Kvůli protipandemickým opatřením nastoupili do korejských restaurací roboti

08.12.2020 - Vilém Koubek

Lidský kontakt je v těžkých dobách pandemických velmi nebezpečný. Jihokorejské restaurace proto na servírování jídla nasazují roboty


Reklama

Jižní Korea rozvolňuje protiepidemická opatření, a restaurace tak mohou zákazníky obsluhovat i po deváté večerní. Mezi stoly však musejí zůstat dvoumetrové mezery a kontakt je stále potřeba omezovat.

Společnost KT Corp proto přišla s autonomním robotem nazvaným Aglio Kim, jenž rozváží po podniku jídlo namísto personálu: Hosté si na jeho dotykovém displeji navolí objednávku, stroj jejich přání odešle do kuchyně, načež tam vyzvedne hotové pokrmy a přiveze je. Zvládne obsloužit až čtyři stoly naráz, a díky technologii SLAM neboli „simultaneous localization and mapping“ navíc neustále monitoruje okolí, aby se vyhnul překážkám. 

TIP: Tokijská kavárna pořádá nedělní dýchánky pro robotické psy

Podle manažera restaurace Lee Young-jina se robotí obsluha osvědčila. Pro zákazníky jde o vítané povyražení a prý se také cítí bezpečněji. Cílem ale není náhrada lidské obsluhy roboty. Alespoň ne v nejbližší době. Roboti a lidé ale podle Leea mohou nejen v restauračních službách spolupracovat.  

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Ve výřezu původce moru - bakterie Yersinia pestis (žlutě) v trávicí soustavě blechy.

Věda

Pozorovat tajnůstkářské křečky velké během krmení je pro zoologa neobyčejným zážitkem

Příroda

Jednou z největších zatím pojmenovaných struktur je nadkupa Laniakea, což v havajštině znamená „nezměrná nebesa“.

Vesmír

Kdysi se tu normálně žilo a lidé si dávali snídaně v bufetu. Děti, které se zde narodily a vyrostly, se však většinou nedožily ani padesátky.

Zajímavosti
Vesmír

Dvouhohý robot Cassie zvládl uběhnout pětikilometrovou trať za 53 minut a 3 sekundy. Špičkoví lidští sportovci zvládají stejnou vzdálenost za méně než 13 minut.

Věda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907