Mají biopotraviny pozitivní vliv na naše zdraví? Věda říká jednoznačné: Ano!

Na pohled často nevypadají nejlépe a stojí také obvykle víc peněz. Vyplatí se vůbec kupovat biopotraviny?

19.02.2016 - Martin Reichman



Nová a obsáhlá studie vědců uveřejněná tento týden v British Journal of Nutrition se zaměřila na biopotraviny. Vědci zpracovávali výsledky více než 200 samostatných studií zabývajících se masem, mlékem, ovocem a zeleninou s přívlastkem „bio“. Výsledky jsou v pravdě ohromující.

Biomaso a biomléčné produkty mají podle vědců až o 50 % vyšší obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin, než běžná průmyslová produkce. Rozdíl je dán především stravou zvířat bohatou právě na  omega-3 mastné kyseliny.

Omega-3 mastné kyseliny, které si savci nemohou v těle syntetizovat, jsou důležité pro lidský metabolismus. Zlepšují schopnost regenerace organismu a slouží jako prevence před civilizačními chorobami. Podle lékařů mají protizánětlivé účinky, podporují růst svalů a snižují rizika kardiovaskulárních chorob. 

Stejně dobře jako maso a mléčné výrobky dopadly i bio-zelenina a bio-ovoce. Studie prokázala, že tyto produkty organického zemědělství obsahují až o 50 % vyšší koncentrace řady důležitých antioxidantů a bioflavonoidů. Bioprodukty mají také nižší obsah dusíku a v mnohem menší míře se u nich vyskytují stopy pesticidů a těžkých kovů běžně obsažených v půdě.

  • Zdroj textu

    National Center for Biotechnology Information


Další články v sekci