Karety a klimatické změny: Víc hnízd, menší mláďata

20.11.2019 - Zuzana Teličková

Kuba je jedinou karibskou zemí, kde se na několika oddělených hnízdních místech, lemujících jihozápadní pláže, nachází více než sto hnízd karet obecných. Zoologové z Kuby a USA strávili výzkumem zdejších karet obecných posledních 20 let a zjistili, jak jsou želvy ovlivněny globálním oteplováním

<p>Dospělá <strong>kareta obecná</strong> <em>(Caretta caretta)</em> dorůstá bezmála jednoho metru a běžně váží více než sto kilogramů.</p>

Dospělá kareta obecná (Caretta caretta) dorůstá bezmála jednoho metru a běžně váží více než sto kilogramů.


Reklama

Bezmála 2 500 studentů a výzkumníků monitorovalo hnízda karet obecných (Caretta caretta) a jejich hustotu na deseti plážích poloostrova Guanahacabibes. Zaměřovali se na samičky, sledovali jejich migrační trasy a zaznamenávali celkový počet hnízd. Tato populace je nesmírně důležitá i kvůli své lokaci v místech, kde proudy Mexického zálivu ústí do Karibského moře. Staví ji to do uzlového bodu mezi třemi státy (USA, Kuba, Mexiko) s možným napojením na zbytek západního Karibiku.

Ze studie vyplynulo, že počet hnízd na sledovaných místech v době výzkumu stoupal a číslo dosáhlo vrcholu v letech 2012–2015. Jak ale v rámci globálního oteplování rostly v Guanahacabibes teploty, všimli si zoologové několika znepokojivých jevů. Jednak se snižoval počet vajíček v jedné snůšce a se zkracujícím se obdobím hnízdění se zkracovala také inkubační doba. V důsledku toho se z vajec líhla menší mláďata a ve stále větším měřítku mezi nimi byly zastoupeny samičky.

TIP: Jak zjistit stáří mořských želv? Pomocí testů jaderných zbraní!

Výzkum dokládá, jak je budoucnost karet obecných na klimatických změnách závislá. I jinde v Karibiku tyto želvy zřejmě čelí podobným podmínkám a hrozbám, ale to mohou potvrdit až další studie z jiných oblastí.

  • Zdroj textu:

    časopis Příroda

  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Revue

Vypadal takhle nějak mladý Mars?

Vesmír

EHang 216F předvádí hašení požáru ve výškové budově.

Věda

Jak dosvědčuje i tento snímek, vylézt na nízké větve stromů není pro gepardy až takový problém.

Příroda

Bariéra se skládá z desíti ocelových bran – šesti zvedacích a čtyř padacích –, které protínají řeku v úseku, jenž měří 520 metrů na šířku.

Zajímavosti

Konstantin a Metoděj

Historie

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907