Barvité příběhy jídla: Vítězové soutěže o nejzajímavější snímky pokrmů

13.09.2021 - David Bimka

Na fotosoutěže zachycující světové události, divokou přírodu či mikrosvět jsme si už zvykli. Ale klání o nejzajímavější snímky pokrmů? Ano, také existují: V rámci ocenění Pink Lady Food Photographer of the Year se již deset let scházejí výjimečné profesionální i amatérské záběry. A na rozdíl od mnoha podobných akcí smějí autoři své výtvory v několika kategoriích aranžovat

<h3>Až do dna a ještě níž</h3><p><strong>Ráj produktů, dříve publikováno, 1. místo | Remko Kraaijeveld, Nizozemí</strong></p><p>Že se dá téma hédonismu a radosti z jídla i života zpracovat s nadsázkou a vtipem, dokázal Remko Kraaijeveld při vytváření kuchařky pro cateringovou společnost Smokey Goodness. Firma se specializuje na uzená a grilovaná jídla pro velké kulturní akce a přála si zachytit své zaměstnance na jediném snímku. Fotograf jim vyhověl unikátní kompozicí, která vznikla naživo, bez pomoci photoshopu. </p>

Až do dna a ještě níž

Ráj produktů, dříve publikováno, 1. místo | Remko Kraaijeveld, Nizozemí

Že se dá téma hédonismu a radosti z jídla i života zpracovat s nadsázkou a vtipem, dokázal Remko Kraaijeveld při vytváření kuchařky pro cateringovou společnost Smokey Goodness. Firma se specializuje na uzená a grilovaná jídla pro velké kulturní akce a přála si zachytit své zaměstnance na jediném snímku. Fotograf jim vyhověl unikátní kompozicí, která vznikla naživo, bez pomoci photoshopu. 

<h3>Chudí, ale šťastní </h3><p><strong>Rodinné jídlo, 1. místo, celkový vítěz | Chuaj-feng Li, Čína </strong></p><p>Snímek přípravy oběda vznikl v říjnu 2016 v okrese Li-čeng, v severočínské provincii Šan-si. Region v HDP na hlavu hluboce zaostává za průměrem země, ačkoliv se tam nacházejí uhelné a bauxitové doly poskytující největší zdroje zmíněných surovin v lidové republice. Většina obyvatel pracuje právě v těžařském průmyslu, který ovšem vysoké výdělky nenabízí. Fotografie porotce zaujala kontrastem chudého prostředí a rodinné intimity.  </p>

Chudí, ale šťastní 

Rodinné jídlo, 1. místo, celkový vítěz | Chuaj-feng Li, Čína 

Snímek přípravy oběda vznikl v říjnu 2016 v okrese Li-čeng, v severočínské provincii Šan-si. Region v HDP na hlavu hluboce zaostává za průměrem země, ačkoliv se tam nacházejí uhelné a bauxitové doly poskytující největší zdroje zmíněných surovin v lidové republice. Většina obyvatel pracuje právě v těžařském průmyslu, který ovšem vysoké výdělky nenabízí. Fotografie porotce zaujala kontrastem chudého prostředí a rodinné intimity.  

<h3>Sušení okry </h3><p><strong>Svoz sklizně, 1. místo | Dilek Uyar, Turecko</strong></p><p>Okru neboli ibiškovec jedlý pěstovali už Egypťané před čtyřmi tisíci lety. K vaření lze využít listy, lusky i květy, plodina však produkuje lepivou a vazkou tekutinu, a proto orientální kuchaři často pracují pouze s úplně vysušenou zelení. Květy při dobrém uskladnění vydrží bez jakékoliv konzervace a dodají příjemnou ořechovou příchuť lehkým jídlům, třeba salátům. Ženy na snímku je navlékají na šňůry a chystají k sušení, aby se daly zužitkovat i v zimě. </p>

Sušení okry 

Svoz sklizně, 1. místo | Dilek Uyar, Turecko

Okru neboli ibiškovec jedlý pěstovali už Egypťané před čtyřmi tisíci lety. K vaření lze využít listy, lusky i květy, plodina však produkuje lepivou a vazkou tekutinu, a proto orientální kuchaři často pracují pouze s úplně vysušenou zelení. Květy při dobrém uskladnění vydrží bez jakékoliv konzervace a dodají příjemnou ořechovou příchuť lehkým jídlům, třeba salátům. Ženy na snímku je navlékají na šňůry a chystají k sušení, aby se daly zužitkovat i v zimě. 

<h3>Scéna z hloubi věků </h3><p><strong>Jídlo na poli, 1. místo | Harry Williams, Velká Británie</strong></p><p>Obraz jako z artušovského mýtu se podařilo zvěčnit na blíže neurčeném místě, nejspíš v pahorkatině na severu Anglie či ve skotských Lowlands, kde chovají až tunové krávy plemene longhorn. Časné ráno, závoje mlhy, ruiny hradu a pastevec v sedle – na západě Evropy vídaný už jen vzácně – tvoří scénu, kterou porota ocenila prvním místem. </p>

Scéna z hloubi věků 

Jídlo na poli, 1. místo | Harry Williams, Velká Británie

Obraz jako z artušovského mýtu se podařilo zvěčnit na blíže neurčeném místě, nejspíš v pahorkatině na severu Anglie či ve skotských Lowlands, kde chovají až tunové krávy plemene longhorn. Časné ráno, závoje mlhy, ruiny hradu a pastevec v sedle – na západě Evropy vídaný už jen vzácně – tvoří scénu, kterou porota ocenila prvním místem. 

<h3>Sek! Sek! </h3><p><strong>Akční jídlo, 1. místo | David Thompson, Tchaj-wan</strong></p><p>Řezníci na tradičním masném trhu v tchajwanské metropoli Tchaj-pej se musejí pořádně otáčet, aby stihli čerstvě poražená zvířata naporcovat pro časné ranní zákazníky. Noční trhy s jídlem se nacházejí ve čtvrti Wan-chua, přímo ve starém srdci města plném křivolakých uliček, bister a neonů. </p>

Sek! Sek! 

Akční jídlo, 1. místo | David Thompson, Tchaj-wan

Řezníci na tradičním masném trhu v tchajwanské metropoli Tchaj-pej se musejí pořádně otáčet, aby stihli čerstvě poražená zvířata naporcovat pro časné ranní zákazníky. Noční trhy s jídlem se nacházejí ve čtvrti Wan-chua, přímo ve starém srdci města plném křivolakých uliček, bister a neonů. 

<h3>Déšť rýžových nudlí </h3><p><strong>Cena Fujifilmu za inovaci, 1. místo | Abdul Momin, Bangladéš</strong></p><p>Nudle tvoří nedílnou součást jídelníčku po celé Asii už proto, že jejich příprava není nijak složitá. Z rýžové mouky se zadělá husté těsto, protlačí se skrz kráječ a výsledek se nechá pomalu schnout pod rozžhavenými plechovými střechami sušíren. Bangladéšský dělník na snímku kontroluje, zda jsou nudle ještě vlhké. </p>

Déšť rýžových nudlí 

Cena Fujifilmu za inovaci, 1. místo | Abdul Momin, Bangladéš

Nudle tvoří nedílnou součást jídelníčku po celé Asii už proto, že jejich příprava není nijak složitá. Z rýžové mouky se zadělá husté těsto, protlačí se skrz kráječ a výsledek se nechá pomalu schnout pod rozžhavenými plechovými střechami sušíren. Bangladéšský dělník na snímku kontroluje, zda jsou nudle ještě vlhké. 

<h3>Slepičí nadílka </h3><p><strong>To nejlepší ze sklizně, 1. místo | Emma Sheldrakeová, Austrálie</strong></p><p>Emma Sheldrakeová si předsevzala, že vytvoří obraz hodný Rembrandta, a podle názoru poroty se jí to podařilo. Neživé rekvizity pro snímek pocházejí z francouzského statku a datují se zhruba do roku 1800. Stylizace a barevné ladění pak mají připomínat zemitou paletu, s níž tvořili holandští barokní mistři. </p>

Slepičí nadílka 

To nejlepší ze sklizně, 1. místo | Emma Sheldrakeová, Austrálie

Emma Sheldrakeová si předsevzala, že vytvoří obraz hodný Rembrandta, a podle názoru poroty se jí to podařilo. Neživé rekvizity pro snímek pocházejí z francouzského statku a datují se zhruba do roku 1800. Stylizace a barevné ladění pak mají připomínat zemitou paletu, s níž tvořili holandští barokní mistři. 

<h3>Podzimní pokladnice </h3><p><strong>Stylizace jídla, 1. místo | stylista Martin Grünewald a fotograf Frank Weinert, Německo</strong></p><p>Snímek odkazující na slavnou tradici zátiší barokních mistrů soutěžil v kategorii Stylizace jídla, kde se zmíněný trend aktuálně těší značné popularitě. Barevnost i kompozice daly vzniknout obrazu, který je prakticky k nerozeznání od svých předchůdců ze 17. století, a to včetně vybraných druhů zeleniny. </p>

Podzimní pokladnice 

Stylizace jídla, 1. místo | stylista Martin Grünewald a fotograf Frank Weinert, Německo

Snímek odkazující na slavnou tradici zátiší barokních mistrů soutěžil v kategorii Stylizace jídla, kde se zmíněný trend aktuálně těší značné popularitě. Barevnost i kompozice daly vzniknout obrazu, který je prakticky k nerozeznání od svých předchůdců ze 17. století, a to včetně vybraných druhů zeleniny. 

<h3>Úsměv, prosím! </h3><p><strong>Svatební fotografie, 1. místo | John Armstrong-Millar, Francie</strong></p><p>Nejslavnostnější den, vyvrcholení vztahu a příslib zářné budoucnosti – to vše symbolizuje společné krájení svatebního dortu, které musí vypadat jako z reklamního katalogu… Nebo taky ne. Fotograf zachytil stěží opakovatelné překvapení, jež dokonale kontrastuje s „načančanou“ parádou okamžiku.</p>

Úsměv, prosím! 

Svatební fotografie, 1. místo | John Armstrong-Millar, Francie

Nejslavnostnější den, vyvrcholení vztahu a příslib zářné budoucnosti – to vše symbolizuje společné krájení svatebního dortu, které musí vypadat jako z reklamního katalogu… Nebo taky ne. Fotograf zachytil stěží opakovatelné překvapení, jež dokonale kontrastuje s „načančanou“ parádou okamžiku.

Reklama




Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Ve výřezu zubní protéza George Washingtona – není divu, že s tímto monstrem v ústech nerad mluvil na veřejnosti.

Historie
Zajímavosti

Bez vody ani ránu

Kapybary (Hydrochoerus hydrochaeris) patří mezi savce žijící (podobně jako například hroši) částečně vodním životem. Proto je můžete vidět především v regionech, kde je snadný přístup k vodě: jejich oblíbeným místem jsou zatopené lučiny, okraje močálů a nížinné lesy, kde je dobrá pastva a po celý rok dostatek vláhy. Daří se jim u vodních nádrží a v okolí řek.

Vyskytují se ovšem i v suchých lesích, křovinatých podrostech a na loukách. Jsou pěstovány na farmách nejen ve své domovině a uprchlíci z těchto chovů se zabydlují v oblastech bohatých na vodu po celém světě. Například na Floridě jsou volně se pohybující kapybary běžně vídány a roku 2011 byla kapybara viděna v Kalifornii.

Často zůstávají skryty ve vodě, přičemž nad hladinu jim čouhají jen nozdry a oči. Pod vodu se dokážou ponořit i úplně a vydrží bez nadechnutí až pět minut. Přední nohy kapybar jsou o něco kratší než zadní a mezi prsty mají tato zvířata menší plovací blánu. Tato danost společně s umístěním očí, nozder a uší ve vrchní části hlavy je předurčuje k bezproblémovému přebývání ve vodě.

Příroda

Příčina vzniku obřích Fermiho bublin zatím zůstává nejasná.

Vesmír

Samantha Wrightová se svou dcerou Sofií a aplikací CamAPS FX, která monitoruje její cukrovku.

Věda
Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907