Skrytý půvab Paňdžábského jídla

11.04.2019 - Komerční prezentace CK Go2


Reklama

Paňdžábská kultura je jednou z nejstarších a nejživějších kultur v Indii. Indický stát Paňdžáb vykazuje jedinečnou kulturní krajinu, která se vyznačuje tradičními i utilitářskými aspekty. Avšak aby ho člověk mohl naplno prožít, musí se do něj i naplno a nebojácně ponořit. Paňdžábci jsou známí svým silným egem, výstředním chováním, velkou chutí k jídlu, silnou, vřelou náručí a velkým nadšením pro zábavu.

Hned po příletu mě lidé zvali do svých domovů. Tetky a babičky mi tahaly líce a zvaly na rodinné slavnosti, kterých zde není nikdy dost! V Amritsáru se nejdříve slaví, potom až se jde do práce. Důkazem jsou dhaby (paňdžábské restaurace ve stylu kantýn), které jsou plné rodin a dětí klidně i do půlnoci a to nejen o víkendu. Před 11 dopoledne budete velice těžko hledat otevřený krámek a i když se poštěstí, prodavač z vás nadšený nebude. Příliš stresu takhle brzo po ránu! 

TIP: Vydejte se na poznávací zájezd do Indie a poznejte opravdovou Indii s českým místním průvodcem. Zájezd můžete pořídit od 11 dní za 39 990 Kč. 

Kouzelný Langar

„V Paňdžábu nikdo hlady neumře,“ mi vysvětloval pán. A jak to řekl, tak i bylo. Paňdžáb je domovem Sikhismu, náboženství, jež je co do počtu stoupenců páté největší náboženství světa. Jedním z principů jakékoliv Gurdwary, sikského chrámu, je Langar. Langar je bezplatná jídelna, která je otevřena pro všechny návštěvníky bez rozdílu víry, národnosti, rasy, pohlaví či kasty. Vše se financuje z dobrovolných příspěků, které jsou buď peněžní nebo přímo „jídelní“. Kolikrát spatříte naštěvníky s pytli brambor, cukru nebo zeleniny. Gurdwara všech Gurdwar je Zlatý Chrám v Amritsaru aneb Golden Temple, který hostí největší jídelnu světa `Langar`, která krmí 100-150000 lidí denně zdarma. Všichni ve Zlatém Chrámu, od kuchaře, uklízečky či strážníka, jsou dobrovolníci! Langar je jedním z největších kouzel Paňdžábu.

Bohatí, chudí, Hinduisté, Muslimové, mladí, staří sedí spolu a sdílí spolu nejen prostor, ale i společné jídlo, jež je vařené a servírované místními dobrovolníky. Pro návštěvníky je připravena i možnost ubytování zdarma v přilehlých ubytovnách. 

Do Gurdwary si můžete zajít i třeba jenom na čaj. Mile vás přivítají a všichni, co jsou přítomni, mají za povinnost se o vás postarat.

Jídlo - pýcha Paňdžábu

Jelikož jsme už načali téma jídlo: Já cestuji za jídlem, a pokud jste na tom podobně, Paňdžáb nesmí chybět ve vašem seznamu `Places to go`! Amritsár je nejen centrem Paňdžábu, ale i jídla. Indové z dalekého jihu si jednou do roka plánují „rodinný kulinářský víkend“ v Amritsáru. Amritsár je město neveliké a ještě nekomerční, a proto je tak mezi místními oblíbené. Na malém prostoru je toho co „zažít, zajíst i zapít!“ Nikam daleko za dobrotou nemusíte. Je zde nespočetné množství pouličního i tradičního jídla. A protože zde lidé stojí u stánků fronty, nehrozí, že by jídlo bylo nekvalitní, protože se všechno rychle sní a zas rychle navaří.

Paňdžáb a jeho speciality

Snídaně a večeře jsou zde nejdůležitější části dne. Bez másla, oleje a čaje by slunce v Paňdžábu nevyšlo. Chole Bhature (kombinace cizrny a smažené bhature), Butter Chicken (kuře na másle) je nejznámější pokrm v Paňdžábu, Nutri Kulcha (sója s praženým paňdžábským chlebem), Tandoori Chicken (kuře připravené v tradiční peci Tandoor), Amritsárská Kulcha (nejtypičtější amritsárská snídaně), Phirni (na styl pudingu se stříbrným jedlým papírem), Soya chaap (Soyové kostky v omáčce) je jen pár příkladů místních autentických jídel, které nelze vynechat. Jsou součástí typického jídelníčku a to bez ohledu na to, zda mluvíme o politikovi nebo farmáři! 

Malé, pouliční dobroty většinou dostanete stylově zabalené v novinovém papíru. Samosa, smažená trojhranná taštička plněna pálivou bramborovou směsí, a Pakoda, smažená zelenina, jsou těmi nejpopulárnějšími dobrotami. Výborné jsou též parathy, indické placky plněné zpravidla bramborovou a zeleninovou kaší a osmahnuté na másle. V paňdžábské kuchyni se toho hodně smaží a sladí. To vysvětluje i postavu paňdžábců, která je většinou kulatá s velkým pupkem. Lasku k jídlu prostě nezapřou. 

Za vším hledej Tandoor! 

Severo-indické jídlo má jednu věc společnou a tou je Tandoor, nejstarší typ pece, který dodává jídlu velice specifickou chuť. Jedná se o různě veliké, hliněné nádoby. Palivem je dřevo, uhlí a nebo biomasa. Vše co je pečené či vařené tandoorem je v menu zmíněné (Tandoori chicken). Chlebové placky (naan, kulcha) se pečou na vnitřních stěnách Tandooru. Masa, která se připravují v tandooru se marinují v mnoha kořeněných směsích. Výsledkem je mix barev masa od žluté po červené i zelené. Chuť je jedinečná a dá se získat jedině použitím tandooru a té správné kombinaci koření.

Indická Čína

Paňdžáb se nachází v severní části Indie. A právě proto Tibet a Čína hraje nemalou roli v Paňdžábské kuchyni. Ale nenechme se mýlit. Není Čína jako Čína. Indové si vytvořili tak trochu vlastní verzi čínských nudlí nebo dokonce Dim Sum. Dole vidíme tibetské momo knedlíčky jsou oblíbeným jídlem i v severní Indii. Těsto je připravené jednoduše z mouky, vody a soli. Poté je vytvarované do kuliček nebo malých taštiček, které se plní buď zeleninou, nebo mletým masem a samozřejmě indickou masalou. Novým trendem je nutela nebo čokoláda jako náplň. Asi to zní trochu zvláštně, ale stačí jednou ochutnat a člověk pochopí. Momos jsou vařené na páře a někdy se ještě osmahnou na oleji. Zpravidla se podávají s pálivou omáčkou a majonézou. Během návštěvy severní Indie stánky s Momos uvidíte na každém rohu a nedají se minout.

Co jíst a co nejíst

Spousta cestovatelů často řeší, co jíst a co nejíst. Platí však jedno základní pravidlo: čím víc lidí u stánku nebo v restauraci, tím je jídlo bezpečnější. Určitě se vyhýbejte krásným, ale opuštěným restauracím. Čím dříve přijmeme stravovací zvyky místních obyvatel, kteří sami nejlépe vědí jak ve svém prostředí žít, tím dříve se vymění naše střevní mikroflóra a tím dříve se náš organismus vzpamatuje. Na otázku kde se stravovat je jednoduchá odpověď: na ulici. V Indii brzy zjistíte, že život a vše kolem něj se odehrává na ulici. Ulice často žije 24 hodin denně, a to nejen proto, že řada lidí na ulici doslova bydlí. Lidé jsou o to víc družnější. Jídlo v Indii není pouze o jídle, ale o lidech a jejich životě. 

  • Zdroj textu:

    Komerční prezentace CK Go2

  • Zdroj fotografií: Komerční prezentace CK Go2

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Česká verze juggeru zůstává věrná originálnímu postapokalyptickému pojetí, včetně brutálnějších soubojů.

Zajímavosti

Chrám s téměř tisíciletou tradicí hostil v minulosti jen ty nejnadanější žáky.

Zajímavosti

Jsme ve vesmíru sami? A pokud ano, proč nás ještě nikdo nekontaktoval?

Vesmír

Charles Lindbergh, Fred Astaire a Albert Fall. Jejich aféry plnily první stránky amerických novin v první polovině minulého století.

Historie

Za pár týdnů vyjde životní dílo Miroslava Brože ve spoluautorství s Milanem Kopeckým

Válka

Každá červená tečka na snímku satelitu Suomi NPP představuje jeden požár.

Věda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907