsen, jejichž léčebné účinky si v 16. století rád dopřával i jeden ze tří sjednotitelů Japonska, slavný šógun Tojotomi Hidejoši.

  • Zdroj textu:

    Komerční prezentace CK Go2

  • Zdroj fotografií: Komerční prezentace CK Go2

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Jedním z velkých problémů trofejního lovu je fakt, že lovcům jde o velikost trofeje. K lovu jsou vybírány největší kusy, které mají nenahraditelnou genetickou hodnotu.

Příroda
Zajímavosti

Pilát Ponský ukazuje Ježíše davům na obrazu Ecce Homo od Antonia Ciseriho

Historie

Australský badatel Mark Meekan se žralokem obrovským

Věda

Zborcená a protažená galaxie NGC 7714 ze souhvězdí Ryb, po srážce s galaxií NGC 7715. Ve výřezu výtrysk z jádra galaxie TXS 2116−077 v infračerveném spektru.

Vesmír

Renault FT-17 představoval nejpokrokovější konstrukci prvoválečných tanků

Válka

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907