Záchrana z laboratoře: Geneticky upravené kvasinky pomáhají včelám přežít

Na pozadí zásadních světových událostí dochází k masivnímu vymírání včelstev, o němž se zatím příliš nemluví. Situace je však vážná a k lepšímu by se mohla obrátit díky nové supervýživě, kterou vyvinuli britští odborníci.

18.10.2025 - Vilém Koubek


Včely tvoří nedílnou součást přírody a klíčovou roli hrají také v životech lidí, neboť opylují zhruba 70 % veškerých plodin. Jejich drastický úbytek by znamenal pohromu globálních rozměrů – a navzdory všem našim snahám k němu pozvolna dochází. Vinou klimatické změny i ztráty přirozeného prostředí včelstva chřadnou, jsou náchylnější k virovým nákazám a postupně vymírají. Dle některých odhadů dokonce za poslední dvě dekády zmizela z planety celá polovina včel.

Náhražky nestačí

Základní složky včelí potravy tvoří pyl a nektar. Získané suroviny včely snášejí do úlů, kde z nich vzniká med coby zásoba na podzim a zimu. Včelaři ho však stáčejí a místo něj hmyz krmí směsí cukru, proteinové mouky a vody. Uvedený mix ovšem včelám k plnohodnotné existenci nestačí – je to jako podávat člověku stravu bez sacharidů, aminokyselin a dalších klíčových složek. V náhražce také chybějí zcela zásadní steroly, jež se uměle vyrábějí velmi obtížně. Takto ochuzená včelstva se pak méně množí, a ještě menší počet jedinců se dožije dospělosti.

Geraldine Wrightová vedla posledních patnáct let na University of Oxford výzkumnou skupinu, jejímž cílem bylo zajistit pro malý hmyz adekvátní alternativu. Tým se zaměřil na hledání konkrétních sterolů, které včely k životu potřebují, a pak vyvíjel způsob, jak je získat uměle. Klíčem k úspěchu se nakonec stalo genetické inženýrství, s jehož využitím se povedlo upravit kvasinky tak, aby produkovaly všech šest identifikovaných kýžených složek

„Jedná se o zásadní průlom. Když se mé studentce podařilo upravit kvasinky tak, aby produkovaly steroly, poslala mi fotku chromatografu, která výsledky její práce potvrzovala,“ dodává Wrightová, zatímco ukazuje snímek visící na zdi.

Už za dva roky

Uměle získané steroly se tak staly součástí nové superpotraviny v podobě těstovitých tyčinek, jimiž se v současnosti krmí včely v laboratořích. A výsledky se jeví velmi slibně: S adekvátním krmením se jich dožívá dospělosti až patnáctkrát víc. „Když mají všechny potřebné živiny, jsou silnější a méně náchylné k nemocem,“ vysvětluje Wrightová. 

Výživa navíc hraje důležitou roli, přijde-li léto po krátkém jaru dřív a včely nemají dost času si vybudovat dostatečné zásoby na zimu. Čím déle totiž zůstanou bez pylu, tím většímu nutričnímu stresu čelí a tím víc jich uhyne. Nyní musí proběhnout další studie a zjistit, jak zdraví včelstev ovlivní popsaná superpotravina podávaná dlouhodobě. Nicméně první zájemci by si snad mohli nový produkt koupit již během dvou let.


Další články v sekci