100+1 zahraniční zajímavost 11/24: Kdo a proč postavil Stonehenge?

Podíváme se za staviteli Stonehenge a navíc pro všechny přinášíme pexeso. Bude legendární – je v něm 100+1 karet s vlajkami zemí světa.

29.05.2024 - David Bimka



Vážení čtenáři, nové číslo 100+1 je opravdu nabité! Vlajky coby národní symboly dnes považujeme za samozřejmost. Víte ale, že k zavedení většiny z nich však došlo teprve nedávno? Známí šediví ptáci si z podvrhování vajec do cizích hnízd udělali evoluční strategii. Jak k ní ale dokázali dospět? Láhauru se přezdívá srdce Pákistánu: Přesvědčte se, jak jeho ulice doslova pulzují životem a počtem obyvatel předčí celé Česko. Federální distrikt Brazílie se kvůli stěhování hlavního města musel přesunout do nitra jihoamerického pralesa. 

Vědci objevili obrovskou kolonii chobotnic, které připlouvají ke kalifornskému pobřeží přivést na svět mladé. A objev je překvapil. Polární záře, řádění přírodních živlů i katastrofy způsobené lidmi… Posádka ISS má rodnou planetu jako na dlani a vidí to, co my běžně nevidíme. 

Desítky let tradované dietní rady možná neplatí! Nejnovější studie tvrdí, že tuk neznamená problém. Orloje se staly nejkrásnějšími stroji na měření času, jaké kdy člověk vytvořil. Kde se nacházejí největší z nich? Stonehenge představuje nejslavnější megalitickou památku světa. Stačilo ovšem málo, a dnes už nemuselo existovat. 

Některé malé děti mluví o věcech, s nimiž se samy nemohly setkat. Kde se tyto „vzpomínky na minulé životy“ berou? V těle geniálního skladatele Beethovena se našlo ohromné množství olova, arzenu i rtuti. Nešlo však o přímou příčinu jeho smrti. 

Rozdáváme radost z poznání už 60 let... nenechte si novou 100+1 ujít!

P. S. Je mladší pexeso, nebo 100+1? Zatímco stoplusjednička vychází od roku 1964, zkratka PEXESO se objevila o rok později, v roce 1965. Kořeny hry ovšem sahají do 12. století do Japonska. Tehdy se na dvorech zámožných samurajů hrávaly „Mušle“ (Kai-awase). Herní set sestával z 360 párů mušlí s malovanou vnitřní stranou. Každý pár nesl shodný obrázek a princip hry byl stejný jako v pexesu. Popularitu hra získala během 2. světové války, kdy se v Británii prosadila jako Pairs (Páry) a v USA coby Memory game (Paměťová hra). Karty mají různý formát, nemusí jít o čtverec. 

Do Československa dorazila v podobě televizní soutěže Pekelně se soustřeď v 60. letech a z názvu v roce 1965 vznikla zkratka PEXESO. Hra se stala národním pokladem a je o rok mladší než stoplusjednička! Jako nejběžnější se u nás ustálila herní plocha s 64 čtvercovými kartami. Časopis 100+1 jich přináší rovných 100 (+1 zemi navíc).

Novou stoplusjedničku s dárkem hledejte v trafikách!

100+1 zahraniční zajímavost 11/2024


Další články v sekci