Slzy v kuchyni: Proč při krájení cibule pláčeme?

25.12.2021 - Barbora Jelínková

Cibule je nezbytnou součástí naší kuchyně. Její příprava ale rozhodně nepatří mezi ty nejveselejší. Při krájení většiny druhů totiž často slzíme. Čím to je?


Reklama

Z cibule se při krájení, přesněji řečeno při porušení integrity jejích buněk, uvolňuje těkavá látka zvaná propanthial-S-oxid. Při kontaktu s vlhkou oční sliznicí pak vyvolává podráždění, takže oko produkuje velké množství slz ve snaze štiplavý účinek zmírnit.

Kuchaři znají mnoho způsobů, jak nepříjemné reakci předejít: Někteří nosí ochranné brýle, jiní oloupanou cibuli nejprve opláchnou studenou vodou nebo pouštějí digestoř, aby vzduch nasycený látkou z krájené zeleniny odvedli stranou.

TIP: Koktejl z tarantule, ryba fugu a chilli papričky: Laskominy, které mohou zabít

Ne všechny cibule nás ale rozpláčou. Existuje řada vědeckých diskusí o tom, proč tomu tak je. Nejpravděpodobnější teorie naznačuje, že hlavním důvodem je množství síry, kterou cibule absorbovala z půdy, v níž rostla. Čím vyšší je obsah síry v půdě, tím víc budeme slzet. Pokud vás slzení očí odrazuje od krájení cibule, vyberte si sladší hnědé odrůdy, které jsou méně intenzivní.

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Opičí neštovice jsou onemocněním vyvolaným virem rodu Ortopoxvirus z čeledi Poxviridae. Virus se obvykle na člověka přenáší kousnutím, škrábnutím nebo přímým kontaktem s krví infikovaných živočichů. 

Věda

Nejvyhlášenějším resortem pro římskou smetánku bylo v antice Baiae.

Historie

První tank Heavy Mark I měl osmičlennou osádku, přičemž polovinu zaměstnaly motory a řízení stroje.

Válka

Ježura australská při hledání své oblíbené potravy – mravenců.

Příroda

Pěstitelskou doménou singapurské botanické zahrady se staly orchideje.

Zajímavosti

Utkání dvou černých děr

Tento snímek vznikl kombinací dat v oboru rentgenového záření z družice Chandra X-ray Observatory a fotografie ve vizuálním oboru, pořízené pomocí HST. Představuje galaxii NGC 6240, která je od Země vzdálena 400 milionů světelných roků a promítá se do souhvězdí Hadonoše.

Uprostřed snímku jsou dvě černé díry, které od sebe dělí vzdálenost 3 000 světelných let. Jsou viditelné jako jasné bodové zdroje rentgenového záření. Nakonec se pravděpodobně přiblíží k sobě a splynou v jednu velkou černou díru.

Co se stane, když se tyto exotické objekty začnou navzájem ovlivňovat, zůstává pro astronomy zatím hádankou. Jedno je však jisté: uvolní se při tom obrovské množství energie a do prostoru budou vyslány gravitační vlny. (NASA/CXC/MIT/C.Canizares, M.Nowak, CC0)

Vesmír

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907