Smrtelná bledost: Proč koráli blednou?

07.09.2020 - Nikol Patíková


Reklama

Snímky blednoucích korálových útesů nám připomínají drastickou klimatickou změnu, stejně jako znečišťování oceánů a ovzduší. Když se koráli musejí vypořádat s náhlým výkyvem teploty či kyselosti vody, ztrácejí původní barvu. Blednutí značí pohotovostní strategii, kdy se snaží bojovat s rychlými proměnami svého prostředí. 

TIP: Katastrofa: Letecký průzkum odhalil rozsah blednutí Velkého bariérového útesu

Zbarvení korálů vzniká díky symbióze s malými řasami, jež nacházejí úkryt v jejich tkáních a naopak jim poskytují potravu. Jakmile však koráli čelí stresu z výše zmíněných důvodů, řasy je opustí, takže tito mořští bezobratlí ztratí pigment – i zásoby. Zůstávají tudíž oslabení a náchylní k onemocnění. Za posledních pět let zbledl Velký bariérový útes v Austrálii již třikrát, a to kvůli emisím skleníkových plynů. I kdyby se globální oteplování omezilo na 1 °C, lze očekávat zánik 70–90 % korálových útesů.

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

„George Low byl dobrý ve všem. Měl hodnotu deseti mužů.“ Těmito slovy vzpomínal na svého kolegu (na snímku) další legendární manažer Apolla Robert Gilruth. (foto: NASA, CC0)

Vesmír

Mrtvolu Angela Solimana nechali údajně na pokyn císaře Františka II. stáhnout z kůže, vycpat a vystavit. (foto: Wikimedia Commons, Gottfried Haid, CC0)

Historie

Tradice spojená s vařením boršče je podle UNSCO natolik ohrožená současným konfliktem na Ukrajině, že si zasluhuje zvláštní ochranu. (foto: Pixabay, ArtemisCC0)

Zajímavosti

Tartarocyoni s mršinou kytovce. (ilustrace: Denny Navarra, CC BY 4.0)

Věda

Explodující USS Lexington a v pozadí USS Yorktown (CV-5) a USS Hammann (DD-412). (foto: Wikimedia Commons, U.S. Navy, CC0)

Válka

V křesťanské společnosti se konzumace masa rozšířila ve 4. století. Značná část raných křesťanů pravděpodobně byla vegetariány.

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907