Slzy v kuchyni: Proč při krájení cibule pláčeme?

25.12.2021 - Barbora Jelínková

Cibule je nezbytnou součástí naší kuchyně. Její příprava ale rozhodně nepatří mezi ty nejveselejší. Při krájení většiny druhů totiž často slzíme. Čím to je?


Reklama

Z cibule se při krájení, přesněji řečeno při porušení integrity jejích buněk, uvolňuje těkavá látka zvaná propanthial-S-oxid. Při kontaktu s vlhkou oční sliznicí pak vyvolává podráždění, takže oko produkuje velké množství slz ve snaze štiplavý účinek zmírnit.

Kuchaři znají mnoho způsobů, jak nepříjemné reakci předejít: Někteří nosí ochranné brýle, jiní oloupanou cibuli nejprve opláchnou studenou vodou nebo pouštějí digestoř, aby vzduch nasycený látkou z krájené zeleniny odvedli stranou.

TIP: Koktejl z tarantule, ryba fugu a chilli papričky: Laskominy, které mohou zabít

Ne všechny cibule nás ale rozpláčou. Existuje řada vědeckých diskusí o tom, proč tomu tak je. Nejpravděpodobnější teorie naznačuje, že hlavním důvodem je množství síry, kterou cibule absorbovala z půdy, v níž rostla. Čím vyšší je obsah síry v půdě, tím víc budeme slzet. Pokud vás slzení očí odrazuje od krájení cibule, vyberte si sladší hnědé odrůdy, které jsou méně intenzivní.

Reklama




Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Vstupem USA do války přibyly na západní frontu statisíce vojáků, s jejichž pomocí se konečně podařilo zvrátit poměr sil a zajistit vítězství nad centrálními mocnostmi. (foto: Alamy)

Válka

Keltská polozemnice v archeoparku Nasavrky. (foto: Shutterstock)

Historie

Dospívající samec vydává při spatření člověka varovný výkřik. Dá se říct, že tento jedinec je usazen uprostřed „spižírny“. (foto: Shutterstock)

Příroda

Výzkumníci objevili dosud neznámou imunitní reakci uvnitř nosu, která bojuje proti virům způsobujícím infekce horních cest dýchacích. Další testy odhalily, že tato ochranná reakce je při nižších teplotách výrazně slabší – a to zvyšuje pravděpodobnost nákazy. (foto: Profimedia)

Věda

Osamělá akácie v roce 1961. (foto: Wikimedia Commons, Michel MazeauCC BY-SA 2.0)

Zajímavosti
Vesmír

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907