Úsporné stolování: Proč se jí v Asii hůlkami?

26.07.2022 - Barbora Jelínková

Zatímco evropští strávníci zpravidla shledávají použití dřevěných hůlek při jídle značně nepraktickým, dvě miliardy obyvatel východní Asie ho naopak považují za zcela přirozené. Kdo s jídelními hůlkami přišel jako první?

<p>Původně byly hůlky používány k vaření a míchání. Až za dynastie Chan začalo jejich používání k jídlu.</p>

Původně byly hůlky používány k vaření a míchání. Až za dynastie Chan začalo jejich používání k jídlu.


Reklama

Jako první začali takto stolovat Číňané, a to kolem roku 2000 př. n. l., přičemž šlo o důsledek úsporných opatření: Kuchaři totiž krájeli suroviny na malé kousky, aby bylo jídlo dřív hotové, a výsledný pokrm se pak dal snadno sníst jen pomocí hůlek užívaných již předtím k vaření. Odložit u stolu nože je navíc v souladu s mírovým učením Konfucia.

Tradice se v následujících staletích rozšířila i do okolních států a dnes se hůlky běžně uplatňují rovněž v Koreji, Vietnamu a Japonsku. Jen v zemi vycházejícího slunce se jich každoročně spotřebuje 24 miliard párů, což odpovídá v průměru dvěma stovkám párů na osobu. 

TIP: Dějiny rychlého občerstvení: Archeologové nalezli v Pompejích antický fastfood

Používání jídelních hůlek je spojeno s řadou pravidel a omezení, podobně jako je tomu u příboru v Evropě. V Japonsku je nevychované ukazovat hůlkami kolem sebe, hůlky se také nepoužívají k přitahování nádob a držení hůlek v pěsti je chápáno jako výhrůžné gesto. V Číně se hůlky drží tak, aby dlaň směřovala vždy dolů – ukazovat dlaně je nezdvořilé a nezdvořilé je i nechat jídelní hůlky v misce rozevřené do tvaru písmene „V“, neboť tvar „V“ je považován za symbol smrti.

Reklama




Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Až stanice doslouží, nové moduly se od ní odpojí a zůstanou na oběžné dráze pro soukromé účely. (foto: NASA, CC0)

Vesmír
Revue

Kočrka, kohout nebo třeba kozel - tato zvířata byla ve středověku považována za pomocníky čarodějnic. (foto: Pexels, Lucas PezetaCC0)

Historie

Kareta obrovská (Chelonia mydas) je coby ohrožený druh chráněna. V dospělosti jsou jejími jedinými nepřáteli větší druhy žraloků (zejména žralok tygří) a člověk. (foto: Wikimedia Commons, National Marine Sanctuaries, CC0)

Věda

Hideki Tódžó již jako japonský premiér na manilském letišti před inspekcí posádky Filipín. Japonští vojáci na souostroví povraždili statisíce civilistů. (foto: Wikimedia Commons, Reader's Digest, TT News AgencyCC0)

Válka

Po měsíci „UPF diety“ přibral Chris van Tulleken sedm kilogramů (tři kilogramy tvořil jen tělesný tuk, zbytek sacharidy uložené v játrech a svalech), z průměrné hmotnosti podle BMI poskočil k nadváze. (ilustrační foto: Shutterstock) 

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907