Chcete mít skvělou čokoládu? Důkladně vystresujte kakaovník!

09.12.2017 - Stanislav Mihulka

Stres z nedostatku vody zaručí sklizeň kakaových bobů vysoké kvality

Kakaovník - V plodech kakaovníku se skrývá budoucí čokoláda
Kakaovník - V plodech kakaovníku se skrývá budoucí čokoláda

Reklama

V dnešní době není čokoláda pro mnohé lidi jen pochoutkou. Pomáhá jim zvládat návaly úzkosti, které nebývají vzácností. Je to vlastně ironie, protože chuť čokolády vzrůstá se stresem, který působí na kakaovníky, z jejichž plodů se čokoláda vyrábí.

Je to pochopitelně jiný stres, než jakým trpí lidé. Odborníci zjistili, že kvalitu čokolády zvyšuje stres z nedostatku vody. Když jsou kakaovníky vystaveny suchu, tak jejich plody obsahují více antioxidantů a méně tuku.

TIP: Ruby: Nová čokoláda vypadá a chutná jako žádná jiná

Z takových plodů je pak možné vyrobit excelentní čokoládu. Pěstitelé kakaovníků se dnes obávají následků globálního oteplování, které zřejmě povede ke snížení produkce kakaových bobů. Teď jim může být útěchou, že sklidí sice méně kakaových bobů, ale jejich kvalita bude obdivuhodná.

  • Zdroj textu:

    University of Goettingen, Journal of Agricultural and Food Chemistry

  • Zdroj fotografií: CC0 Creative Commons

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Věda

Současná podoba RMC v afghánských misích.

Válka

Káně rousná (Buteo lagopus) má rozpětí křídel až 140 cm a bělavější zbarvení než naše káně lesní (Buteo buteo).

Příroda

Obrazec dlouhý 37 metrů s jasně viditelnými liniemi o tloušťce mezi 30 a 40 centimetry představuje kočku s natočenou hlavou. Vědci jeho vznik datují do let 200 až 100 před naším letopočtem.

Zajímavosti

Ledovec Silvretta ve švýcarských Alpách. Odborníci odhadují, že do konce století zmizí 95 procent ze současných čtyř tisíc alpských ledovců.

Věda

Čingischán byl vůči nepřátelům nemilosrdný. Ti, kteří se vzdali, však mohli očekávat shovívavost.

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907