Stres z nedostatku vody zaručí sklizeň kakaových bobů vysoké kvality
V dnešní době není čokoláda pro mnohé lidi jen pochoutkou. Pomáhá jim zvládat návaly úzkosti, které nebývají vzácností. Je to vlastně ironie, protože chuť čokolády vzrůstá se stresem, který působí na kakaovníky, z jejichž plodů se čokoláda vyrábí.
Je to pochopitelně jiný stres, než jakým trpí lidé. Odborníci zjistili, že kvalitu čokolády zvyšuje stres z nedostatku vody. Když jsou kakaovníky vystaveny suchu, tak jejich plody obsahují více antioxidantů a méně tuku.
TIP: Ruby: Nová čokoláda vypadá a chutná jako žádná jiná
Z takových plodů je pak možné vyrobit excelentní čokoládu. Pěstitelé kakaovníků se dnes obávají následků globálního oteplování, které zřejmě povede ke snížení produkce kakaových bobů. Teď jim může být útěchou, že sklidí sice méně kakaových bobů, ale jejich kvalita bude obdivuhodná.
University of Goettingen, Journal of Agricultural and Food Chemistry
PřírodaMilovníci rozpálených skal
Kozorožec núbijský (Capra nubiana) je jediným druhem kozorožce, jenž je adaptován pro život v horkých a suchých oblastech. Žije v horských regionech severovýchodní Afriky a na Středním východě v nadmořských výškách do 3 000 metrů, kde si vybírá ty nejodlehlejší, nejvyšší a nejstrmější skalní stěny. V rámci tohoto druhu je velmi výrazný pohlavní dimorfismus – samci váží kolem 60 kilogramů a dorůstají délky kolem 125 cm, zatímco samice jsou maximálně kolem 30 kg těžké a ne delší než 105 cm. Vroubené rohy samců mohou být až 120 cm dlouhé a docházejí uplatnění při bojích o dominanci. Jejich srážky ale jen zřídka končí zraněním. (foto: Shutterstock)