Nebezpečí skryté v bochníku? Jak odhalit celiakii a alergii na lepek

Pro většinu lidí představuje chleba základní potravinu, bez které si nedovedou svůj jídelníček ani představit. Přesto obsahuje látku, která řadě z nich škodí. Lepek, který komplikuje život především celiakům, působí nenápadně a dlouhodobě. Jak odhalit původce obtíží?

25.04.2018 - redakce 100+1



Bezlepková dieta je jedním z trendů současnosti. I když zrovna netrpíte celiakií, tedy autoimunitním onemocněním vyvolaným právě lepkem, může být prospěšná i vám – přiměje vás totiž zamyslet se nad svým jídelníčkem, přidat do něj více zeleniny a udělat si výběr jídla, které jíte, pestřejší. Navíc může být impulsem k tomu, více se o sebe starat, začít třeba sportovat a vůbec dopřát tělu zdravější životní styl.

Zákeřný lepek

Směs bílkovin obsažená především v pšenici, žitu a ječmenu, nazývaná gluten neboli česky lepek, může škodit celou řadou způsobů. Pokud nejde zrovna o akutní autoimunitní záchvat, mohou být projevy nemoci dlouhou dobu nenápadné, a je proto snadné je zaměnit za jinou příčinu. Navíc krom klasické celiakie může člověk trpět třeba jen alergií na lepek nebo neceliakální glutenovou senzitivitou, což je onemocnění, při kterém lepek může pozřít, ale dělá mu zle.

Ani zdraví lidé by to s lepkem neměli přehánět, ale to je dáno spíše skladbou jejich jídelníčku než tím, že by jim škodila přímo daná bílkovina. Dieta v podobě tří rohlíků k snídani, guláše s šesti knedlíky k obědu a několika chlebů s paštikou k večeři zkrátka není ideální. Pro pacienty s celiakií však v současnosti není jiné léčby než bezlepkové diety (při které však příznaky prakticky vymizí).

Nenápadný postup

Pečivo a vůbec potraviny s lepkem jíte a nečiní vám to žádné obtíže. Znamená to, že jste mimo riziko celiakie? Možná se jen stačí více zamyslet – netrápí vás dlouhodobě střevní komplikace? Může jít o průjem, nadýmání, … Objevují se u vás bolesti hlavy či ekzém? Nejste bez příčiny unavení? Je pro vás běžné, že často nezřízeně jíte, a přesto nepřibíráte na váze? Trápí vás lámavost nehtů nebo třeba komplikace s otěhotněním? Tyto a podobné příznaky mohou jen velmi nenápadně naznačovat, že s vaším organismem není něco v pořádku.

Celiakie se projevuje u každého rozdílně a v některých případech dokonce probíhá i zcela bez vnějších projevů (asymptomaticky). Lidský organismus však její vliv pociťuje velmi znatelně. Lepek poškozuje nemocnému člověku tenké střevo, a to pak nedokáže správně vstřebávat všechny potřebné živiny. Tělu proto chybí spousta důležitých látek a nemůže fungovat zdaleka tak jako u zdravého člověka. Navíc se k celiakii často kvůli oslabení imunity nabalují další vážné zdravotní komplikace. U dětí se navíc projevuje opožděným růstem a celkově horším prospíváním.

Ani lepek nemůže za všechno

Je možné, že vám ve spojitosti s celiakií dávají některé signály vašeho těla smysl. Stále to však neznamená, že tímto onemocněním skutečně trpíte – potvrdit to mohou až testy, které provede odborník.

Vzhledem k tomu, jak všeobecné příznaky nesnášenlivost lepku má, byste navíc mohli podcenit nějaké jiné onemocnění, které se třeba projevuje podobně. Proto se vždy poraďte se svým lékařem, než začnete nasazovat nějaké drastické diety či opatření. 

Test na doma

BiocardTM Celiac Test detekuje protilátky proti tkáňové transglutamináze IgA ze špičky prstu. Přítomnost těchto protilátek významně souvisí s celiakií. Domácí test může být použit jako pomocník k diagnostikování této poruchy, ale konečný verdikt musí vynést lékař. Pokud vám však test vyjde pozitivně, neváhejte a vyhledejte odborníka.


Pohled odborníka

„Diagnostika celiakie je jednoduchá, při podezření je nutné pokračovat v konzumaci stravy s obsahem lepku a podstoupit odběr krve s vyšetřením serologických markerů celiakie. Pokud jsou pozitivní, je nutné odebrat vzorek sliznice tenkého střeva – u dětí pomocí kapsle, kterou polykají, u dospělých v průběhu gastroskopie. Odběr krve může indikovat kterýkoliv lékař, při pozitivitě markerů (podezření na celiakii) je pacient odeslán ke gastroenterologovi, který diagnózu dokončí,“ říká doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD., z Centra výživy Thomayerovy nemocnice.


Další články v sekci