Papežova kuchařka: Co se vaří ve vatikánské kuchyni a co jí sám papež?

18.11.2016 - Vladimír Kouba

Co všechno se vaří ve vatikánské kuchyni a co jí sám papež? Dozvíte se v kuchařce sepsané členem švýcarské gardy

Maso a sladké -<p>Papež má nejraději argentinská jídla Empanadas, pak Colita de Cuadril, což je pokrm z hovězího, a na místo dezertu Dulce de Leche - sladkost s cukrem, mlékem a vanilkou.</p>
Maso a sladké -

Papež má nejraději argentinská jídla Empanadas, pak Colita de Cuadril, což je pokrm z hovězího, a na místo dezertu Dulce de Leche - sladkost s cukrem, mlékem a vanilkou.


Reklama

Švýcarská garda hlídá Vatikán už déle než pět set let. A za tu dobu si její členové vydobyli pověst spolehlivých strážců. Přes své poměrně úsměvné uniformy i brnění jde o mladé elitní vojáky, kteří svůj úkol berou jako poslání. Stránek i knih o nich už byly popsány stohy. O tom, že i oni rádi jedí a na čem si nejraději pochutnávají, jsme ale do nedávna neměli šanci zjistit nic.

TIP: Vatikán: Svaté srdce Říma

To teď změnil teprve čtyřiadvacetiletý Švýcar David Geisser: „Dříve měla Švýcarská garda řadu knih tak akorát o svém příběhu a historii. Můj velitel se ale dozvěděl, že už jsem dvě kuchařky napsal, než jsem do gardy vstoupil. Tak mě požádal, abych napsal tu z Vatikánu,“ vypráví David Geisser.

Mezinárodní díky Polkám

Přestože ve Vatikánu žije jen pár stovek lidí, není sepsání místních stravovacích návyků ničím jednoduchým. Hlavní část knihy tvoří jídelníček více než stočlenné gardy – výhradně Švýcarů – a tří posledních papežů: Poláka, Němce a Argentince

„Mísí se tu vlivy různých kuchyní. Část důstojníků ze Švýcarska vyžaduje švýcarské pokrmy, papež František má rád svoji argentinskou kuchyni, Benedikt XIV. zase přirozeně jedl jídla s kořeny v Německu,“ vysvětluje autor kuchařky. 

Přestože Karoj Vojtyla Vatikán opustil už před téměř deseti lety, polský vliv je tu stále patrný. Za zdmi Vatikánu nadále slouží desítky Polek. Ony jsou těmi, kdo jednotlivé vlivy národních kuchyní kombinují tak, aby chutnalo všem. Třeba smažený lilek obalený ve vejci a parmezánu zapečený s plátkem rajčete a mozzarelou je jedním z jejich největších hitů. Po tom se gardisté mohou doslova utlouct. „Tento pokrm se v našich jídelnách jí poměrně často. Jsou tu řádové sestry z Polska, které mísí polské vlivy s italskou a švýcarskou kuchyní. Tohle je jejich vyhlášený pokrm, který tu má každý moc rád,“ usmívá se David. 

Skromný strávník

Život ve Vatikánu se samozřejmě točí kolem samotného papeže. Znají ho tu jako milého člověka. Vatikánskou kuchyni navštívil už několikrát. I papež patří mezi vděčné strávníky a z nové kuchařky měl podle autora velikou radost. I když se pro něj připravují pokrmy zvlášť, i v jídelníčku potvrzuje pověst skromného člověka. „Papež má nejraději argentinská jídla Empanadas, pak Colita de Cuadril, což je pokrm z hovězího, a na místo dezertu Dulce de Leche. To je sladkost s cukrem, mlékem a vanilkou,“ říká autor kuchařky. 

Vatikánská kuchařka vyšla na podzim a už se dočkala deseti jazykových mutací včetně slovenštiny. A určitě jich bude přibývat. Švýcarská národní garda je podle některých pramenů nejstarší pravidelnou armádou této planety. Vznikla už v roce 1506 a na svoji kuchařku má tedy plné právo.

Reklama

  • Zdroj textu:

    100+1 Speciál: Koření

  • Zdroj fotografií: Wikipedia

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

„George Low byl dobrý ve všem. Měl hodnotu deseti mužů.“ Těmito slovy vzpomínal na svého kolegu (na snímku) další legendární manažer Apolla Robert Gilruth. (foto: NASA, CC0)

Vesmír

Mrtvolu Angela Solimana nechali údajně na pokyn císaře Františka II. stáhnout z kůže, vycpat a vystavit. (foto: Wikimedia Commons, Gottfried Haid, CC0)

Historie

Tradice spojená s vařením boršče je podle UNSCO natolik ohrožená současným konfliktem na Ukrajině, že si zasluhuje zvláštní ochranu. (foto: Pixabay, ArtemisCC0)

Zajímavosti

Tartarocyoni s mršinou kytovce. (ilustrace: Denny Navarra, CC BY 4.0)

Věda

Explodující USS Lexington a v pozadí USS Yorktown (CV-5) a USS Hammann (DD-412). (foto: Wikimedia Commons, U.S. Navy, CC0)

Válka

V křesťanské společnosti se konzumace masa rozšířila ve 4. století. Značná část raných křesťanů pravděpodobně byla vegetariány.

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907