Hrozí vegetariánům nedostatek vitaminu B12? A jak poznat, když vám chybí?

Vitamin B12 je nezbytný pro správnou funkci nervového systému i tvorbu červených krvinek – jeho nedostatek proto představuje riziko nejen pro vegetariány a vegany, ale i pro lidi se zhoršeným vstřebáváním živin či po operacích trávicího traktu.

22.10.2025 - Lenka Lazoňová


Hlavním zdrojem vitaminu B12 v potravě jsou živočišné produkty: vejce, mléko, sýry, maso a vnitřnosti. V rostlinné stravě se tento vitamin téměř nenachází. V případě vegetariánů a striktnějších veganů proto skutečně hrozí, že se odmítáním živočišných bílkovin připraví o zdroj důležitého vitaminu B12. Ten pomáhá zajistit správné fungování nervového systému, podílí se na vzniku červených krvinek a podobně. Bez jeho pravidelného přísunu se tudíž člověk může cítit unavený, bez chuti k jídlu, bledne mu pokožka, buší srdce, může ztrácet cit v končetinách, a dokonce pociťovat zmatenost či nekoordinovanost. Nedostatek zmíněného vitaminu bychom proto v závislosti na svém jídelníčku neměli podceňovat.

Navíc není pravda, že lidé, kteří maso běžně jedí, přípravky s B12 nepotřebují: Ohrožení jsou totiž i dospělí, u nichž byla schopnost vstřebávat vitaminy oslabena například chudokrevností, celiakií či Crohnovou nemocí. A na pozoru by se měli mít rovněž jedinci po operaci zažívacího traktu. Podle některých statistik trpí deficitem vitamínu B12 1,5 až 15 % světové populace.

Doplňkem obsahujícím B12 ovšem nic nepokazíte, ani pokud jste se v uvedeném výčtu nepoznali – předávkovat se jím nelze, a pokud vám nechybí, nanejvýš jen nepocítíte jeho prospěšné účinky.


Další články v sekci