Ochutnejte nejdražší sýry: Pochoutky z přísně tajných receptur a vzácného mléka

14.11.2022 - Vilém Koubek

Vzácné mléko, unikátní receptura nebo třeba velmi dlouhé zrání patří k důvodům, proč se cena sýrů může vyšplhat do astronomických výšin. Ty nejdražší pochutiny přitom nejsou běžně dostupné a často se za nimi jezdí do země původu

<h3>Stáří a hořkost </h3><p><strong>Bitto Storico</strong> | <strong>země výroby:</strong> Itálie | <strong>cena za 100 g:</strong> 794 korun </p><p>Bitto Storico představuje nejdéle zrající variantu sýra a všech jeho dvanáct výrobců působí v lombardském údolí Valtellina. <strong>Receptura zahrnuje vedle kravského také mléko od koz orobica, které žijí pouze na severu italských Alp. Nejstarší kusy sýra mohou mít až dvacet let</strong>, ale obvykle se konzumuje mezi pátým a desátým rokem zrání. Mladší vzorky jsou měkčí, sladší a delikátnější. S přibývajícím věkem se prohlubuje jejich aroma a získávají hořké tóny.<em> (foto: Profimedia)</em></p>

Stáří a hořkost 

Bitto Storicozemě výroby: Itálie | cena za 100 g: 794 korun 

Bitto Storico představuje nejdéle zrající variantu sýra a všech jeho dvanáct výrobců působí v lombardském údolí Valtellina. Receptura zahrnuje vedle kravského také mléko od koz orobica, které žijí pouze na severu italských Alp. Nejstarší kusy sýra mohou mít až dvacet let, ale obvykle se konzumuje mezi pátým a desátým rokem zrání. Mladší vzorky jsou měkčí, sladší a delikátnější. S přibývajícím věkem se prohlubuje jejich aroma a získávají hořké tóny. (foto: Profimedia)

<h3>Rodinný poklad</h3><p><strong>Wyke Farm Cheddar</strong> | <strong>země výroby:</strong> Velká Británie | <strong>cena za 100 g: </strong>1 059 korun </p><p>Historie zřejmě nejslavnějšího a také nejchutnějšího čedaru se <strong>začala psát roku 1861 v britském hrabství Somerset. Pod jeho věhlas se podepsala Ivy Wykeová, jež přišla s recepturou pochutiny, kterou rodina dodnes střeží jako oko v hlavě.</strong> S cenovkou 1 059 korun za sto gramů se jedná o drahý, ale již ne zcela nedosažitelný sýr, a na rozdíl například od losí či oslí speciality se tedy dá koupit v obchodech po celém světě. <em>(foto: Profimedia)</em></p>

Rodinný poklad

Wyke Farm Cheddarzemě výroby: Velká Británie | cena za 100 g: 1 059 korun 

Historie zřejmě nejslavnějšího a také nejchutnějšího čedaru se začala psát roku 1861 v britském hrabství Somerset. Pod jeho věhlas se podepsala Ivy Wykeová, jež přišla s recepturou pochutiny, kterou rodina dodnes střeží jako oko v hlavě. S cenovkou 1 059 korun za sto gramů se jedná o drahý, ale již ne zcela nedosažitelný sýr, a na rozdíl například od losí či oslí speciality se tedy dá koupit v obchodech po celém světě. (foto: Profimedia)

<h3>Mléko s příchutí zlata</h3><p><strong>White Stilton Gold</strong> | <strong>země výroby:</strong> Velká Británie | <strong>cena za 100 g:</strong> 2 383 korun </p><p>Nejdražší sýr získávaný z kravského mléka má podobu bílého stiltonu: Je tedy drobivý, krémový a lehce podobný čedaru. Pokud si ho navíc koupíte ve vesnici <strong>Long Clawson</strong> v britském Leicestershire County, připlatíte si nejen za prvotřídní venkovské ovzduší, ale také za <strong>vločky jedlého zlata a skořicový šnaps, jímž se delikatesa dochucuje.</strong> Zlatý stilton původně vznikl v limitované vánoční edici, obzvlášť mezi celebritami však vyvolal takový zájem, že se začal vyrábět celoročně.<em> (foto: Profimedia)</em></p>

Mléko s příchutí zlata

White Stilton Goldzemě výroby: Velká Británie | cena za 100 g: 2 383 korun 

Nejdražší sýr získávaný z kravského mléka má podobu bílého stiltonu: Je tedy drobivý, krémový a lehce podobný čedaru. Pokud si ho navíc koupíte ve vesnici Long Clawson v britském Leicestershire County, připlatíte si nejen za prvotřídní venkovské ovzduší, ale také za vločky jedlého zlata a skořicový šnaps, jímž se delikatesa dochucuje. Zlatý stilton původně vznikl v limitované vánoční edici, obzvlášť mezi celebritami však vyvolal takový zájem, že se začal vyrábět celoročně. (foto: Profimedia)

<h3>Jak podojit losa?</h3><p><strong>losí sýr</strong> | <strong>země výroby:</strong> Švédsko | <strong>cena za 100 g:</strong> 2 648 korun</p><p>Podojit osla je sice náročné, ale v případě losího sýra se farmáři potýkají se zvířaty, která váží přes půl tuny. Konkrétně se jedná o samice pojmenované Gullan, Juna a Haelga z farmy <strong>Elk House</strong> ve švédském regionu Bjurholm. <strong>Unikátní pochoutka je lehce nakyslá, velmi jemná a podle některých se vzdáleně podobá řecké fetě.</strong> V Elk House tedy ze získaného mléka vyrábějí vlastní verzi balkánské speciality a vedle ní i sýry s modrou či bílou plísní. <em>(foto: Pexels, CC0)</em></p>

Jak podojit losa?

losí sýrzemě výroby: Švédsko | cena za 100 g: 2 648 korun

Podojit osla je sice náročné, ale v případě losího sýra se farmáři potýkají se zvířaty, která váží přes půl tuny. Konkrétně se jedná o samice pojmenované Gullan, Juna a Haelga z farmy Elk House ve švédském regionu Bjurholm. Unikátní pochoutka je lehce nakyslá, velmi jemná a podle některých se vzdáleně podobá řecké fetě. V Elk House tedy ze získaného mléka vyrábějí vlastní verzi balkánské speciality a vedle ní i sýry s modrou či bílou plísní. (foto: Pexels, CC0)

<h3>Oslíku, otřes se!</h3><p><strong>Pule</strong> | <strong>země výroby:</strong> Srbsko | <strong>cena za 100 g:</strong> 3 178 korun </p><p>Pule představuje nejen nejdražší, ale také nejvzácnější sýr planety. <strong>Vyrábí se z mléka ohroženého osla balkánského na farmě uprostřed národní rezervace Zasavica, která vznikla kvůli ochraně zmíněného tvora.</strong> Tito lichokopytníci se dají dojit pouze šest měsíců v roce a dávají extrémně málo mléka. Na kilogram sýra je ho přitom potřeba až 25 litrů, takže produkt vzniká mícháním s kozím mlékem v poměru 6 : 4. Výsledek je měkký, drolivý a chuťově se mu údajně nic nevyrovná. <em>(foto: Pexels, CC0</em>)</p>

Oslíku, otřes se!

Pulezemě výroby: Srbsko | cena za 100 g: 3 178 korun 

Pule představuje nejen nejdražší, ale také nejvzácnější sýr planety. Vyrábí se z mléka ohroženého osla balkánského na farmě uprostřed národní rezervace Zasavica, která vznikla kvůli ochraně zmíněného tvora. Tito lichokopytníci se dají dojit pouze šest měsíců v roce a dávají extrémně málo mléka. Na kilogram sýra je ho přitom potřeba až 25 litrů, takže produkt vzniká mícháním s kozím mlékem v poměru 6 : 4. Výsledek je měkký, drolivý a chuťově se mu údajně nic nevyrovná. (foto: Pexels, CC0)

Reklama







Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Historikové zmiňují, že od první velké morové nákazy až do poloviny 18. století se Poveglia stala poslední zastávkou na cestě nejméně 160 tisíc lidí. (foto: Shutterstock)

Zajímavosti

Kometa v souhvězdí Velké medvědice. (ilustrační foto: NASA.APOD, Alessandro FalesiediCC BY-SA 4.0)

Vesmír

Vyhlídkový autobus nejznámější české cestovní kanceláře, společnosti Čedok, zastavil na turisticky nejexponovanějším místě republiky: před orlojem Staroměstské radnice v centru Prahy. (foto: ČTK, kolorováno)

Historie

Německá bitevní loď Bismarck během zkoušek. (foto: Wikimedia Commons, BundesarchivCC-BY-SA 3.0)

Válka

Krátce před maturitou absolvoval Jakub Zemek, rodák z Uherského Hradiště, výcvik v kosmickém středisku NASA. (foto: archiv Jakuba Zemka)

Revue

Počátky revmatoidní artritidy se projevují bolestí a otokem kloubů, nejčastěji kolenních a u prstů na rukou. (foto: Profimedia)

Věda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907