100+1 zahraniční zajímavost 15/22: Zachrání svět jaderná fúze?

Fúzní reaktory představují budoucnost energetiky: Jsou relativně bezpečné, zanechávají minimální uhlíkovou stopu a jejich chod může pohánět obnovitelná energie z větrných či solárních elektráren. V současnosti už je navíc začínají stavět i soukromé firmy...

31.08.2022 - David Bimka



V současnosti jsme svědky posunu, jenž nemá v dějinách obdoby, a sice privatizace velkých projektů. Po celou historii se rozsáhlá konstrukční díla v zájmu obecného blaha soustředila v rukou států. Zavlažovací kanály přivádějící vodu z Nilu do míst, kde by jinak pšenice nerostla, akvadukty, které zásobovaly ohromná města, či do nebes se tyčící chrámy – to vše musel zajistit vůdce určující priority a třímající dostatečně velký bič, jímž donutil k práci i ty, kdo měli jiný názor.

Sci-fi literatura z 80. let minulého století dostala příznačnou nálepku „kyberpunk“ a předpovídala přeplněné špinavé ulice, všudypřítomné technologie, virtuální síť pro útěk před světem, a především neporazitelné korporace, které dávno přerostly své „rodné“ státy. Na mnoha místech planety se vize autorů naplnily, kromě jediné – oněch všemocných korporací. Samozřejmě existují ohromné a bohaté firmy, ale vlády je stále ještě dokážou účinně omezovat pomocí zákonů.

To však nepotrvá dlouho. Je dost dobře možné, že další planety či měsíce Sluneční soustavy osídlí soukromé společnosti. Jak potom budou národní státy v nových koloniích vynucovat pravidla? Až komerční bohatství poplyne z těžby na asteroidech a sklady i daně se ocitnou mimo dosah berních úřadů? Až se šéfové gigantických podniků fyzicky vymaní z pout Země? Tehdy nastane nový věk, předpovídaný spisovateli.

Zatím jsme ovšem ve fázi, kdy se sbírají první kamínky do budoucího pomníku firemní velikosti. A patří mezi ně i projekt na zkrocení termojaderné fúze, o což se státy pokoušely – a selhaly. Nyní přichází čas soukromníků, kteří sen o čisté a levné energii posouvají do cílové rovinky. Více se dočtete v aktuálním čísle 100+1 zahraničních zajímavostí.


Další články v sekci