100+1 zahraniční zajímavost 5/23: Bouře na ruinách dávného sídla Inků

V novém čísle 100+1 zahraničních zajímavostí se věnujeme protestům v Peru, které měly za následek uzavření slavného Machu Picchu, odhalujeme klíče k léčbě migrény a posvítili jsme si i na problémy spojené s plýtváním potravin.

01.03.2023 - David Bimka



Jih Turecka a sever Sýrie zdevastovalo zemětřesení, které si vyžádalo více než 50 tisíc mrtvých. Jedná se o ohromné číslo, a přitom mohlo být o celé desítky tisíc nižší. Otřesy s magnitudem 7,8 by zřejmě výrazně poničily i Japonsko, jež se na podobná neštěstí aktivně připravuje – jenže nejspíš bez tak strašných ztrát na životech. 

Územím Turecka prochází Severoanatolský a Východoanatolský zlom, přičemž se půda podél nich otřásá pravidelně: Zemětřesení z roku 1939 si vyžádalo 33 tisíc obětí, v roce 1999 zas pohřbilo 17 tisíc lidí a mezitím se odehrála řada menších, s „pouhými“ stovkami mrtvých. Na další řádění živlu se však nikdo nepřipravoval. 

Zabezpečit staré budovy sice není možné, ale zařídit, aby se nová výstavba po otřesech neposkládala jako domeček z karet, se zvládnout dá. Odolné domy vznikají spoluprací statiků, architektů a inženýrů, mívají základy s masivní gumovou vrstvou a jejich stěny dostávají speciální síťové výztuhy. Pokud nápor přesto nezvládnou, pak se zhroutí do předem navržené deformační zóny, což zaručí maximálně bezpečné sesunutí. 

Moderní Turecko má dokonce poměrně přísné stavební předpisy, které odolnost vůči zemětřesení vyžadují. Jak ovšem ukázaly záběry na odhalená torza i nedávno dokončených budov, řadu „nosných sloupů“ ve skutečnosti tvořilo pletivo volně vysypané kamením. Prezident Recep Tayyip Erdoğan totiž před čtyřmi lety vyhlásil „amnestii“, kdy úřady legalizovaly tisíce staveb, jež neodpovídaly předpisům a podle zákona by nikdy neprošly kolaudací. Nyní tytéž úřady narychlo zadržely stovku developerů, aby bylo na koho svalit vinu. Tisícům rodin, které tu ještě mohly být, to však život nevrátí. 

V novém čísle 100+1 zahraničních zajímavostí se věnujeme protestům v Peru, které měly za následek uzavření slavného Machu Picchu, odhalujeme klíče k léčbě migrény a posvítili jsme si i na problémy spojené s plýtváním potravin.

100+1 zahraniční zajímavost 5/2023


Další články v sekci