Jakým mechanismem vlastně vzniká v našem těle pocit hladu?

04.08.2015 - redakce 100+1

Ráno si trochu přispíte a snídani přeskočíte, oběd nestíháte kvůli návalu práce a je to tady – kručení v břiše a pocit hladu. Jak ale vlastně pocit hladu vzniká?


Reklama

Za pocity hladu vděčíme tzv. bloudivému nervu, což je párový hlavový nerv, propojený s krční, hrudní a břišní dutinou. Právě on posílá informace o plnosti žaludku do části mozku zvané hypotalamus, a to na základě obsahu glukózy v krvi.

Hlad vzniká, když hladina glukózy v krvi poklesne pod určitou hranici. Mimo to se pocit hladu řídí i některými hormony, například hladinou leptinu, který signalizuje množství tuku v organismu, a jeho nutriční zásoby, ghrelinu, který stimuluje pocit hladu prostřednictvím vylučování růstového hormonu, nebo cholecystokininu, který upozorňuje na množství tráveniny v tenkém střevě.

Zdravý člověk dokáže při dostatečném množství tekutin hladovět asi 50 dnů. Tělo zpracovává poslední přijatou potravu asi tři dny, poté přechází na proces zvaný ketóza, kdy játra začínají odbourávat a zpracovávat tělesný tuk, a zhruba po třech týdnech se přepne na „proces hladovění“. Během něj už získává energii ze svalů i vnitřních orgánů, včetně kostní dřeně, což může vést k ohrožení života.

  • Zdroj textu:

    100+1 zahraniční zajímavost

  • Zdroj fotografií: Profimedia

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

První žena na vrcholu Čo Oju. V Československu se ovšem o jejím úspěchu informovat nesmělo.

Zajímavosti

Co lidem způsobí celoživotní osvětlení elektronikou?

Věda

Pro císaře pracovalo asi 50 zlatníků

Historie

Nad původem rychlých rádiových záblesků si vědci lámou hlavu už přes deset let

Vesmír

Osamělý britský voják drží hlídku během bojů na Sommě, léto 1916

Válka
Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907