Barvité příběhy jídla: Vítězové soutěže o nejzajímavější snímky pokrmů

13.09.2021 - David Bimka

Na fotosoutěže zachycující světové události, divokou přírodu či mikrosvět jsme si už zvykli. Ale klání o nejzajímavější snímky pokrmů? Ano, také existují: V rámci ocenění Pink Lady Food Photographer of the Year se již deset let scházejí výjimečné profesionální i amatérské záběry. A na rozdíl od mnoha podobných akcí smějí autoři své výtvory v několika kategoriích aranžovat

<h3>Až do dna a ještě níž</h3><p><strong>Ráj produktů, dříve publikováno, 1. místo | Remko Kraaijeveld, Nizozemí</strong></p><p>Že se dá téma hédonismu a radosti z jídla i života zpracovat s nadsázkou a vtipem, dokázal Remko Kraaijeveld při vytváření kuchařky pro cateringovou společnost Smokey Goodness. Firma se specializuje na uzená a grilovaná jídla pro velké kulturní akce a přála si zachytit své zaměstnance na jediném snímku. Fotograf jim vyhověl unikátní kompozicí, která vznikla naživo, bez pomoci photoshopu. </p>

Až do dna a ještě níž

Ráj produktů, dříve publikováno, 1. místo | Remko Kraaijeveld, Nizozemí

Že se dá téma hédonismu a radosti z jídla i života zpracovat s nadsázkou a vtipem, dokázal Remko Kraaijeveld při vytváření kuchařky pro cateringovou společnost Smokey Goodness. Firma se specializuje na uzená a grilovaná jídla pro velké kulturní akce a přála si zachytit své zaměstnance na jediném snímku. Fotograf jim vyhověl unikátní kompozicí, která vznikla naživo, bez pomoci photoshopu. 

<h3>Chudí, ale šťastní </h3><p><strong>Rodinné jídlo, 1. místo, celkový vítěz | Chuaj-feng Li, Čína </strong></p><p>Snímek přípravy oběda vznikl v říjnu 2016 v okrese Li-čeng, v severočínské provincii Šan-si. Region v HDP na hlavu hluboce zaostává za průměrem země, ačkoliv se tam nacházejí uhelné a bauxitové doly poskytující největší zdroje zmíněných surovin v lidové republice. Většina obyvatel pracuje právě v těžařském průmyslu, který ovšem vysoké výdělky nenabízí. Fotografie porotce zaujala kontrastem chudého prostředí a rodinné intimity.  </p>

Chudí, ale šťastní 

Rodinné jídlo, 1. místo, celkový vítěz | Chuaj-feng Li, Čína 

Snímek přípravy oběda vznikl v říjnu 2016 v okrese Li-čeng, v severočínské provincii Šan-si. Region v HDP na hlavu hluboce zaostává za průměrem země, ačkoliv se tam nacházejí uhelné a bauxitové doly poskytující největší zdroje zmíněných surovin v lidové republice. Většina obyvatel pracuje právě v těžařském průmyslu, který ovšem vysoké výdělky nenabízí. Fotografie porotce zaujala kontrastem chudého prostředí a rodinné intimity.  

<h3>Sušení okry </h3><p><strong>Svoz sklizně, 1. místo | Dilek Uyar, Turecko</strong></p><p>Okru neboli ibiškovec jedlý pěstovali už Egypťané před čtyřmi tisíci lety. K vaření lze využít listy, lusky i květy, plodina však produkuje lepivou a vazkou tekutinu, a proto orientální kuchaři často pracují pouze s úplně vysušenou zelení. Květy při dobrém uskladnění vydrží bez jakékoliv konzervace a dodají příjemnou ořechovou příchuť lehkým jídlům, třeba salátům. Ženy na snímku je navlékají na šňůry a chystají k sušení, aby se daly zužitkovat i v zimě. </p>

Sušení okry 

Svoz sklizně, 1. místo | Dilek Uyar, Turecko

Okru neboli ibiškovec jedlý pěstovali už Egypťané před čtyřmi tisíci lety. K vaření lze využít listy, lusky i květy, plodina však produkuje lepivou a vazkou tekutinu, a proto orientální kuchaři často pracují pouze s úplně vysušenou zelení. Květy při dobrém uskladnění vydrží bez jakékoliv konzervace a dodají příjemnou ořechovou příchuť lehkým jídlům, třeba salátům. Ženy na snímku je navlékají na šňůry a chystají k sušení, aby se daly zužitkovat i v zimě. 

<h3>Scéna z hloubi věků </h3><p><strong>Jídlo na poli, 1. místo | Harry Williams, Velká Británie</strong></p><p>Obraz jako z artušovského mýtu se podařilo zvěčnit na blíže neurčeném místě, nejspíš v pahorkatině na severu Anglie či ve skotských Lowlands, kde chovají až tunové krávy plemene longhorn. Časné ráno, závoje mlhy, ruiny hradu a pastevec v sedle – na západě Evropy vídaný už jen vzácně – tvoří scénu, kterou porota ocenila prvním místem. </p>

Scéna z hloubi věků 

Jídlo na poli, 1. místo | Harry Williams, Velká Británie

Obraz jako z artušovského mýtu se podařilo zvěčnit na blíže neurčeném místě, nejspíš v pahorkatině na severu Anglie či ve skotských Lowlands, kde chovají až tunové krávy plemene longhorn. Časné ráno, závoje mlhy, ruiny hradu a pastevec v sedle – na západě Evropy vídaný už jen vzácně – tvoří scénu, kterou porota ocenila prvním místem. 

<h3>Sek! Sek! </h3><p><strong>Akční jídlo, 1. místo | David Thompson, Tchaj-wan</strong></p><p>Řezníci na tradičním masném trhu v tchajwanské metropoli Tchaj-pej se musejí pořádně otáčet, aby stihli čerstvě poražená zvířata naporcovat pro časné ranní zákazníky. Noční trhy s jídlem se nacházejí ve čtvrti Wan-chua, přímo ve starém srdci města plném křivolakých uliček, bister a neonů. </p>

Sek! Sek! 

Akční jídlo, 1. místo | David Thompson, Tchaj-wan

Řezníci na tradičním masném trhu v tchajwanské metropoli Tchaj-pej se musejí pořádně otáčet, aby stihli čerstvě poražená zvířata naporcovat pro časné ranní zákazníky. Noční trhy s jídlem se nacházejí ve čtvrti Wan-chua, přímo ve starém srdci města plném křivolakých uliček, bister a neonů. 

<h3>Déšť rýžových nudlí </h3><p><strong>Cena Fujifilmu za inovaci, 1. místo | Abdul Momin, Bangladéš</strong></p><p>Nudle tvoří nedílnou součást jídelníčku po celé Asii už proto, že jejich příprava není nijak složitá. Z rýžové mouky se zadělá husté těsto, protlačí se skrz kráječ a výsledek se nechá pomalu schnout pod rozžhavenými plechovými střechami sušíren. Bangladéšský dělník na snímku kontroluje, zda jsou nudle ještě vlhké. </p>

Déšť rýžových nudlí 

Cena Fujifilmu za inovaci, 1. místo | Abdul Momin, Bangladéš

Nudle tvoří nedílnou součást jídelníčku po celé Asii už proto, že jejich příprava není nijak složitá. Z rýžové mouky se zadělá husté těsto, protlačí se skrz kráječ a výsledek se nechá pomalu schnout pod rozžhavenými plechovými střechami sušíren. Bangladéšský dělník na snímku kontroluje, zda jsou nudle ještě vlhké. 

<h3>Slepičí nadílka </h3><p><strong>To nejlepší ze sklizně, 1. místo | Emma Sheldrakeová, Austrálie</strong></p><p>Emma Sheldrakeová si předsevzala, že vytvoří obraz hodný Rembrandta, a podle názoru poroty se jí to podařilo. Neživé rekvizity pro snímek pocházejí z francouzského statku a datují se zhruba do roku 1800. Stylizace a barevné ladění pak mají připomínat zemitou paletu, s níž tvořili holandští barokní mistři. </p>

Slepičí nadílka 

To nejlepší ze sklizně, 1. místo | Emma Sheldrakeová, Austrálie

Emma Sheldrakeová si předsevzala, že vytvoří obraz hodný Rembrandta, a podle názoru poroty se jí to podařilo. Neživé rekvizity pro snímek pocházejí z francouzského statku a datují se zhruba do roku 1800. Stylizace a barevné ladění pak mají připomínat zemitou paletu, s níž tvořili holandští barokní mistři. 

<h3>Podzimní pokladnice </h3><p><strong>Stylizace jídla, 1. místo | stylista Martin Grünewald a fotograf Frank Weinert, Německo</strong></p><p>Snímek odkazující na slavnou tradici zátiší barokních mistrů soutěžil v kategorii Stylizace jídla, kde se zmíněný trend aktuálně těší značné popularitě. Barevnost i kompozice daly vzniknout obrazu, který je prakticky k nerozeznání od svých předchůdců ze 17. století, a to včetně vybraných druhů zeleniny. </p>

Podzimní pokladnice 

Stylizace jídla, 1. místo | stylista Martin Grünewald a fotograf Frank Weinert, Německo

Snímek odkazující na slavnou tradici zátiší barokních mistrů soutěžil v kategorii Stylizace jídla, kde se zmíněný trend aktuálně těší značné popularitě. Barevnost i kompozice daly vzniknout obrazu, který je prakticky k nerozeznání od svých předchůdců ze 17. století, a to včetně vybraných druhů zeleniny. 

<h3>Úsměv, prosím! </h3><p><strong>Svatební fotografie, 1. místo | John Armstrong-Millar, Francie</strong></p><p>Nejslavnostnější den, vyvrcholení vztahu a příslib zářné budoucnosti – to vše symbolizuje společné krájení svatebního dortu, které musí vypadat jako z reklamního katalogu… Nebo taky ne. Fotograf zachytil stěží opakovatelné překvapení, jež dokonale kontrastuje s „načančanou“ parádou okamžiku.</p>

Úsměv, prosím! 

Svatební fotografie, 1. místo | John Armstrong-Millar, Francie

Nejslavnostnější den, vyvrcholení vztahu a příslib zářné budoucnosti – to vše symbolizuje společné krájení svatebního dortu, které musí vypadat jako z reklamního katalogu… Nebo taky ne. Fotograf zachytil stěží opakovatelné překvapení, jež dokonale kontrastuje s „načančanou“ parádou okamžiku.

Reklama




Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Historie

Systém FAST poskytuje landerům superschopnost stavby vlastního kosmodromu během přistání. Stačí během přistání vstříknout do raketového plamene keramické částice s hliníkem.

Vesmír
Věda

Žaludy jsou vítanou a výživnou pochoutkou pro mnohé lesní tvory. V kuchyni a medicíně je ale využívali i indiáni a naši předkové.

Příroda

Tvůrci robotické ryby věří, že by mohla najít uplatnění ve vzdělávání a vědeckém výzkumu, nebo například ve výzkumu mořské biologie.

Zajímavosti

Pokud virus změní svou 3D strukturu, nebudou paměťové protilátky účinné, nebo budou účinné méně. 

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907