Kvůli protipandemickým opatřením nastoupili do korejských restaurací roboti

08.12.2020 - Vilém Koubek

Lidský kontakt je v těžkých dobách pandemických velmi nebezpečný. Jihokorejské restaurace proto na servírování jídla nasazují roboty


Reklama

Jižní Korea rozvolňuje protiepidemická opatření, a restaurace tak mohou zákazníky obsluhovat i po deváté večerní. Mezi stoly však musejí zůstat dvoumetrové mezery a kontakt je stále potřeba omezovat.

Společnost KT Corp proto přišla s autonomním robotem nazvaným Aglio Kim, jenž rozváží po podniku jídlo namísto personálu: Hosté si na jeho dotykovém displeji navolí objednávku, stroj jejich přání odešle do kuchyně, načež tam vyzvedne hotové pokrmy a přiveze je. Zvládne obsloužit až čtyři stoly naráz, a díky technologii SLAM neboli „simultaneous localization and mapping“ navíc neustále monitoruje okolí, aby se vyhnul překážkám. 

TIP: Tokijská kavárna pořádá nedělní dýchánky pro robotické psy

Podle manažera restaurace Lee Young-jina se robotí obsluha osvědčila. Pro zákazníky jde o vítané povyražení a prý se také cítí bezpečněji. Cílem ale není náhrada lidské obsluhy roboty. Alespoň ne v nejbližší době. Roboti a lidé ale podle Leea mohou nejen v restauračních službách spolupracovat.  

Reklama




Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Až stanice doslouží, nové moduly se od ní odpojí a zůstanou na oběžné dráze pro soukromé účely. (foto: NASA, CC0)

Vesmír
Revue

Kočrka, kohout nebo třeba kozel - tato zvířata byla ve středověku považována za pomocníky čarodějnic. (foto: Pexels, Lucas PezetaCC0)

Historie

Kareta obrovská (Chelonia mydas) je coby ohrožený druh chráněna. V dospělosti jsou jejími jedinými nepřáteli větší druhy žraloků (zejména žralok tygří) a člověk. (foto: Wikimedia Commons, National Marine Sanctuaries, CC0)

Věda

Hideki Tódžó již jako japonský premiér na manilském letišti před inspekcí posádky Filipín. Japonští vojáci na souostroví povraždili statisíce civilistů. (foto: Wikimedia Commons, Reader's Digest, TT News AgencyCC0)

Válka

Po měsíci „UPF diety“ přibral Chris van Tulleken sedm kilogramů (tři kilogramy tvořil jen tělesný tuk, zbytek sacharidy uložené v játrech a svalech), z průměrné hmotnosti podle BMI poskočil k nadváze. (ilustrační foto: Shutterstock) 

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907